Koira apuna tarkennusharjoituksissa

Nopeasti kohti tuleva kohde ei ole helppo kuvaajalle eikä varsinkaan kalustolle

Harjoittelu ei koskaan ole pahitteeksi varsinkin, kun olosuhteet saattavat olla haastavat esim. lumisateen osalta. Usein varsinkin lintukuvauksissa itselläni on vähän hakemista, että mikä tarkennus onkaan paras. Tämä johtuu täysin siitä, että kuvaan lintuja nykyään niin harvaukseltaan ettei ruutinia samalla synny. Harvoin kohteet myöskään ihan suoraan kohti tulee vauhdilla, mutta välillä näin käy ja silloin tilanne pitäisi naulata kiinni kerralla.

Perusasetuksina minulla on keskipiste käytössä sekä toisessa napissa silmätarkennus. Näissä testeissä testasin kohti tulee kohdetta lumisateessa silmätarkennuksella jatkuvalla tarkennuksella ja 20 fps sarjakuvauksella.

Kamerana testeissä oli Canon EOS R6. Käytössä oli kaksi eri zoomia:

Linkeistä aukeaa objektiivejä koskevat omat bloggaukset. Artikkeli jatkuu kuvien alla.

Täysiä kohti

Helmillä on testeissä aina yksi vaihde eli täysiä, kun lupa tulee tai kun Helmistä siltä tuntuu, että nyt on hyvä aika lähteä vaikka kuvaaja ei olisi vielä valmis. Tämä lisää haastetta testeihin.

Päivän testeissä pilvinen sää pakotti käyttämään ISO 6400, jotta suljinaika saatiin riittävän nopeaksi 1/1600 – 1/2000 luokkaan aukon ollessa f5/0-5.6.

Silmätarkennus pitää yllättävän hyvin kiinni kauempana, mutta kun kohde lähestyy ja zoomia joutuu ottamaan samaan aikaan taaksepäin, niin tässä vaiheessa kohde usein pääsi karkuun. Harvoin kohteet kuitenkaan tulee syliin ellei kyseessä ole koira tai nokikana (kelluvasta kojusta).

Useita eri suorituksia, kun on koiran kanssa tehnyt niin vaikka silmätarkennus välillä pettää, tuntuu, että se on silti järkevin ratkaisu näissä tilanteissa. Muina vaihtoehtoina voisi olla jonkunlainen 9 pisteen kokonaisuus keskellä. Näitä yrityksiä tulee lintujen kanssa välillä kokeiltua.

MrJan Gear Rise reppu 

Käytän kuvauksissa usein pientä MrJan Gearin Rise reppua, minne sopii juuri kivauksissa käytetty kalusto, vara-akut, telejatke sekä esim. 35mm tai 85mm kiinteä macro.

Peilitön kamera, adapteri sekä EF100-400 vastavalosuojan kanssa menee reppuun juuri ja juuri, mikä mahdollistaa sen, että se on myös otettavissa repusta nopeasti ulos. Vastavalosuojan kääntö tuo yhden pystyyn laitettavan objektiivin verran lisää tilaa.

Pieni reppu ja kevyt kalusto riittää tosi usein eikä isoa reppua tule enää kannettua mukana samalla tavalla kuin ennen. Tämä on yksi asia, minkä on oppinut – aina ei tarvitse olla järeimmät varusteet mukana.

Laajemmat millit testiin

RF24-105 objektiivi mukana lähes aina ns. all around -objektiinä. Se mahdollistaa erilaiset millit ja kuvakulmat, mutta on samalla myös kevyt ja ketterä.

Tarkennus tosin ei ole niin varma kuin L-sarjalaisissa ja varsinkin kohti tulevassa kohteessa kohteen tasolta huteja syntyy paljon enemmän kuin telellä.

Kuvissa on kuitenkin sitä laajuutta, mikä ei telellä kuvatuissa välity, joten muistakaa käyttää myös laajempaa polttoväliä mahdollisuuksien mukaan.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!