Kenia: Vinkit Kenian safarille – hyvä tietää!

0

Kenian safarille blogisarjan osat (julkaisupäivät):

 1. Naivasha järvi ja Cresent island – 1.3.2024
 2. Nakurujärven kansallispuisto – 8.3.2024
 3. Masai Mara – 16.3.2024
 4. Kenia Filmille – 24.3.2024
 5. Petokuvauksien taustanäkymät – 1.4.2024
 6. Vinkit mitä ottaa huomioon safarille lähtiessä – 8.4.2024

Mitä ottaa huomioon Kenian safarimatkaa varatessa sekä itse paikan päällä?

Keniaan, niin kuin moneen kohteeseen tehdään erilaisia valmismatkoja, räätälöityjä paketteja sekä omatoimimatkoja.

Valmismatkoissa on usein kyse ryhmämatkasta, mutta myös valmiita pienryhmämatkoja tehdään niin, että seurueeseen ei kuulu ulkopuolisia vaan matka toteutetaan oman ryhmän kanssa ilman suomenkielistä opasta.

Valitsimme vaihtoehdoksi juuri tämmöisen matkamuodon eli kyseessä oli valmismatka yksityisellä ajoneuvolla eli tiedossa oli etukäteen matkustajien määrä autossa ja ketä siellä on.

Se on erittäin tärkeä yksityiskohta heti alkuun.

Toisena Keniassa on muutaman tyyppisiä safariautoja käytössä, joista suosituin pohjaa Land Cruiserin pohjaan. Siinä on ohjaamo sekä sitten takaosassa kolme riviä niin, että takana voi istua seitsemän matkustajaa. Itse autoista enemmän myöhemmin kohdassa autot.

Kokonaisuutena reissu meni hyvin, mutta listasin hieman asioita ylös, joita on hyvä ottaa huomioon ja mahdollisesti selvittää. Lista ei ole täydellinen eikä varmasti toimi kaikkien tilanteessa, mutta en usko, että siitä on varsinkaan ensikertalaisella ainakaan haittaa.

Hinnoista, kurssista ja rahasta eli nämä olivat voimassa matkan hetkellä 01/2023. Sama pätee muitakin yksityiskohtaisia faktoja kohtaan.

Ennen matkaa

Viisumi 52 dollaria, kuvan voi ottaa kotona ohjeiden mukaisesti valkoista taustaa varten.

Keltakuumerokotus 97 € (Rokoteklinikka)

Itseltäni löytyi hepatiittirokotukset A+B, joten niihin ei tarvinnut panostaa.

Malarialääkkeet, suositeltava. Näiden osalta reseptin saaminen lääkäristä sekä itse lääkkeet. Lääkkeet ovat noin 30 euroa / 12 tablettia. Lääkettä syödään yksi tabletti päivässä ja aloitetaan päivää ennen alueelle saapumista ja lopetetaan seitsemän päivää alueelta poistumisen jälkeen. Tälle voi siis laskea kulun 60 euroa + resepti

Itsehoitolääkkeitä vähintään Immodium plus, maitohappobakteerit, särkylääkkeet – 20–30 euroa.

Matkalle suosittelen myös hankkimaan myslipatukoita, pientä suolasta yms. just in case mukaan, koska voi tulla hetkiä, että energiaa tarvitsee, mutta tarjonta ei ole houkutteleva.

Vakuutukset kauttaaltaan

Passin voimassaolo

Hyttysmyrkky (katso oma kohta)

Raha

Maassa on käytössä paikallinen valuutta, Kenian shillinki. Kenian shillingin kurssi on

10 € = 1557 KSH

1 € = 155 KSH

Keniassa monet asiat myös maksetaan dollareina ja tästä olikin hieman etukäteen epäselvää, että missä suhteessa rahaa kannattaa ottaa mukaan. Toki myös euron kolikoita kyseltiin meiltä.

Majapaikoissa sekä lentokentällä toimii myös luottokortti.

Missä Kenian shillinkejä?

