Karhujen kuvausta keväisellä lumisella suolla

0

Karhut heräilevät talviunilta huhtikuussa

Ensimmäistä kertaa kokeilemassa talvisissa tai pitäisikö sanoa lumisissa keväisissä olosuhteissa karhujen kuvaamista.

Olen ensimmäisen kerran käynyt karhuja kuvaamassa kesällä 2008 ja sen jälkeen vaihtelevasti kesällä tai syksyllä. Itse tykkään nykyään syksystä enemmän kuin kesästä, elokuu oli kanssa kiva, kun yö ei ollut niin pitkä. Keskikesällä valvominen on hieman raskasta ja valo usein aivan liian kova.

Nyt kohteena on karhu lumella ja ajankohtana huhtikuun loppu.

On vaikea ennustaa kuinka aikaisin karhut alkavat liikkumaan, mitä pidemmälle keväälle varauksen ottaa – sen todennäköisempää on saada karhuista kuvia. Mitä aiemmin sen ottaa, sitä lumisemmat olosuhteet miljöössä on. Vuodet ovat myös erilaisia keskenään, joten on vaikea ennustaa kuinka pitkälle hyvää hankea riittää ja osuuko mahdollisesti lumisateita kuvauspäiviin. Nyt lunta oli paljon ja yöpakkaset pitivät huolen hankikannosta, joten eläimillä oli vielä kevyempi liikkua. Iltapäivisin metsissä alkoi jo hankikanto pettää, kunnes yö jäädytti pinnan uudestaan.

Tuplavaloituksen testailua kojussa

Kolme yötä edessä

Ajoitimme reissun siis huhti-toukokuun vaihteeseen. Vietimme vapun majapaikassa tippaleipiä ja munkkeja syöden sekä aamupalalla skoolaten. Myös simaa oli matkassa. Pääsivät belgialaisetkin maistamaan vappuherkkujamme.

Kuvauspäivien rytmi:

klo 15.00 lounas

klo 16.00 kojuille

klo 21.44 auringonlasku

klo 04.46 auringonnousu

klo 07.30 pois kojuilta

klo 08.30 aamupala

Samoin kuin syksyn kuvauksissa, keväällä saa kojussa nukuttua makoiset yöunet. Sään puolesta huhti-toukukuun vaihde on kylmempi kuin syyskuu. Lämpötila putosi -9 asteen paikkeille öisin ja aamulla oli varsin viileää kojussa. Iltaisin mentiin ns. nollakelissä. Yhtenä iltana kostea viima teki illasta huomattavasti kylmemmän kuin mitä kahtena muuna iltana oli. Yksi päivä oli vesisadetta, kunnes illaksi taas kylmeni. Tuli siinä jotain lumen kaltaistakin muutama sentti.

Lämmintä päälle ja makuupussi mukaan

Pukeutuminen on kojussa kaiken a ja ö, että kuvauskokemus on mieluisa. Kojuihin on mahdollista lisämaksulla saada polttoainekäyttöinen lämmitin, mutta itse en kyseisestä lämmittimistä tykkää sen hajusta johtuen. Tämä on kuitenkin vaihtoehto, jos haluaa ottaa varman päälle palelemisen kanssa.

Olen ostanut edellisen makuupussini vuonna 2007, siinä oli arvona comfort 0’c. Kun reissua ennen katselin yölämpötiloja oli pakko suunnata tekemään päivitys makuupussiin. En enää luottanut, että tuolla tarkenisi, jos yölämpötilat toteutuvat.

Olen sen verran mukavuuden haluinen, että en halua palella kojussa hetkeäkään, jos ei ole pakko. Niinpä uusi makuupussi Partioaitasta ja malliksi päädyin Viking 900 wide 195cm Unisex – untuvamakuupussiiin. Malli oli pakko ottaa widena eli paksujen versiona, että mahdun pyörimään sisällä eikä tule ahdistunut olo. Makuupussi osoittautui erittäin lämpöiseksi ja merinokerrasto päällä nukkuessa meinasi tulla pari kertaa kuuma.

Tämä lienee sellainen sijoitus, että oikein pidettynä ja huollettuna siitä on muuksi kuin kesäpussiksi pitkäksi aikaa niin kuin edellisestä, mikä jää edelleen käyttöön.

Nenänsä satuttanut karhu

Eniten alueella liikkui nenänsä todennäköisesti tappelussa vaurioittanut karhu. Ensimmäiset havainnot karhusta nenänsä kanssa on vuodelta 2017, joten ei taida haitata elämää. Hän tuntuikin ottavan hyvin rennosti välillä.

Erilaisia kuvakulmia

Yhtenä reissun tarkoituksena oli ottaa myös tekniikkaa hyödyntäen hieman erilaisia kuvia eri kuvakulmasta.


Viimeisen illan iltavalot

Viimeinen kuvausilta tarjosi parhaimman sivuvalon kuvauksiin karhun liikkuessa alueella. Aiemmin karhut tuppasivat liikkumaan aina pilven hetkellä tai vasta auringon painuttua puurajan taakse.

Usein kojussa tulee katseltua upeita valoja miettien, miksi nyt ei voi tulla ketään. Samantien, kun valot sammuvat niin joku eläin taapertaa alueella. Näin se vain on.

Behind the scenes

Tuore lumi mahdollisti myös kojulle mentäessä ja sieltä lähtiessä karhujen ja ahmojen jälkien dokumentoinnin.

 

Karhun jäljet lumella
Karhun jäljet lumella: Hankikanto ja pettävä hanki
Karhun jäljet lumella
Karhun jälki ja aikuisen miehen käsi
Kulku kojuille oli vaivatonta
Avonaisilla paikoilla riitti lunta
Karhujen houkuttelua. Eväitä syödessä tapahtumien todennäköisyys kasvaa.
Viimeinen aamu. Vaikka on nukuttu, silmiä painaa.
Ahman ja karhun jäljet risteää
Ahman jäljet

Maisemat muuttuvat

Matkalla päätalolle autotieltä on ennen ajettu hiekkatietä pitkin kauniin havumetsän keskellä. Nyt maisema oli muuttunut ja valtava hakkuu oli vienyt metsät pois. Tuntuu, että vastaavat hakkuut alkavat olemaan läsnä niin monessa paikassa.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!