Kalamaraton 2021 – kutsukilpailu kisattu

0

Kalamaraton 2021 – 29-30.05.2021 / 24 h – AC DELIRIUM

Korona esti vuoden 2020 kilpailun kokonaan ja pitää otettaan edelleen tapahtumajärjestämisestä keväällä 2021. Tänä keväänä Kalamaraton järjestettiin kaupunkien välisenä kutsukilpailuna, mihin lopulta otti osaa viisi joukkuetta:
Naputtajat Mualimalla, Kotka, Löysät Lahnat, Turku, Lesnan Naputtajat, Joensuu, Team Saka, Kotka ja AC Delirium, Helsinki.

Tämä mahdollisti ettei perinteeseen tule liian pitkää taukoa ja päästään kisaamaan. Helsingin kalapaikoilla tapasi myös muita joukkueita, jotka olivat vetämässä omaa varjomaratooniaan.

Sääennuste oli meidän puolella, aurinkoa lähes koko kisaan ja yöksi tyyntä, mutta vähän viileää. Aurinkorasva jäi kotiin.

SKES RY:

Ensimmäisestä Kalamaratonista tulee toukokuussa 2021 kuluneeksi 20 vuotta. Koska juhlakisa siirtyy edelleen koronan vuoksi ensi vuoteen, vietämme syntymäpäivää viiden joukkueen kutsukisalla. SE järjestetään samanaikaisesti niissä neljässä kaupungissa, jossa Kalamaratoneja on kisattu. Alueesta riippuen joukkueet saavat tasoituksia, koska lajimäärä eri kaupungeissa vaihtelee.
Kilpailuun kutsutut joukkueet ovat AC Delierium (Helsinki), Löysät Lahnat (Turku), Team Saka (Kotka), Naputtajat mualimalla (Kotka) sekä Lesnan Naputtajat (Joensuu).
SKES:n suunnitelmissa on edelleen toteuttaa syksyinen Kalamaraton, joka toimii ensi vuoden juhlakisan esikisana. Samoin ohjelmassa on syksyllä lajikalastuksen henkilökohtainen SM-kisa. Valokuva on ensimmäisestä Helsingin Kalamaratonista 2001.

Muutamia nostoja kisastamme

Aloitus ja lopetus

Lähdimme perinteisesti kisaan Honkaluodosta Skessin tukikohdasta sekä päätimme kisan myös sinne. Säännöt olisivat tässä kisassa mahdollistaneet aloituksen muualtakin.
Aloitus meni hyvin ja saimme kasaan yhdeksän lajia. Tänä vuonna ei nopeaa kymppiä haettu vaan tasatilanteessa olisi viimeisen lajin ilmoitusaika ratkaisi (kisakortti + tunnistettava kuva WhatsAppilla tuomaristolle). Perinteeksi muodostuneeksi tavaksi otimme myös Mustikkamaalla aurinkoa seipiä onkiessa.
1. Kivisimppu
2. Pasuri
3. Salakka
4. Kiiski
5. Särki
6. Mustatäplätokko
7. Vimpa
8. Kolmipiikki
9. Ahven

Peruslajien hakuun

Seuraavaksi päätimme kiertää peruslajit muistikortille. Koska oli kuskin ruokatunti, ajelimme verkkaisesti kohti Viikkiä Länsi-Herttoniemen pikkukatuja pitkin Siilitielle ja sieltä maisemia ihaillen Viikkiin. Hopearuutana ja allikkosalakka nousi nopeasti ja matka jatkui.
Kommenttia hitaasta maisemareitistä tuli vielä myöhemminkin.
10. Allikkosalakka
11. Hopearuutana

Hauki

Tänä vuonna tuo luupää työllisti meitä varmaan puolentoista tunnin ajan. Karkuutuksia, liian isoja uistimia… No lopulta pakollinen laji nousi.
12. Hauki

Ruutana ja suutari

Peruskauraa, joskin vei vähän enemmän aikaa kuin aiempina vuosina.
13. Ruutana
14. Suutari

Pitäisikö mennä heittämään kuhaa?

Alku oli sujunut niin leppoisesti haukea lukuunottamatta, että ajattelimme mennä heittää kuhaa. Tähän yleensä aikataulu tyssää ja ensimmäinen pummi tulee. Kuhan alamitta 42cm varsinkin teettää töitä…
Pari karkuutusta ja toinen kala ylös, mikä olikin hieno 47 cm mittakala – Marco oli liekeissä. Kala tuli sovitun aikaikkunan ulkopuolella, kannatti jälleen uhrata +5 min. Tämä tulee helpottamaan kisamme aikataulua. Ajomatkalla ongittiin pari kalaa, joskin ei autosta.
15. Sorva
16. Lahna
17. Kuha

Mustatokko päivällä?

