Julkiset Instagram-kuvasi toisten videoihin oletuksena sallittu

Instagram päivittää ominaisuuksia – julkiset kuvat oletuksena vapaata ristaa

HS uutisoi tänään (25.7.2022) Pian kuka tahansa voi laittaa Instagram-kuviasi omiin videoihinsa – Näin saat toiminnon pois päältä .

Instagram on viime viikolla julkaissut tosiaan sovellukseen uusia ominaisuuksia, mikä koskettaa kaikkia julkisen tilin omaavia käyttäjiä. Uudet ominaisuudet koskevat keloja (Reels) eli lyhyitä alle 15 minuutin videoita ja sallivat oletuksena kuviesi ja videoiden vapaan jatkokäytön.

HS:
Uudistuksen myötä käyttäjä voi pian ”remiksata” eli uudelleenmiksata muiden julkisten käyttäjien kuvia omissa keloissaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos Instagram-profiilisi on julkinen, kuvasi tai videosi voivat päätyä kenen tahansa luomiin videoihin.

THE VERGE kertoo artikkelissaan, että Instagramin uudistusta ovat kritisoineet erityisesti kuvaajat, joiden kuvia voi jatkossa käyttää keloissa ilman mainintaa kuvan ottajasta.

 

ABOUT.FB.COM – uudistuksen esittely englanniksi

Remix for photos: Photos are core to the Instagram experience. In the coming weeks, you will be able to remix public photos. This gives you limitless inspiration to create your own unique reel. 

 

Tämä ominaisuus voisi olla olla ”ihan OK”, jos se olisi oletuksena pois päältä ja ne, jotka haluavat jakaa kuvansa yleiseen käyttöön voisivat laittaa sen päälle. Nyt kun salliminen on oletuksena päällä, tämä menee varmuudella monelta ohi. Sitä myöten heidän kuvat ovatkin yhtäkkiä vapaata ”remix materiaalia”. Tämä koskettaa mielestäni varsinkin kuvaajia, joiden omasta sisällöntuotosta ja työnäytteistä tulee laadukasta käyttötavaraa.

Tämä taas mahdollistaa sisällöntuottajalta sisällöntuoton ilman omaa materiaalia muiden julkisista kuvista miksaamalla. Tämä on mielestäni väärin ja se ei saisi olla näin.

Esimerkkinä voit ymmärtääkseni kerätä parhaat luontokuvat ja tehdä niistä erilaisia videokokoelmia ilman, että sinun tarvitsee mainita lähdemateriaalin julkaisijaa eli lähtökohtaisesti tekijänoikeuksien omistajaa.

Toivonkin, että mahdollisimman moni kieltää kuviensa käyttämisen ja jakaa tämän uuden ominaisuuden kaikkien tietouteen. Onneksi kieltäminen on sentään on tehty mahdolliseksi.

Kaikkea käyttöehdot mahdollistavat maailmassa, missä julkaisualustoja on kuitenkin rajoitetusti eikä jaloilla voi äänestää. Siihen päälle, kun meidät on vielä opetettu hyväksymään kaikki pitkät käyttäjäehdot ymmärtämättä, mitä niissä edes lukee niin tämmöinen muutos on vielä mahdollinen.

Nyt äkkiä kieltämään, alla ohjeet!

 

Kuinka kiellän kuvieni käytön?

  1. Päivitä sovelluksesi uusimpaan versioon
  2. Mene asetuksiin
  3. Yksityisyys
  4. Kelojen ja remiksien valinnat
  5. Ota seuraavat kolme valintaa pois päältä

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!