 • Paikalliset kaupat
 • Hotellien baari, matkamuistomyymälä (dollarit kävivät vain, jos kävi ne ensin huonolla kurssilla vaihtamassa respassa)
  • Hintatasoa:
   • Vesipullo 1litra matkamuistomyymälässä 400 KSH = 2,6 €
   • Vesipullo 1litra hotellin baarista 250 KSH = 1,6 €
   • Olut baarissa / ravintolassa 400 KSH = 2,6 €
   • Punaviini lasi baarissa / ravintolassa 400 KSH = 2,6 €
   • Cocktailit 600-700 KSH = 3,9 – 4,5

Missä dollareita

 • Tippi, ajoneuvon kuljettaja / opas – suositus 10-15 dollaria päivä (maksetaan lopuksi)
 • Laukkujen kantajat, siivoojat, tarjoilijat, baari, vartijat – 1-2 dollarin kerta-annoksia lukuisia
  • Vartijoille tipit menivät lähinnä siihen, kun lähtivät mukaan lodgen puskiin kameran kanssa haluavan turvaksi
 • Masai kylä – sisäänpääsy 20 dollaria (heille kelpasi myös paikallinen valuutta), ostoksiin olisi voinut varata enemmän
 • Buffet-ruokailu lentokenttähotellissa 20 dollaria

Luottokortti

 • Majapaikan respassa esim. huoneen lasku. Käytimme huoneen laskua Mara Simba Lodgessa, mutta muistimme silti jättää tippiä tarjoilijalle. Kun hinnat eivät ole ainakaan sesongin ulkopuolella kalliita, se oli oikeasti kätevämpää kuin laskea ”monopolirahaa” (KSH) joka juoman kohdalla.

Matkamuistot

 • Masai-viltti noin 10 euroa auton ikkunasta tai hotellin matkamuistomyymälästä
 • Matkamuistomyymälät tien varsilla, joihin kuski pysähtyi, olivat noin 3-4 kertaa kalliimmat kuin lodgen matkamuistomyymälä. Toki jos energiaa taistella ja tingata puolipäivää niin voi päästä vielä alemmas. Pääsin tuohon tasoon kohteliaalla tinkaamisella.
 • Näiden yhteydessä paikallisia pieniä Spirits & wine -kiskoja, joista voi löytää paikallisia alkoholituotteita. Esimerkeksi erittäin hyvä paikallista Kenian rommia emme löytäneet.

 

Autot

Autoja oli oikeastaan kolme erilaista

 • LandCruiseriin tehty kiinteä matkustustila 2+2+3 penkit
  1. Kuvausikkuna jokaisella penkkirivillä sekä katto mahdollisuus. Vain keskimmäisellä ei takana ole omaa ikkunaa.
  2. Kattoluukku, mistä kuvakulma korkea, ellei olla kohteen alapuolella
  3. Suosituin
  4. Jossain autoissa ei ollut kaikilla omaa ikkunaa – kuvaamiseen ehdoton
  5. Joissakin autoissa tämä kylki-ikkuna oli ylös rullattava ”muovimatto”
 • Pakettiauto
  1. Hyvin ahtaan näköinen, pienet avattavat ikkunat
  2. Sopii sillipurkkiin ahdetuille turisteille, mutta ei kuvaajille
  3. Isompi tele ei mahdu ikkunasta ulos
 • LandCruiserin avomalli
  1. samankaltainen kuin 1, mutta ei kiinteitä seiniä
   1. Penkkirivit korkeammalla kuin kiinteässä mallissa
   2. Varmasti nautinto sadekauden mutarallissa

 

Käytännössä kuvausmatkalla tai sellaisella, missä tarkoitus edes kohtuudella yrittää kuvata on se, että autossa on vain kolme kuvaajaa. Tilanteita tulee eri puolelle autoa, jolloin kuvaajan pitää pystyä hyödyntämään kummankin puolen ikkunan koloa (kuvakulma). Tämä ei onnistu, jos rivillä on kaksi kuvaajaa.

Kattoluukusta pystyy kuvaamaan hallitusti ehkä neljä, koska siinäkin tila loppuu helposti, koska on seistävä penkkien keskikäytävällä. Videoinnin kohdalla pitää pyytää muita olemaan paikalla.

