Kuusamon ruskamaisemia Ristikalliolta Pähkänälle

 

Kiutaköngäs, Myllykoski, Valtavaara…

…Kuusamon tunnettuja maisemapaikkoja, mutta tällä retkellä en käynyt yhdessäkään niistä. Kuusamossa on paljon hienoa maisemapaikkoja ja osa niistä on täysin puhkikuvattuja, niin kuin Pähkänäkallio (kuva alla). Siellä tosin tuli kahtena aamuna käytyä hakemassa klassista usvaista ruskamaisemaa auringon noustessa.

Kumpanakin aamuna aurinko kyllä nousi, mutta…

Ensimmäinen yritys päättyi pilviseen taivaaseen ja oikeastaan usvattomuuteen. Sateen tunne oli ilmassa, kohta alkaa satamaan. Samalla reissulla kastuttiin toisaalla Kitkajoki laaksoa kuvaten

Toisena aamuna olimme toiveikkeita usvan suhteen, viileä yö ja koskeutta. No usvaa oli. Kielekkeen reunalla oli niin paksu seinä ettei Kitkajokea näkynyt sen läpi. Muutaman kerran usva liikkui niin, että joen sai kuvaan. Aurinko nousi nousemistaan. Joskus 3-4 tuntia auringon nousun jälkeen usva antautui, sitkeimpien odotus palkittiin – ei meidän.

 

Lintuja ja chillausta

Onneksi maisemat eivät olleet retkeni kohde, retkelläni ei oikeastaan ollut suoranaista kohdetta, joten stressiä ei syntynyt.

Sateen antaessa tilaa tai ollessa kohtuullinen tuli käytyä kuukkeleita katsomassa sekä laulujoutsenia kuvaamassa lähilammella. Chillii menoa mikä huipentui mökille saunomaan ja syömään. Lepäilyä suhteellisen tiukan kojuputken päälle. Aiemmin reissulla kuvattiin joka päivä, ensin susia ja sitten maakotkia.

 

 

 

Ristikallio, uusi kohde minulle

Talvisin Ristikallio on vaikeasti saavutettavissa eikä se ilmeisesti kuvauksellisesti näytä niin komealta kuin sulan veden aikaan.

Ristikalliolle on yli tunnin kävelymatka, joten se ei ole ns. lähikohde niin kuin moni muu Kuusamon suosituista maisemapaikoista. Siksi sieltä ei varmaan näe niin paljon kuvia.

Lähdimme kuvaamaan auringonlaskua tietäen, että paluumatka tehdään otsalamppujen valossa pimeää juurakkoista ja paikoin erittäin liukasta polkua pitkin. Se ei kuitenkaan ollut ongelma hyvillä kengillä ja pienellä itsesuojeluvaistolla.

Nyt oli aikaa olla ja miettiä mitä seuraavaksi?

Reissua oli takana jo reilu viikko. Tämä majapaikka lähtee alta nyt ja seuraavan etsintä olisi edessä ellei autossa viihdy paria päivää. Kuusamoon luvattiin sadetta alkuviikoksi, joten suuntasin nokan kohti etelää ja Hepoköngästä.

Tavoitteena oli kuvata siellä mahdollisesti revontulia, jos taivas olisi yhtään auki. Sieltä matka jatkuisi kohti Utajärveä ja Muhosta, Finnaturen päämajaa ja heidän maakotkakojua.

Tämä onkin ruskaretkeni viimeinen osa. Sitä ennen katsotaan vähän Kuusamon kuvia lisää!

Seuraavassa kuvia pääosin maisemakuvia ruskaisesta Kuusamosta:

Ristikallio

 

 

Päähkänäkallio

 

Kitkajoki laaksoa

Laulujoutsen

Kärppä

Kuukkeli

Käylänkoski

 

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!