Kohti Saaristomerta – Utön reittialue Berghamn – Nötö – Aspö – Jurmo – Utö. Mitä ottaa huomioon?

0

Matka kohti Saaristomerta, mitä ottaa huomioon?

Oletko kiinnostunut lähtemään retkelle Saaristomerelle Utön reittialueen saariin M/s Eivorilla. Mietit mitä tulisi ottaa huomioon ja mitä palveluita matkalla mahdollisesti on. Onko jotain huomioitavaa mitä ei normaalisti tulisi mieleenkään. Tarkemmin kahdesta suosituimmasta saaresta eli Jurmosta ja Utöstä omissa artikkeleissaan.

MATKA-AIKA AUTOLLA
M/s Eivorin satama sijaitsee Pärnäisissä Nauvon saaren länsipäässä Korppoon lossin vieressä. Matkaa satamaan kertyy Kaarinasta reilu 60 km. Matka-ajaksi Googlemaps tarjoaa vajaa puolitoista tuntia, johon matka taittuu hiljaiseen aikaan vuorokaudesta hyvällä ajoituksella tai vähällä liikenteellä päivisin.
Matkalla on Parainen – Nauvo lossi, joka liikennöi aikana aikataulun mukaisesti kahdesta kolmeen kertaan tunnissa tai öisin kerran tunnissa. Myös viikonpäivillä on merkitystä. Tämä on hyvä tarkastaa etukäteen, jos on erikoisempaan aikaan liikenteessä. Parhaimmassa tapauksessa pääset ajamaan lossiin suoraan tai sitten lossi lähtee juuri edestäsi ja joudut odottamaan lossia useita kymmeniä minuutteja tai jopa tunnin. Tämä on siis hyvä huomioida aikataulussa. Itse varaan ajoaikaa Espoosta neljä tuntia eli tunnin ylimääräistä, mutta välttelen aina perjantaita tai juhlapyhiä edeltäviä päiviä lähtöpäivinä jo reissun suunnittelussa.

Kesäkaudella lossijono saattaa olla kilometrien pituinen, kun ihmiset siirtyvät saaristoon viikonlopun viettoon. Aikaa jonotukseen ei kukaan pysty arvioimaan, mutta kesäkaudella perjantai illan laivalla lähtevän kannattaa varata hyvin aikaa lossiin sekä matelevaan liikenteeseen. Saaristossa asuvilla sekä mm. huoltoliikenteellä on etuajo-oikeus losseihin, joten he pääsevät normaalien lomailijoiden ohi omaa (vasenta) kaistaansa losseihin. Etuajo-oikeutetut ajoneuvot tunnistaa ikkunoissa olevista kirkkaan värisistä esim. punaisen tai vihreän värisistä tunnuksista. Ohituspaikkoja ei tiellä montaa ole, mutta risteyksiä pienille teille useita jolloin kääntyjän takana luonnollisesti joudutaan hidastamaan mikä hidastaa matkan tekoa ja pudottaa keskinopeutta.

Talvisin varsinkin Nauvon läpi menevä tie on yleensä hyvin jäinen ja liukas.

Saapuessasi Pärnäisten satamaan voit tyhjentää auton laivan viereen ja viedä sitten autosi pysäköinti paikalle. Katso kartta satamasta.

Laivamatka kestää sääolosuhteista ja pysähdyksistä riippuen Nötöseen 2 tuntia, Aspöseen 2.5 tuntia, Jurmoon noin 3,5 tuntia ja Utöseen 4,5 tuntia. Pisin matkani on kestänyt Pärnäisistä Jurmoon erittäin vaikeiden jääolosuhteiden takia reilu 8 tuntia helmikuussa 2011.

 

LINJA-AUTOLLA
Satamaan on mahdollista tulla myös linja-autolla ja linja-auton aikataulut ovatkin sovitettu yhteen laivan aikataulujen kanssa. Vainion liikenteen sivuilta löytyy aikataulut TURKU – KORPPOO (29. A & B) sekä HELSINKI -NAUVO – KORPPOO (9. A & B). Linja-autoilla on losseihin etuajo-oikeus, joten niiden ei tarvitse odottaa jonottaa.

KAUPPA
Kaupat sijoittuvat kolmeen kaupunkiin Saariston rengastien varrella Kaarina – Parainen – Nauvo. Viimeisimpänä näistä on Nauvo, jossa on K-Market sekä Sale. Sale aukeaa ainakin arkisin 7 aikaan aamusta, joten sen kautta ehtii käydä kaupassa ennen aamulauttaa. Itse en koskaan jätä kauppareissua viime tinkaan vaan käyn edellisenä päivänä kaupassa. Silloin ei tarvitse stressata matkalla siitä, jos aikataulu menee pieleen eikä kerkeäkään kauppaan matkalla tai kaupassa käynnin joutuu tekemään kiireessä. Saarista Utössä on ympäri vuoden auki oleva sekä Nötössä kesäkaudella auki oleva kauppa. Kumpikaan kaupoista ei ole mikään “supermarket”, mutta perus elintarvikkeet niistä löytyy.

