Kokemuksia Canon EOS R6 rungosta

Peilitön Canon EOS R6 on ollut nyt 1,5 kk käytössä ja olen sitä useissa eri olosuhteissa päässyt käyttämään. Stillkuvaus alkaa hiljalleen tulemaan tutuksi, mutta videointi on vielä avaamatta. Siihen pitää perehtyä talven myötä paremmin.

Ensimmäisessä osassa kirjoitin ajatuksia sekä ensikosketuksesta Canonin R6:seen. Nyt osa asioista on on vahvistunut ja osa ei “harmita” enää samalla tavalla. Lähdetään käymään asioita läpi.

Akunkesto

Akunkesto on yllättänyt itseni. Virrankulutus on isointa, kun takanäyttö on paljon päällä, mikä ei oikeastaan voi yllättää ketään.

Kun kuvataan etsimellä ja virransäästöt päällä eli kamera nukkuu silloin kuin on mahdollisuus ja kuvat otetaan sarjakuvauksella niin saadaan isojakin lukeamia tallennettua yhdellä akulla.

Etunappiin, kun kytki päälle kameran OFF-komennon niin se sammuu vielä nopeammin säästäen akkua. Vara-akkuja on silti hyvä olla useampia taskussa.

Alla joitakin kirjauksia akkujen tasoista:

Otetut kuvat Jäljellä Akkutyyppi Kuvaa / per prosentti akkua
715 73 % NH 26,48
1396 60 % N 34,90
3165 15 % N 37,24
2777 45 % NH 50,49
3135 31 % NH 45,43
3103 3 % N 31,99

 

Akun tyypit

Ensimmäisessä osassa pohdin akun merkitystä. Kun käyttää elektronista eli äänetöntä 20fps kuvausta ei sillä ole merkitystä. Myös tarvikeakkuna Hähnel toimii silloin moitteetta. Tämä on sinänsä hauskaa, että sulkimen tilalla voidaan kiertää mekaanisen sarjakuvausnopeuden rajoitus. Yhteenvetona N ja NH akut on hyvä pitää ykkösakkuina, mutta tarvikeakkuja voi pitää vara-akkuina. Videoinnin akun kulutus lienee omaa luokkaansa, joten niitä pitää varata riittävästi.

 

AKKU: LP-E6, LP-E6N, LP-E6NH vai tarvikeakku

Muutamat esimerkit, miten itse tulkitsen akkuja voitaneen hyödyntää kamerassa. Monella on kyseisen sarjan akkuja hyllyssä jo valmiiksi, onko ne kierrätystavaraa vai ei?

  1. Sinulla on tarve nopealle sarjakuvaukselle -> LP-E6N tai LP-E6NH, en löytänyt pintapuolisella testillä näille akuille eroa. (Ei tarkoita ettei sellaista ole muussa kuin kestossa)
  2. Kuvaat vain videota -> Mikä tahansa, joskin videon kuvaus kuluttaa virtaa paljon. Ainakaan Hähnelin tarvikeakku ei anna varoitusta akusta.
  3. Kuvaat vain yksittäisiä ruutuja tai sinulle riittää hidas sarjakuvaus -> Mikä tahansa näistä. Ainakaan Hähnelin tarvikeakku ei anna varoitusta akusta.
  4. Sinulla on akkukahva ja haluat ladata kameraa ulkoisesta virtalähteestä -> LP-E6NH
  5. Sinulla on akkukahva ja haluat käyttää nopeaa sarjakuvausta -> LP-E6NH tai LP-E6N akkuja kaksi, uskoisin, että voi käyttää ristiin, kunhan kumpikin akku on sellaisia, joiden kanssa sarjakuvaus toimii.

Tarkennusnopeus ja -tarkkuus

R6 vs 1Dx2, kumpi voittaa… No R6. Kyllä se vain on selkeästi varmempi ja tarkempi niissä olosuhteissa missä olen päässyt kuvaamaan. Yksi kova testi on tekemättä ja se on kova vastavalo matalasta kuvakulmasta mitä esimerkiksi teerisuolla tulee vastaan.

