Kevät rykäisi vauhdilla eteenpäin – huhtikuun kuvia ja tarinoita

0

Teerien soidinta, heräileviä käärmeitä, takatalvea, saapuvia vesilintuja

… muun muassa niistä oli huhtikuu tänä vuonna tehty. Huhtikuu jäi itselleni mieleen lämpöisenä ja aurinkoisena vaikka sitä se ei paikoin ollut. Takatalvi ja lumisateet sotkivat lintujen suunnitelmia. Yöpakkaset pitivät suot ja meret jäässä pitkälle kuuhun.

Suomenojan lintuallaskin antautui jääpeitosta vasta kuun loppu puolella. Monet järvet ovat edelleen jäässä, kun toukokuu on jo ovella.

Keräsin 50 kuvaa huhtikuulta tähän koosteeseen eri aihealueista, mihin olen kuvauksissani pääosin keskittynyt. Kuvauspäiviä tuli yllättävän paljon vaikka muutakin oli ohjelmassa pitkin kuukautta.

Kaksi kuvausaihetta jätän tästä raportista pois niiden arkaluoteisuuden vuoksi. Palataan niihin myöhemmin tänä vuonna.

Sisiliskot

Toisella paikalla, missä käyn kuvaamassa kyykäärmeitä näkyi tänä vuonna muutamana päivänä myös sisiliskoja hyvin kuvattavissa. Nämä yksilöt ottivat aurinkoa suhteellisen aurinkoisella paikalla, missä niitä pääsi lähestymään niin telezoomilla, makrolla kuin laajismakrolla.

Teerien soidin

Teerien soitimesta kirjoitinkin lyhyesti maaliskuun raporttiin, mutta nyt huhtikuussa alkoi onnistumaan. Pääsiäisenä oli odotettavissa toiselle eli vanhalle kuvaussuolle ruuhkaa. Tämä paikka on levinnyt viime vuosina ja yhä useampi saapuu sinne yrittämään kuvauksia. Aurinkoiset yynet pyhät ovat pahoja, ne jostain syystä kiinnostavat kuvaajia.

Lähdin kokeilemaan täysin uutta hakuammunnalla. Olin tehnyt muutamat tiedustelut suolle aiemmin, siellä saattoi olla soidin tai ei ollut. Pieni tieto oli, missä se voisi olla jos olisi.

Ensimmäisenä aamuna reitin hakeminen oli vähän työlästä, uusi suo, uudet lätäköt. Lopulta löysin perille, voin jo tässä vaiheessa kertoa, että käytin kolme kertaa sen ajan mitä takaisin menemiseen. Oli olemassa helppo reitti ja sitten pimeässä hieman tyhmempi reitti parin mutkan kanssa.

Aamu valkeni hienosti kahden kurjen kävellessä suon laitaa, pamahti sinne yksi teerikin puuhun istumaan. Lopulta suolle saapui ehkä 8 lintua, mutta ne olivat pääosin niin kaukana etten nähnyt kuin puissa olevat. Kahden taistelusta otin kiinni soitimen oletetun keskipisteen ja seuraavana päivänä siirsin kojua hieman sinne päin. Toki suon märkyys määritti minne kojun halusi laittaa, ei sattunut kylpyankkaa mukaan.

Seuraavana päivänä kaikki linnut olivat vielä kauempana, mutta älytön pulina ja ralli pitkin suota oli käynnissä. Lähikuvia ei tullut, mutta sitäkin kivempiä kuvia kauempaa.

Kummatkin aamut olivat kokemuksena upeat, hieno suo ja kaunis äänimaailma. Tänne pitää ehdottomasti vielä palata. Suo tosin on aika märkä ja muutama päivä käyntini jälkeen kaverini oli tiedustelemassa piirtämääni reittiä, siis sitä hyvää reitti. Tulos oli, että pelkäsi hukkuvansa suolle. Ilmeisesti jääpatja oli sulanut…

Pääsiäisen perään otin vielä yhden arkivapaan ja kävimme toisella suolla tekemässä yhden reissun tai siis kävin. Mukana ollut kaverini oli siellä käynyt aika monta kertaa pettymässä. Tästä retkestä voi lukea seuraavasta Luontokuva lehdestä erään kolumnistin kertomana. Paljastan kuitenkin vähän muutamalla kuvalla.

Kojuna käytössä MrJan Gearin Wetland hide

Suomenoja

Suomenojan lintuallas heräsi eloon ja sieltä nostan viikkoraporttiin symbolisen kuvan naurulokista, nostokurjesta sekä synkistä pilvistä. Rakentaminen alueen vieressä on täydessä käynnissä ja jälleen on silmin nähden havaittavissa, että lintuja on vähemmän kuin aiemmin. Toki myöhäisellä keväällä voi olla vaikutusta siihen, mutta saa nähdä…

Uusin linnustoselvitys luettavissa täältä

Kettu

Toisen hiljaisen projektin yhteydessä tuli nähtyä pari kettuakin parina iltana. Kovin eivät välittäneet jääsä niukassa valossa poseeraamaan kuvaajalle.

Vesilintuja

Kuun puolivälin jälkeen suosikkilahteni avautui jäistä ja pääsin kuvaamaan nokikanojen ja silkkiuikkujen soidinta sekä keväistä nahistelua. Paikalla oli myös neljä kyhmyjoutsenta sekä kolme laulujoutsenta eli tapahtumia riitti.

Paikalla myös sekoili muutamat merihanhet sekä kanadanhanhet lähinnä liittyen joutsenten liikkeisiin.

Aurinkoiset ja tyynet aamut tai illat ovat olleet hieman kortilla, mutta onneksi niitäkin ollut jo muutama.

Näistä kuvauksista tulee varmaan omaa kokonaisuutta myöhemmin, katsotaan miten toukokuun puolella jatkuvat.

Käärmeet

Käärmeet heräsivät ja maaliskuussa, mutta takatalvi piti niitä koloissaan. Joitakin yksilöitä kuitenkin löytyi kuvattavaksi. Pääosin tyytyivät makoilemaan lämpöisissä puskissa.

Nyt kuun lopussa käärmeiden parittelut ovat alkaneet ja jälkiä nahan vaihdosta voi löytää pesien läheltä.

Laulujoutsenet

Maaliskuussa kuvaamani laulujoutsenet joutuivat kokemaan takatalven ja pari voimakasta lumimyräkkää. Se ei laulujoutsenten menoa hidastanut vaan huto kaikui läpi järven.

Samalla osa vahvisti parisuhdettaan.

Sammakot

Sammakkolammet ovat vielä jäässä, mutta muutama satunnainen kulkija tuli metsässä vastaan.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!