Kokemuksia Canon EOS R6 rungosta vuoden käytön jälkeen

0

CANON EOS R6 – yli vuosi käyttökokemuksia

Kirjoitin lokakuun 16 päivä reilu vuosi sitten ensimmäiset kokemukset Canon EOS R6 rungosta. Sitä ennen olin jo kerennyt julkaisemaan ensi kosketuksen kameraan elokuussa. Nyt yli vuosi on mennyt ja kamera on edelleen käytössä ja olen usein todennut, että voisin vaihtaa toisen runkoni R5:n kahteen R6:seen. Ei R6 häpeä yhtään, paitsi pikselien määrässä.

Kuinka monta runkoa kuvaaja tarvitsee? No se riippuu projekteista, mutta nyt itse aiheeseen ja Canon EOS R6 ajatuksia sekä olenko muuttanut asetuksissa mitään?

Mikä akku käytössä?

Yksi tärkeimmistä, mutta tarvitseeko siitä maksaa yli 100 euroa? Olen käyttänyt kamerassa neljää eri akkua, joista perus Hähnelin tarvike akku on selkeästi heikoin.

  • Canon LP-E6 NH (alkuperäinen)
  • Canon LP-E6 N (edeltäjä esim. EOS R ja EOS 5D mark IV
  • Hähnelin tarvikeakku HL-E6 1650mAh
  • Hähnelin HLX-E6NH 2000 mAh eli se oranssi Hähnelin akku

 

Hähnelin perusakku on myös ainoa, mikä ei tue nopeaa sarjakuvausta mekaanisella sulkimella eli kamera ei tunnista akkua (ainakaan käytössäni olevia versioita) NH-tyypin akuksi.

Hähnelin parempi malli eli oranssin värinen HLX-E6NH taas tukee nopeaa mekaanista sarjakuvausta. En ole huomannut tämän akun kanssa kestossa mitään eroa alkuperäisiin. Olen käyttänyt samaa akkua EOS R kameroissa projektissani saaden huomattavasti parempia akunkestoja kuin perus tarvikeakuilla.

Jos minulta kysytään mikä akku toiseksi, kolmanneksi jne. niin suosittelen ehdottomasti ostamaan tuon Hähnel HLX-E6NH (LP-E6NH)

 

Hinnat:

Hähnel HL-E6 (LP-E6N)                                                                       29 €

Hähnel HLX-E6NH (LP-E6NH)                                                           41 €

Canon LP-E6NH -akku                                                                         109 €

Canon LP-E6N -akku                                                                            Poistunut malli

Lähde: Telefoto verkkokauppa 6.11.2021

 

 

Akun kesto vaihtelee tosi paljon kuvaustyylistä riippuen. Häissä akkuja kuluu välillä tosi paljon, kun taas luontokuvauksessa kuvamäärä suhteessa akun kestoon on ihan eri luokkaa, kun 20 fps tallentaa keskeytyksettä näyttöä sytyttämättä kuvaa kortille.

Akkuja hankkiessa tulee muistaa, jos hankit akkukahvan ja haluat ladata sitä ulkoisesta virtalähteestä niin akkukahvassa tulee olla alkuperäiset LP-E6NH akut.

Tarkennus ja silmätarkennus

En ole muuttanut mitään alkuperäisistä tarkennusasetuksista, joista kirjoitin ensimmäisessä kokemuksia blogissani.

 

Muutin kameran asetuksen niin, että takana oleva AF-ON napissa on normaali pistetarkennus ja sitten viereisessä *-näppäimessä silmätarkennus. Voin hakea kohteen pistetarkennuksella haastavammasta maastosta ja siirtää sormea hieman oikealle ja siirtyä käyttämään silmätarkennusta.

 

Olen älyttömän tyytyväinen tarkennukseen ja sen luotettavuuteen edelleen. Servotarkennuksen asetuksissa pidän AUTO tilaa päällä, koska se on osoittautunut toimivaksi. Joskus sitä säädän, mutta toisaalta myös pelkään, että unohdan sen sitten aivan väärään.

Kuvien määrä

Tämä on edelleen haaste, mutta olen tässä kehittynyt deletointinopeudessa. Kuvaan yhä paljon ja varmaan enemmän kuin koskaan aiemmin määrällisesti. Poimin sieltä parhaat ja loppu roskiin.

20 kuvaa sekunnissa on mahdollistanut ihan uudet kuvaukset elektronisella sulkimella. Ei mekaanisen sulkimen aikaan tullut mieleenkään, että kuvaisi yhden kuvauspäivän aikana kuvata 12000 kuvaa, joista 11800 lähtee roskiin.

 

Mekaaninen vai elektroninen suljin?

Kuvaan vain ja ainoastaan elektronisella. Olen käyttänyt mekaanista ihan vain muutamissa häissä. Suurin toiveeni olisi, että joku firmware päivitys toisi valikkoon mahdollisuuden muuttaa 1 tai 20 fps kuvausnopeuden vaikka 1, 5, 10, 15 ja 20 kuvaa sekunnissa niin kuin se käsittääseni Sonyssa on.

ISO-ARVO

Kameran käytetyin ISO-arvo käsitellyissä kuvissani vuodelta 2021 on 6400. Seuraavana tulee ISO 100, mikä on vain 45 % ISO6400 luvusta. Tämä kertoo kuvausajoistani sen, että hämärillä liikutaan tai kuvauksiin tarvitaan erittäin nopeaa suljinaikaa.

Yleistä

Kameran hinta on laskenut vuoden aikana ja siitä on tälläkin hetkellä CASH BACK -tarjous olemassa, jolloin sen hinta on enää karvan yli 2000 €. Tämän kameran ominaisuudet vs tuo hinta on kyllä enemmän kuin kohdillaan.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!