Kevät on täällä – linnut saapuvat Suomenojalle

0
Altaaseen juoksutetaan lisää "tuoretta" vettä

Ensimmäiset vesilinnut ovat saapuneet pesimäaltaaseen Suomenojalle. 23.3.2012 altaalla oli kolme sinisorsa paria, harmaasorsa koiras, nokikana sekä juuri altaalle saapunut kyhmyjoutsen.

Eteläisen lintutornin edustalla aikaa viettäneet linnut olivat rauhallisia eikä kevään rieha ollut vielä alkanut. Hiljaista oli myös, koska naurulokkeja ei vielä ole. Varikset valvoivat voimalinjoilta aluetta. Suurinosa näistä kuvista poikkeaa normaalista kuvaustyylistäni siltä osin että nämä kuvat on otettu lintutornista. Lintutornista harvemmin tulee kuvattua huonon kuvakulman takia.

Katselin lintutornista sinisorsien ja nokikanan puuhastelua sulan toisella puolella 2x telejatke kiinni objektiivissä, kun kuulin siipien äänestä kyhmyjoutsenen saapuvan. Ehdin ottaa yhden kuvan 1000 mm polttovälillä kunnes oli pakko ottaa telejatke välistä pois. Onneksi kyhmyjoutsen teki kunniakierroksen altaan ympärillä myötävalossa tummien pilvien jäädessä taustalle. Sitten vielä laskeutuminen sopivalta etäisyydeltä. Koska jouduin kuvaamaan yläviistosta laskeutumisen niin oli hyvä että joutsen laskeutui selkä minuun päin eikä tullut kohti. Näin kuvaan sai enemmän tuntua siitä miltä joutsenen silmissä laskeutuminen näyttää.

Samalla sai todeta että jokavuotinen tapa ulkoiluttaa koiria vapaana ei ole kadonnut mihinkään. Laki, jonka tarkoitus on turvata ja rauhoittaa eläinten lisääntyminen tuntuu olevan tuntematon osalle koiran omistajista tai sitten syynä on vain välinpitämättömyys. Viimeisessä kuvassa hyvä esimerkki, koira juoksee omistajan takana eikä omistajalla ole mitään tietoa mitä koira mahdollisesti tekee. Hän ei edes vaivaudu valvomaan vapaana juoksevaa koiraansa. Koska kyseessä ei ole luonnonsuojelualue niin irtipitokielto tulee metsästys- ja järjestyslaista.

Mainittakoon tähän että kirjoittajalla ei ole mitään koiria vastaan, vain ainoastaan omistajien välinpitämättömyyttä.

Seuraavassa lyhyesti mitä metsästyslaki ja järjestyslaki sanoo koiran pitämisestä:

 

Metsästyslain 8 luku koiran pitämisestä:

51 §
Koiran kiinnipitovelvollisuus

Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.

53 §
Koiran pitäminen toisen alueella

Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella.

Järjestyslain 4 luku eläimistä:

14 §
Koirakuri

Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:

1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;

(Lue metsästyslain pykälien poikkeukset, jotka eivät näitä tapauksia yleensä koske Finlexistä.
Järjestyslain pykälien poikkeukset, jotka eivät näitä tapauksia yleensä koske Finlexistä)

"/
Varikset valvovat aluetta
Sinisorsa pari ui muiden luokse sulassa
Kyhmyjoutsen saapuu altaalle
Kyhmyjoutsen laskeutuu
Laskutelineet alhaalla

Harmaasorsa koiras
Parittomat

Vapaana juoksevat koirat ovat valitettavan tuttu näky Suomenojan lintualtaan ympäristössä ympäri vuoden, mutta varsinkin eläinten lisääntymis- ja poikaskaudella.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!