Kuinka käsittelen kuviani Lightroomissa?

Kuinka käsitellä kuvia? Mikä on aito luontokuva?

Kuvankäsittely on oma taiteenlajinsa ja monelle muodostuu oma tyyli tehdä sitä. Oman tyylin mukana tulee nopeus sekä jonkinlainen oma tyyli, minkä pystyy näkemään kuvista.

Jälkimmäiseen kysymykseen otsikossa en ota kantaa kuin sen, että se on luonnollinen eikä sillä harhauteta katsojaa. Mitä tulee sitten kuvienkäsittelyyn, niin päätin kerätä pari kesäistä kuvaa, joilla demoan vähän kuinka kuva muuttuu käsittelyssä ja mitä teen kuville.

Valmiit presetit

Minulla on käytössä pari kolme omaa suosikkipresettiä eli valmista käsittelyä. Suosituin ja ehdottomasti eniten käytetyin pohjautuu Kodak Portra 160 filmiin ja olen siitä jatkokäsitellyt asetukset mieleisiksi. Isoin ja huomattavin asia tässä presetissä on, että vihreä ei ole luonnollinen kirkas vihreä vaan se on selkeästi saturoimattomampi ja värittömämpi.

En avaa enempää tämän presetin asetuksia kuin, että siinä on säädetty kontrastia, hilightseja, varjoja, mustaa, valkoista, saturaatiota sekä eri värien hue, saturaatio sekä luminansen arvoja.

Toinen preset on hyvin peruskäsittelyä enemmän ja siinä värit toistuu luonnollisemmin. Sitä ei ole näissä esimerkeissä käytetty.

ESIMERKKI 1

Lähtötilanne oli hyvin utuinen. Kameran linssi oli todennäköisesti hieman kostea, koska mäyrä näyttää myös märältä niin kostea yö lienee takana.

Valmis presetti kuvaan. Tällä kertaa valmista ei tullut sinne päinkään.

Valotusta laskettu -1 aukon verran

Lisätty kontrastia +55 -> +88

Kuvaan lisättu dehaze +40 poistamaan utuisuutta

Poistettu presetin mukana tullut +25 vinjetointi

Saturaatio -30

Subject mask tai brushilla mäyrän käsittely. Vain mäyrä valittuna päästä ja hieman yläselkää. Kohdistettu vielä mäyrään arvoja brushin kautta:
Alivalotus -0,73, blacks -32, contrast +100, dehaze +32, sharpness + 55

Kuva näyttää ihan erilaiselta kuin lähtötilanne. Tältä maisema olisi voinut näyttää paikan päällä, aika luonnollinen lopputulos. Automatiikan ja luonnon tekemä kepponen pelastettu.


ESIMERKKI 2

Vastavaloon kuvattu mäyrä. Kuva on valotettu hyvin keskelle. Aurinko ei ole enää kovin voimakas. Kuvassa mikään ei ole tukossa tai palanut puhki (vaikkei taivaalla sävyjä olekaan).

Seuraavassa valotusta korjataan +1,05 EV.
Kuvaan presettinä Portra 160 pohjaiset säädöt, tässä kuvassa päästään jo niillä hyvin pitkälle. Säädetään presetin arvoja hieman: contrast +86 ja highlights -100, vaikuttaa taivaaseen.

Viimeistellään kohde brush – object mask työkalulla vähän sen mukaan kumpaa tykkää käyttää. Kohteeseen on kohdennettu +0,5 EV valotukseen, +28 kontrastiin sekä +77 sharpness.

Tässä object mask toimi täysin oikein.

Tiukempi rajaus kuvalle. Tässä voi käyttää Lightroomissa halutessaan create virtual copy ominaisuutta eli Lightroom luo kirjastoon virtuaalisen kopion, mille voit tehdä eri rajauksen. Voit valita kirjastosta sitten kumpaa tarvitset tai käytät.

Koska kohde oli 45 mpix pystykuva on siitä mahdollista hyvin erilaisia rajauksia. Vaakarajauksessa pikseleitä jää lähes 20 mpix, joten käyttökelpoinen kuvakoko lähes kaikkeen edelleen.

Jos tämä olisi Instagram, niin kuva tulisi rajata seuraavasti:


ESIMERKKI 3

ISO25600 ja kamerana EOS R eli lähtötilanne ei ole mikään loistavin.

Ensimmäisessä vaiheessa vein kuvan Lightroomista Topazin Denoise työkaluun ja valitsin tällä kertaa clear käsittelyn. Topaz ehdottaa aina neljää erilaista versiota, joista osa on yleensä aika luonnottomia. Taustaa saatiin hieman paremmaksi, mutta hieman yksityiskohtia menetettiin.

Topazoitu versio.

Kuvaan valmis presetti ja tässä huomaa nopeuden. Jos kuvaa ei olisi tarvinnut käyttää Topazissa eikä sitä olisi pakosti edes tarvinnut niin yhdellä klikkauksella ollaan jo aika hyvässä lopputuloksessa. Sen voisi jopa melkein jättää tähän. Tehdään vielä pari hienosäätöä.

Viimeistely, otin brushin ja huidoin sillä naaman asetuksilla sharpness +53 ja sinisen värin saturaatio -30

Viimeistelynä rajaus. Nyt supikoira on kultaisessa leikkauksessa ja tyhjää on ns. katseen suunnassa. Tästä saisi varmaan koulussa 10+. Muistakaa siis rikkoa näitä sääntöjä.

Itse rajailen fiiliksen mukaan enkä ole koskaan opiskellut mokomia ehdottomuuksia.

Kuvan viimeistelyyn päätin vielä nostaa kohdetta esiin ja otin masking työkalulla taustan (backgroundin) valituksi. Hieman tekoälyä joutui korjaamaan, kun supikoiran kasvojen oikean puolen karvat tulivat taustaan, mutta bokehpallot eivät. Taustaan ajettu valotus -0,7 EV ja noisea -43 pehmentämään kuvaa.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!