Koska kuha onnistui, miksei onnistuisi mustatokko päivällä. No ensin Mäkin drive iniin hakemaan tuplajuustoja sekä onnea tuovia McFlurry daim herkkuja. Jälkimmäinen on toiminut ennenkin, miksei se toimisi nytkin?
Kun kalastajat olivat ravittu ja Tuomas söi vielä viimeistä lusikallistaan onnentuojaa rannassa alettiin mustatokkoa etsimään. McFlurry toimi jälleen ja sain mustatokon ensimmäisestä kokeilemastani kivenkolosta! WAU! Todennäköisesti herkun liikasyönti aiheuttaa ongelmia ja onni katkeaa.
Otimme tietenkin McFlurryn mukaan ettei paikka paljastuisi (eikä luontoon noita muutenkaan jätetä). Jos siis Helsingin rannoilta purkkeja löytyy, ne ei ole meidän mustatokkopaikalla.
Siitä sitten ajellen kohti Lauttasaarta ja silakkaa, missä kisajärjestäjät tulivat tekemään liveä.
18. Mustatokko
19. Silakka

Piikkimonnilammelle

Yksi joka kisan odotetuimmista hetkistä on mennä piikkimonnia onkimaan. Vuoden 2019 kisassa kävimme lammella neljä kertaa uhraten sinne aivan liian monta tuntia. Emme kuitenkaan ole ainoita, jotka ovat lammella viettäneet ikimuistoisia hetkiä. Alla Urpoerämiesten taidonnäyte vuoden 2017 kisasta, kuinka homma hoidetaan nopeasti kotiin.
Tänä vuonna paikalla oli jo yksi porukka onkimassa, olivat tulleet vain 15 minuuttia ennen meitä. Siitä sitten alkoi odottaminen, odottaminen ja odottaminen. Välillä vaihdettiin paikkaa. Iltahämärtyi ja paikalle tuli muitakin.
Jokainen löysi jonkun paikan itselleen, mistä tuijottaa omaa liikkumatonta kohoaan.
Suomen lätkämatsi loppui, vaihdoimme mäyrä liveen.
Seurasimme mäyrän askareita riistakameran kautta livetilassa, kunnes kohoni lähti liikkeelle ja sieltä se tuli. Pieni piikkimonni! Marcon nostaessa omaa pois putosi hänen madostaan toinen. Oli imeskellyt matoa rauhassa heiluttamatta kohoa.
Pääsimme ehkä 1,5 tunnin kohdalla jatkamaan matkaa. Hyttysiä oli normaalia vähemmän!
20. Piikkimonni

Case Keravan- ja Vantaanjoki ja purot

Viime aikojen kevätsateet ja muut taifuunit ovat nostaneet veden joissa ja puroissa todella korkealle. Ei mitään asiaa yrittämään töröä, mikä pitäisi ottaa vielä eri tekniikalla, koska tässä kisassa virtapaikassa ei saa poikkeusluvalla onkia.

Kivennuoliaista kävimme etsimässä, mutta vettä ja maitokahvin väristä sellaista oli kaikkialla aivan liikaa. Siihen hukattiin hyvää lirkkiaikaa.

Nämä kaksi ns. varmaa kisalajia tulee pudottamaan Helsingin lajit normaalia pienemmiksi.

Yölirkit

Mustatokko oli hoidettu valoisalla niin pääsimme keskittymään perushelppoihin sekä etsimään vaikeampia.

Ensimmäiset neljä tulikin nopeasti ja sitten kaksi tuntia kivinilkan etsimiseen. Saimme sen lopulta auringon nousun jälkeen valoisasta.

21. Kymmenpiikki
22. Liejutokko
23. Hietatokko
24. Mutu
25. Kivinilkka

Loppukisa

Perinteisesti sunnuntai aamu on aina samojen lajien onkimistä: siika, turpa, säyne, toutain jne… Joskus niitä tulee, joskus ei. Tänä vuonna ei.
Onneksi aurinko paistoi, oman vavan voi luovuttaa pohjaonkikäyttöön ja mennä kuskin etuoikeudella nukkumaan tuulettomaan kallionkoloon.

Lajit saantijärjestyksessä:

 

Tulokset:

1 Naputtajat Mualimalla 30 Kotka (27 lajia +3 tasausta)
2 Löysät Lahnat 30 Turku (26 lajia+4 tasausta)
3 Lesnan Naputtajat 27 Joensuu  (17 lajia+10 tasausta)
4 Team Saka 26, Kotka (23 lajia+3 tasausta)
5 AC Delirium 25 Helsinki  (25 lajia +0 tasausta)
Kisan viime hetket

Kuvat © Tuomas, Olli & Marco.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!