Sähkö

Olin varannut mukaan akkuja sekä virtapankin, jos kohteessa sattuisi olemaan sähkökatkoksia. Sain kuitenkin kuvattua mukana olevilla vara-akuilla kaiken eli teoriassa en olisi tarvinnut kohteesta ollenkaan sähköä. Kuitenkin, jos kohteessa haluaa jotain ladata, tarvitaan adapteria, mikä on mallia G (Iso-Britannia) tai vaihtoehtoisesti D (Intia).

 

Aurinkorasva

Kenian sijaitsee päiväntasaajalla, joten aurinkorasvaa kannattaa käyttää. Itselläni oli mukana 50 ja 30, mutta onnistuimme silti polttamaan itsemme ensimmäisenä päivänä matkalla kentältä lodgelle järviretkellä. UV säteily, kun tulee myös pilvien läpi. Suosittelen varovaisuutta. Kohteesta tämän hankkiminen voi olla vaikeaa.

Polttovälit

Omasta mielestä paras setti oli pitkä telezoom sekä lyhyt telezoom. Tämä toimii tosi ketteränä kombona eikä vie paljon tilaa.

Teleksi sopii hyvin esim. 100-400, 100-500, 150-600, 200-600, 200-800 mm optiikka ja siihen tarvittaessa jatko mukaan. Meillä kohteet olivat aika lähellä. Varsinkin, jos keskittyy nisäkkäisiin ei millejä tarvitse paljoa. Lintukuvaaja tarvitsee luonnollisesti enemmän kuin tirpat ovat virtahepoa pienempiä.

Laajempaa kuvaa kannattaa ottaa myös ja yleiszoom laajempaan on ehdottomasti 24-105 mm.

Valovoiman suhteen ei kannata miettiä liikoja. Valoa on lähes aika riittävästi. Aamulla auringon noustessa valo lisääntyy nopeasti ja iltavaloja emme koskaan nähneet puistossa, koska puistosta oli oltava ulkona 18.30 ja aurinko laski 18.50 (katso kohta säännöt). Tässä voi auttaa, jos majapaikka on puiston alueella tai sitten kuulemma raha. Meillä majapaikka oli noin 5 min ajomatkan päässä portin ulkopuolella (Mara Simba Lodge).

Lue myös: Kuvausmatkan kattava setti MrJan Gearin Boris reppuun

Hernepussi

Safariautossa on ketterää käyttää kevyttä optiikkaa, mutta myös kevyt optiikka pitää pystyä tukemaan pehmeästi ja vakaasti autoon esim. videota kuvattaessa tai pidemmässä odotustilanteessa.

Hernepusseja on luontokuvauksessa käytetty vuosikymmeniä ja niitä on erilaisia, kokoisia ja muotoisia. Pussit ovat usein myös täytetty jollain muulla kuin herneillä vaikka niiden nimi on usein hernepussi (bean bag).

Itselläni oli mukana muovirakeella täytetty MrJan Gearin Big Drum bean bag, mikä osoittautui hyvin toimivaksi katolla. Se upposi juuri kattokaiteiden väliin hyvin ja istui siihen täydellisesti. Sen päällä oli hyvä lepuuttaa kameraa. Videokuvauksen isoin haaste oli auton löysät jouset eli jos joku muu liikkui autossa, koko auto heilut.

Isoa hernepussia pystyi käyttämään myös ajonaikana tyynynä ikkunaa vasten. Kun hernepussin jättää hieman tyhjäksi, se istuu myös hyvin ikkunan karmin päälle hieman V-tyylisenä.

MrJan Gear – Big Drum bean bag

MrJan Gear – kaikki hernepussit 

Kohteen säännöt

Kansallis- ja luonnonpuistoissa on eri sääntöjä. Kuitenkin usein niistä on poistuttava pimeällä.

Keniassa puistot ovat auki 06.00-18.30, mikä antaa ikkunaa miten siellä voi kuvata ja kuinka kaukana porttia voi olla. Meillä aurinko nousi 06.50 ja laski 18.50 eli aamuaurinkoa pääsimme yrittämään muutamana aamuna.

