Kohti Aspön saarta käy kuvaajan tie…

… siperiassa tutuissa sääoloissa!

Lähdimme aamuvarhain Espoosta kohti Pärnäsin satamaa pakkasen ollessa -18’c, johon ihana tuuli toi oman rapeutensa. Ajokeliä ei voi kehua sivutuulen paiskoessa autoa ja lumen pöllytessä pimeässä estäen pitkien ajovalojenkäytön. Kuitenkin perille päästään yleensä, joskus siihen menee kauemmin kuin suunniteltu. Olimme ottaneet sään huomioon, joten minnekkään ei ollut kiire.

Pärnäsiin saavuttuamme m/s Eivor odotti laiturissa  ja saimme tavarat sisään, oli aamutorkkujen paikka. Liikkeelle lähdön jälkeen oli aika herätä kyttäämään, josko saisi maisemakuvia otettua.
Rapea tuuli teki ulkona olosta aurinkokannella tuskaista. Käsittämätöntä, mutta aurinkokannella oli -14’c ja tuuli puuskissa 15m/s, ei vetelisi tälläinen peli Karibialla.

Kansimiehellä oli aurinkokannella työt rästissä m/s Eivorilla

Tuuli puhalsi irtolunta pitkin jäätä keräten lunta railoihin

Tuuli puhalsi irtolunta pitkin jäätä vauhdikkaasti

Tähän avoveden alueeseen eivät hetkeä aiemmin havaitsemamme joutseneet olleet löytäneet. Havaitsimme aurinkokannelta kaksi aikuista ja kaksi nuorempaa kyhmyjoutsenta lumella jäällä paikoillaan. Olimme ohittaneet jo linnut, kun näköyhteys syntyi. Arvoitukseksi jäi oliko rankka pakkassää vienyt joutsenet mukanaan. Paluumatkalla saatamme vastauksen tähän saada. Myöhemmin näimme vastaavassa sulassa kaksi kyhmyjoutsenta uiskentelemassa. Alkaa tulla kiire lähteä ennen kuin loputkin sulat katoaa.

m/s Eivorin reitti Aspöön satamaan ehtii jäätyä uudestaan ennen kuin laiva seuraavan kerran saareen poikkeaa. On siis rikottava jäät uudestaan kerta toisensa jälkeen, kunnes se ei enään onnistu. Paikoin jopa 30cm paksuiset jäälautat väistyivät laivan sivuun aluksen runnoessa itseään läpi.

Tuuli muodostaa lumen kanssa taideteoksia merelle.

Tämä kuva on Aspööstä eli selvisimme perille melkein kaksi tuntia aikataulusta jäljessä. Huomenna on uusi kuvauspäivä ja toive on että tuuli tyyntyisi edes vähän. Voimakkaasti puuskissa puhaltava tuuli teki ulkona olosta erittäin epämukavaa, oli siis aika siirtyä lämmitään saunaa.

Ilmeisesti veneilijöiden kesäsaunaksi rakennettua saunan kiuasta ruokimme tehokkaasti puilla kahden tunnin ajan. Lopputulos oli lämpöisempi kuin ulkoilma, mutta löylyt jäivät n. 40-50 asteen lämpöisiksi. Hetkittäin löylyjen nostaessa lämpötilaa korkeammaksi. Pitää huomenna aloittaa lämmittäminen todella hyvissä ajoin.

Aspöö kuittaa, sään ollessa kutakuinkin seuraava:
Utö, Länsi-Turunmaa Tuorein säähavainto: 28.1.2010 21:30 Suomen aikaa
Lämpötila -12,0 °C; kosteus 86 %; kastepiste -13,8 °C; koillistuulta 12 m/s; puuska 15 m/s

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!