Kuusamo Nature Photo XXVII:n tunnelmia (2022)

0

Finnairin potkurikoneella kohti Kuusamon luontokuvatapahtumaa

Päivän Kuva & Ääni messujen esiintymisen jälkeen suuntasimme kotiin pakkaamaan ja ottamaan muutamaksi tunniksi happea, kunnes Stefan tuli poimimaan meidät kyytiin lentokentälle.

Kohteena oli Kuusamo Nature Photo XXVII -tapahtuma, missä meillä kaikilla kolmella oli lauantaina esiintymiset.

Lentokentällä tapasimme vielä tietämättämme yhden lauantain esiintyjistä, Monni Himarin.

Finnairin potkurikone nousi taivaalle auringonlaskun aikaan ja saimme ihastella pilvien yläpuolelle nousevaa punertavaa kuuta. Tässä vaiheessa alkoi jo hieman päivä painamaan, mutta lyhyellä lennolla ei nukkamaan kerkeä.

Kuusamon päässä kävimme paikallisessa pizzeriassa syömässä loistavat pizzat yöpalaksi.

Vasemmalta: Monni Himari, Emilia Milonoff, Stefan Gerrits ja Tuomas Heinonen

Lauantain kuvaesitykset

Aamupalapöydässä tapasimme lisää tuttuja, Paavo Hamunen oli herännyt ensimmäisenä järjestäjän puolelta. Pian seuraan liittyi aina vauhdikas ja puhelias Pekka Tuuri. Kansainvälinen esiintyjä Lars Andreas Dybvik heräsi seuraavaksi. Siinä alkoi olla jo aimo annos luontokuvaajia pöydän ääressä.

Viimeisimpänä paikalle saapui Ari-Matti Nikula ja Mika Honkalinna.

Rukalle

Aamun ensimmäinen esitys oli Monni Himarin Rukalla. Esiintyminen toteutettiin muista poiketen haastattelun muodossa, mikä toi aloitukseen erilaisuutta. Monnin tarina oli hienoa kuultavaa. IG Monni Himari

Toisena esiintyi Harri Tarvainen, mutta hänen esitys meidän oli jätettävä väliin, koska omat esitykset painoivat päälle Kuusamotalolla parin tunnin päästä emmekä halunneet kiirehtiä siirtymisen ja valmistautumisen suhteen. IG Kaffegram

Kuusamotalo

Kuusamotalon esitykset avasi Stefan Gerrits puhumalla minimalistisesta kuvasta hikey ja lowkey -tyylillä eli hyvin musta ja valkoinen painotteisesta kuvasta, mikä on hänen taidelaji. IG Stefan Gerrits

Toinen esitys oli Pekka Tuurin, Suomen todennäköisesti tunnetuimman vedenalaiskuvaajan taidonnäyte. IG Pekka Tuuri

Kolmantena Emilia Milonoffin kaupunkieläimiä, lintuja sekä kaloja omien ajatuksien kera luontokuvauksesta, luonnosta ja sen arvoista. IG Emilia Milonoff

Viidentenä esiintyi Lars Andreas Dybvik, upea esitys, kauniita sanoja ajatuksella. IG Lars Andreas Dybvik

Kuudentena taiteilija Sandra Kantanen

Seitsemäntenä timelapse videoihin “nuoruutensa antanut” Riku Karjalainen. Upeaa ja pitkäjänteistä timelapsevideota sekä sen yhdistelmää. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa hänen tuotantoon mm. uusin työ Winter i knew (Youtube).

IG Riku Karjalaine

Stefan Gerrits esiintyy
Pekka Tuuri esiintyy
Emilia Milonoff esiintyy

Elämää kaupungissa

Kaupunkiluontoa kaupunkieläimien muodossa oli oman esitykseni aihe. Keskityin esityksessäni liito-oravaan, kettuun, mäyrään sekä supikoiraan.

Ytimekäs esitys eteni hyvinkin nopeaan tahtiin, koska aihe oli laaja, mutta aikaa hyvin rajatusti. Aihe on itselleni läheinen ja siitä on minulla niin paljon materiaalia, että kuvia voisi näyttää muutaman illan tarinoiden kera.

Nyt raapaistiin pintaa kunkin aiheen osalta. Toivottavasti pääsen pian puhumaan samasta aiheesta muihin tilaisuuksiin kuvien kera.

Alla kuvia esityksestä.

Erilaisia saunoja illaksi

Jyrävän Leirintä / Stella Polaris Adventures tarjosi illan ohjelmanumeroksi kolme erilaista saunaa käyttöön:

  • Telttasauna
  • Puulämmitteinen ns. normaali sauna
  • Savusauna

Kaksi tuntia vierähti nopeasti päivän kuulumisia sekä hikiä valutellessa saunojen lauteilla hyvässä seurassa.

Komealla paikalla tämä uusi leirintäalue.

Sunnuntai

Sunnuntaina kävimme katsomassa Antti Haatajan esityksen suurpedoista. Todella mielenkiintoinen työ ja informaatiokokonaisuus. Esityksen lähes 150 diaa kertoivat laajasti Antin tekemästä työstä viime vuosina suurpetojen, metsäpeuran sekä muiden kulkijoiden elämästä ja uhkista, mitkä niitä uhkaavat.

Antilta on ilmestymässä kirja Tappajat, joka on varmasti mielenkiintoinen katsaus hyvin kiistanalaiseen aiheeseen.

Toisena esityksenä katsoimme Tiina Törmäsen esityksen, mikä kertoi hänen omaa tarinaansa eri elämän vaiheista valokuvaajana. Viimeisimpänä aluevaltauksena Tiina on ottanut vedenalaisen maailman haltuun.

Antti Haataja – Tappajat
Tiina Törmäsen esityksestä

RUOKAA….

Sunnuntain iltapäivän retki

Lähdimme vuokra-autolla eli Pörhö-mobiililla kiertelemään maisemia iltapäiväksi raskaan lounaan päätteeksi. Isot maukkaat burgerit täyttivät vatsan bataattiranskalaisten kera.

Kävimme pyörähtämässä Käylässä, missä pientä ruskan väriä oli jo havaittavissa. Viikonlopun aikana olimme nähneet useita hyviä laulujoutsen tilanteita vitostien varrella, mutta aikaa ei ollut pysähtyä kuvaamaan. Nyt tilanteita ei liioin tullut, kun niitä haettiin.

 

 

 

Kotiin päin…

Taustalla Emilia Milonoff ja Monni Himari
Helsinki

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!