Kun muistikortti hajoaa – Sandisk ExtremePRO SD UHS-I

0

Kameran muistikortin hajoaminen – mitä tapahtui?

Sunnuntai aamun kävely raikkaassa ulkoilmassa, kivoja usvia, vähän lintuja sekä raikasta ilmaa. Kuvia kortille kertyi noin 1000, kiitos tästä taas äänettömän sulkimen. En ole vieläkään oppinut kontroloimaan ohilentojen kuvausta.

Tullessani kotiin laitoin kortin normaalisti lukijaan ja leikkaa – liitä komennolla kuvat koneelle. Kone ehti siirtää yhden kuvan, kunnes ilmoitti ettei se löydä seuraavaa siirrettävää tiedostoa. Mitä haluan tehdä: ohita – yritä uudelleen – peruuta. Pari kertaa yritin uudestaan, mutta ei jatka. Yhteys ei palaudu.

Peruutin siirron ja huomasin ettei muistikortinlukijaa näy resurssienhallinnassa. Otin lukijan irti ja liitin sen koneeseen uudestaan.

Tässä vaiheessa Windows ehdotti kortin alustamista. Poistin aseman ja siirsin kortin lukijasta kameraan. Kamera ilmoitti ettei voi käyttää korttia.

Korttina käytössä SanDisk ExtremePRO 128GB SDXC class10 UHS-I U3 V30 ( R170MB/s W90MB/s ), mitä korttia käytän kaikissa kameroissani pois lukien EOS R5, missä on nopeammat saman valmistajan kortit.

Kortit ovat toimineet mainiosti eikä tähän päivään asti ole ollut mitään valittamista Sandiskin korteista. Nyt tapahtui vain jotain. Onneksi on olemassa ohjelmia, mitkä on tehty tähän tilanteeseen.

RescuePRO Deluxe

Sandiskin korttien mukana tulee kahden vuoden lisenssi RescuePRO Deluxe ohjelmaan, mikä on kuvien ja tiedostojen pelastukseen tarkoitettu ohjelmisto. Deluxe malli on hieman tavallista laajempi ja se tarvitaan ulkoisen lähteen penkomiseen. Hintaa ohjelmistolla on 59.99 dollaria eli kannattaa säästää ne ilmaiskoodit, jos bitit menee solmuun.

Asensin kyseisen ohjelman koneelle ja aloitin sillä tutkimaan korttia ennen sen alustamista. Ohjelma löysi 366 tiedostoa noin vajaasta tuhannesta. Kokeilin käskyjä etsiä kuvia sekä kaikkia tiedostoja. Tällä ei ollut eroa.

Kuvia löytyi niin alku- kuin loppuretkestä, mutta keskellä oli noin 40 minuutin tyhjiö. Ohjelma ei myöskään löytänyt mitään vanhoja poistettuja tiedostoja. En tiedä onko sillä väliä, että teen aina täydellisen alustuksen kortille kamerassa, jotta “bittilohkot” pysyy järjestyksessä. Tämä alustus kuulema vähentää virheiden mahdollisuutta korruptoituneeseen dataan.

Alustus

Seuraavaksi suoritin kortille pika-alustuksen Windowssilla ja se näytti, että kortti olisi oikean kokoinen ja vaikutti toimivan. Suoritin uuden skannauksen RescuePRO:lla kortille, mutta ohjelma ei löytänyt yhtään tiedostoa lisää.

Viimeinen yritys

Fragmented Files eli pirstoutuneiden tiedostojen hidas pelastusyritys samaisella ohjelmistolla.  Pirtoutuneiden tiedostojen skannaus on hitaampi, mutta sitä toki kannattaa kokeilla, jos normaali ei tuota tulosta. Laitoin koneen ruksuttamaan ja lähdin saunaan.

Saunasta tultaessa analysointi oli edelleen kesken. Hetken päästä kuitenkin valmis. Ohjelma oli löytänyt 100 jpeg formaatin tiedostoa. Tämä outoa, koska kuvaan vain crawia enkä jpg:tä. Olisiko ohjelma joutunut kääntämään rawit jpeg formaattiin saadaakseen niistä ehjiä?

Nämä 100 olivat kuitenkin uusia ja ihan sieltä täältä pitkin aamua.

Luovutus

Seuraava vaihe olisi varmaan lähettää kortti ammattilaisten käsiin. Toki samaa voisi kokeilla vielä jollain toisella ohjelmalla, mutta uskon, että tämä ohjelma pystyisi siihen, jos siihen kotikonstein pystyy.

 

Kortin kohtalo

Sandiskin korteilla on 10 vuoden takuu, pitää olla yhteydessä myyjään tämän edistämiseksi. Ja takuu hoituikin Telefoton kautta ketterästi. Uusi kortti käteen ja tämä kortti matkasi takaisin maahantuojalle.

Onni onnettomuudessa ettei aamulla tullut kuvattua helmiä.

Tärkeissä kuvauksissa aina varmuuskopiointi kahdelle kortille päällä, joten niissä riskienhallintaa on tehty.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!