Eivorin kannelta kesäinen auringonlasku

M/S EIVOR
Kulkee viitenä päivänä viikossa Pärnäsistä saaristoon sekä viitenä päivänä sieltä pois. Laiva ajaa aikataulun mukaisesti, mutta joka päivälle on omat lähtöaikansa.
Laivalla on alakerrassa kahvila-ravintola Cafe Nestor, josta saa pientä suolaista sekä makeaa syötävää. Lisäksi matkalla on tarjolla vaihtuva lounas tai päivällinen. Kuivin suin ei matkaa tarvitse taittaa, koska juoma puolesta löytyy kahvista aina A-oikeuksien mukaisiin alkoholijuomiin. Koska kahvila sijaitsee vedenpinnan alapuolella niin siellä ei ole ikkunoita, mutta tämä on korvattu televisiolla, johon välittyy suoraa kuvaa laivan keulakamerasta.

Matka-tavarat jätetään autokannelle niille varattuihin rullakoihin tai niiden välittömään läheisyyteen järkevään paikkaan. Autokannelle ei pääse matkan aikana kuin satamissa eli ota mukaan pienemmässä laukussa sellainen mitä tarvitset matkan aikana.

Matkustaminen laivalla on ilmaista.

Aurinkokannella löytyy yleensä istumatilaa ja siellä viihtyykin valoisaan aikaan lähes aina saaristoon matkaavia lintuharrastajia tai valokuvaajia. Talvikaudella siellä on yleensä aika kylmä, mutta harvemmin siellä yksin tarvitsee silti palella.

Kiikareita ja kameraa ei siis kannata pakata matkan ajaksi autokannelle jätettyihin lakkuihin.

Laivasta noustaan pois riippuen satamasta ja vedenkorkeudesta, joko kyljessä olevasta ovesta tai ylemmällä kannella olevaa laskusiltaa pitkin riippuen siitä mikä on turvallisinta sillä hetkellä. Saattaa olla myös että laiva ajaa ajoramppiin, jolloin ulos voi kävellä suoraan autoramppia laivan perästä. Tämä on yleisin tapa nousta Pärnäisissä laivaan.

Talvella vaikeiden jääolosuhteiden vallitessa kulku satamiin saattaa olla estynyt. Tällöin saariin ei pakosti ole mahdollista ollenkaan päästä tai sieltä pois, jos kiintojäälle ei ole turvallista matkustajia jättää. Alla olevasta kuvasta näkyy kun Eivor jättää matkustajat Jurmon edustalle jäälle, josta matka taittui saareen jäätä pitkin kävellen. Tämä on 2009/2010 ja 2010/2011 talvina ollut rutiinia.

 

VAATETUS
Nythän emme ole menossa minnekään etelän aurinkolomalle, joten pääpainoa pakkauksessa ei kannata pitää shortseissa, rantasandaaleissa ja bikineissä. Kesäkaudella tosin näille on tarvetta aurinkoisina päivinä tuulensuojassa. Vaikka ulkona olisi lämmin niin ei tarvitse kauhean kovasti tuulla mereltä kun alkaa tehdä mieli vetää pitkää housua ja laittaa pitkähihasta päälle. Eli ei ole yhtään liioiteltua pakata mukaan riittävästi lämmintä vaatetta säävaihteluiden varalle. Mieluummin liikaa vaatetta päälle, kuin liian vähän.

Karuilla kivisillä ja kallioisilla saarilla ei tuulta pääse karkuun. Sen muistaa kun kerran on ottanut liian vähän vaatteita mukaan ja jäätävä tuuli kylmettää sinua eli vahingosta oppii, mutta se saattaa pilata koko reissun.
Hyvät ja tukevat kengät kannattaa aina olla matkassa. Oli vuodenaika mikä tahansa niin kenkien kanssa ei kannata nuukailla. Esimerkiksi Jurmon rannoilla jokasuuntaan pyörivillä kivillä kävellessä nilkat ovat kovilla eikä niistä ole haittaa rantakallioilla kiipeilyyn tai kanervien ja katajien seassa meneviä juurisia polkuja vaeltaessa. Talvisin liukuesteet kenkies pohjissa ei ole yhtään liioiteltuaja. Erittäin lumisena talvena esim. 2010/2011 lumikengät ja sukset olivat Jurmossa loistava liikuntaväline.

 

LINKIT

Parainen – Nauvo lossin aikataulu
Pärnäisin kartta
Vainion liikenteen aikataulut
M/s Eivorin kotisivut
M/s Eivorin aikataulu
M/s Eivorin Facebook ryhmä, josta saa tietoa jäätilanteesta ja muusta ajankohtaisesta

 

Kirjoitettu tammikuussa 2012, jolloin artikkelin sisältämät faktat pitivät paikkansa. Tätä lukiessa on hyvä muistaa että asiat ovat saattaneet muuttua.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!