Kolin kansallispuisto

Herätyskello pärähti soimaan 07.00, eilisen matkaväsymys painoi päälle vaikka 9 tuntia oli melkein yöunta takana. Oli kuitenkin lähdettävä, vilkaisu lämpömittariin joka näytti -25.6’c. Alempi luku mittarissa oli paljon mieluisampi +22’c . Aamupalan jälkeen suuntasimme nokan kohti Kolin kansallispuistoa ja Ukko-Kolia. Lähestyessämme autolla parkkialuetta tajusimme olevamme myöhässä. Luonnollisesti hissikin oli ylhäällä eikä se tuntunut tulevan edes napista. Sitten vain portaita pitkin, joissa ei luonnollisesti ollut talvikunnossapitoa.

Maastossakin liikkuminen on helpompaa kuin niitä sileeksi tallottuja portaita pitkin, joihin ei kengällä meinannut saada mitään pitoa. Pienten ponnistusten jälkeen pääsimme huipulle, eikä aikaa ollut hukattavaksi. Tehokasta kuvausta laajiksella maisemista, repussa apuna toinen runko missä teleobjektiivi kiinni.

Valokuvamalliksi joutui tällä kertaa Tommi, pitäähän osaan kuvista saada ihmisiä mukaan piristämään ja tuomaan eloa, lisäksi niitä voi vaikka ladata kuvatoimistoille myytäväksi.

Muutamia panoraamakuviakin tuli otettua, joista yhteen kuuluu tämä pystykuva. Myöhemmin selviää riittääkö yhdistämistaidot vai onko kuvauksessa mokattu. Tämä kuva on kuvattu Akka-Kolilta.

Teleobjektiivi on hyvä tarvittaessa lähellä. 180mm käytössä croppirungossa (7D) sekä vähän uudelleenrajausta jälkikäteen.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsen kuvaamaan talviaikaan tälläisiin maisemiin. Ei voinut kuin nauttia ja antaa kameran laulaa. Metsässä seuramisemme lumimiehen jälkiä, vai mahtoiko kyseessä olla lumikenkäinen turisti.

Kun haetaan uusia kokemuksia niin tietenkin oli  lähdettävä ajamaan Lieslahden jäätie päästä päähän. Kolilta Lieksan puolelle johtava 7 km pitkä jäätie on tiettävästi tällä hetkellä Suomen pisin. Infoa jäätiestä Tiehallinnon sivuilta.

Vähän erilaista kuvaa piti tietenkin ottaa jäätieltä, joten takapenkille kameran kanssa. Ikkuna-auki ja siitä ulos kurkottautumaan kameran kanssa. Suljinaikaa oli pidennettävä 1/60, jotta kuvaan saatiin vähän eloa.

Ajonopeus oli sallittu 50 km/h ja pakkasta oli autonmittarin mukaan -24’c. Ilmatieteenlaitoksen pakkaspurevuus taulukolla työskentelytilaan saatiin -40.6 ‘c olotila =).

PS. Blogikirjoitus sisältää kalibroimattomasta läppäristä väsynein silmin käännettyjä kuvia =)

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!