Sää ei meillä mahdollistanut mitään maagisia ”siluetti Afrikka kuvia” muutenkaan vaikka olisi puistossa saanut olla tai olisi ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

 

Huomioitavaa on siis, että jos jahtaa hienoja aamu- ja iltavaloja niin selvitä majapaikan sijainti suhteessa puistoon, ajoajat, poistumisajat eli onko haluamasi kuvaus edes mahdollista.

Oppaamme mukaan rahalla saa joustoa, mitä en yhtään epäile.

Etäisyydet ja ajoajat

Nairobi – Naivashajärvi: n. 110 km, n. 3 tuntia

Nakuru – Naivashajärvi: n. 82 km, n. 2 tuntia

Naivashajärvi – Masai Mara: n. 250 km, n. 4–6 tuntia

Masai Mara – Nairobi: n. 265 km, n. 6–7 tuntia

Päähine ja vaatetus

Lippis, huivi, hellehattu jotain ehdottomasti päähän.

Putkihuivi kaulalle on hyvä, koska ajoviima osuu tähystäjälle ikävästi viileämpänä hetkenä. Huivi suojaa myös pölyn hengittämiseltä.

Päähinettä valittaessa on hyvä muistaa suojata myös niska. Itse käytin ohutta hupullista pusakkaa.

Vaatetuksen osalta ohut viileä pitkähihainen on hyvä valinta myös eli ns. safaripaita!

Hyttyset

Varsinkin kosteilla alueilla esim. Naivasha-järvellä oli pimeällä hyttysiä tosi paljon pimeällä.

Hyttyset keskittyivät valoihin ja vaikutti, että piha-alueella oli jotain hyttysvaloja houkuttelemassa niitä pois sisätiloista. Sisällä hyttysiä ei ollut ollenkaan, joskin henkilökunta kävi illalla sulkemassa verhot ja suihkuttamassa hyttysmyrkkyä varjopaikkoihin. Lisäksi Naivasha-järven lodgessa oli jokin Thermacell tyyppinen ”hermomyrkky” huoneessa suhisemassa yön yli.

Huoneesta poistuttaessa sammutimme aina ensin valot ja avasimme sitten oven, ei hyttyset lennä valoa kohti. Sama toiseen suuntaan mentäessä. Huoneen edustalla olevaa pihavaloakin kannattaa pitää pois päältä.

Itselläni oli varmuudeksi mukana jesaria, jos jotain pitää korjata. Toki myös sitä varten, jos esim. ovessa on isoja rakoja alla ja pelko, että ötököitä tulee sisään. Naivasha-järvellä käytin jesaria oven raossa ja siinä oli toista kymmentä itikkaa kuolleena aamusta. Tämän estetempun voi tehdä myös esimerkiksi pyyhkeellä.

Hyttysmyrkky

Olimme varautuneet DEETtiin perustuvalla hyttysmyrkyllä, mikä mainospuheiden perusteella toimii trooppisissakin oloissa. Haimme purkin yhteiskäyttöön Care Plus ANTI-INSECT – DEET SPRAY 40% 100ML hyönteissuojaa Partioaitasta. Aika hintava hyttysmyrkyksi, mutta ei se tuossa kokonaiskuluissa enää tunnu ja tämän voi hankkia seurueelle. Tätä on olemassa kahta eri kokoa eli 60ml ja 100 ml, joista ensimmäinen riittää varmasti viikon reissulle kahdelle.

Mainoslause: ” Aine sopii myös trooppisille alueille, joilla esiintyy esimerkiksi malariaa ja dengue- ja keltakuumetta, ja toimii erityisen hyvin malariaa levittäviä hyttysiä ja paarmoja vastaan. ”

Sisäänpääsymaksut

Varmistakaa, että puistojen sisäänpääsymaksut kuuluvat matkapakettiin tai huomioikaa niistä tuleva lisäkulu huolellisesti. Nakurun kansallispuistoon pääsymaksu oli 60 dollaria henkilö ja Masai Maraan 100 dollaria, mutta Masai Maran maksu on nousemassa kesällä 2024 200 dollariin päivä ja jäämässä siihen.

 

 

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!