Tuohon, kun saisi sellaisen 99% varmuuden niin elämä olisi mallillaan ja monia hyviä kuvia syntyisi.

Silmätarkennus

Ensikommentit:
Silmätarkennus – on se vain kova! Metsäkauriiden kanssa, joiden kuvia tässä on oli tällä tarkennustilalla vaikeuksia välillä löytää kohde maastosta. Muutin kameran asetuksen niin, että takana oleva AF-ON napissa on normaali pistetarkennus ja sitten viereisessä *-näppäimessä silmätarkennus. Voin hakea kohteen pistetarkennuksella haastavammasta maastosta ja siirtää sormea hieman oikealle ja siirtyä käyttämään silmätarkennusta.

Yllä olevassa kuvassa ei silmätarkennus silmää löytänyt, mutta pisteellä se löytyi. Silmätarkennus on kyllä aivan loistava luontokuvauksessa, kun kohde on riittävän lähellä tai silmä hyvin näkyvissä.

Hääkuvauksessa silmätarkennus oli loistava! Vaikea sanoa miksi kuvaisi peilillisellä enää?
No yksi syy on epäilys peilittömien toiminnasta kovissa pakkassäissä sekä muissa ääriolosuhteissa. R6:sen sääsuojaus ei ole ykkössarjalaisen veroinen ja tuntuu jo rakenteen puolesta hennommalta.

Kuvien määrä

Ei puhuta siitä…

…pakko tämä aihe on kai käsitellä. Kuvasin tosi paljon ruskaretkellä elektronisella sulkimella eli äänettömästi. Vaikka R6:n suljin on hyvin hiljainen niin silti tämä äänettömyys on hyväksi arkoja lintuja kuvattaessa. Tämä taas tietää 20 kuvaa sekunnissa vauhtia eli tosi paljon kuvia kortille. Kun korva ei kuule, mieli ei ymmärrä kuinka paljon kamera kortille kuvia kuvaa.

Kuvia siis syntyy paljon, mutta C-raw formaatilla ne ei vie paljoa tilaa ja ne on nopea myös heittää roskakoriin.

Virallinen Aamupano

Aamupano -kahvimuki

Äänettömyys

Ihan kuninkaallista. Olen jo nyt vakuuttunut, että ensi kautena tulee kuvia mitä en ole aiemmin edes voinut kuvitella ottavani. Kaksi äänetöntä kameraa hyllyssä (EOS R ja R6).

Syksyn viimeiset mäyräkuvaukset kertoivat peilittömien äänettömyyden tehon, mäyrä vain muutamien metrien päässä ja ei mitään reaktiota!

ISO 51200, F2.8, 1/60 (70-200 2.8 L IS II)

ISO-arvojen ja tarkennus hämärässä

Syyskuun viimeiset mäyräkuvaukset olivat kirjaimellisesti hämärähommia. Pääosa meni ISO 25600, mutta osassa käytettiin ISO 51200. Valovoiman f1.4 kanssa suljinajat putosivat lopulta hyvin alas, mutta automaattitarkennus löysi silti mäyrän mustavalkean kontrastikkaan pään. Täydellistä!

ISO 51200, f1.4, 1/40 (Sigma Art 50mm)

Käytettävä 12800

Jos 1Dx2:ssa saatoin käyttää ISO6400 niin nyt samaa voisi R6:ssa sanoa ISO12800. Ainakin tämä on hyvin lähellä. En ole kuvannut tiiliseiniä vaan tämä perustuu ihan Lightroomissa tekemiin visuaalisiin havaintoihin. Taas on menty vähän eteenpäin tai ainakin siltä tuntuu.

 

KIITOKSET PIILOKOJUJEN KÄYTÖSTÄ JA KUVAUSTILANTEISTA:

Susikuvat / Lassi Rautiainen – Wildlife Safaris Finland

Maakotkan poretti ja maakotkan kynnet / Olli Lamminsalo – Kuusamo Nature Photography

Maakotkan laskeutuminen ja lento / Kaisa ja Jari Peltomäki – Finnature

 

AIHEESTA CANON R6 LISÄÄ

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!