PROJEKTINA: SUOMENOJAN LUONTO

Synty

Olin suunnitellut talvella 2010-2011 että suuntaan kuvaustoimintaani seuraavana keväänä Suomenojan lintualtaille entistä enemmän. Alkuvuodesta 2011 Jukka Ranta lähestyi sähköpostilla ehdotuksella että keräisimme pienen porukan kasaan ja alkaisimme porukkalla työstämään Suomenojan luonnosta jotain isompaa mihin yksittäisen kuvaajan aika, tietotaito eikä resurssit riittäisi. Yhtenä sähköpostin vastaanottajista Esa Mälkösellä oli ollut samoja ajatuksia kuvaustoiminnan keskittämiseen Suomenojalle, joten yksi espoolainen liittyi porukkaamme. Neljäntenä mukaan lähti isäni Tommi. Työryhmä oli syntynyt, kukaan ei varmaan tässä vaiheessa uskonut mitä tulisimme saamaan kasaan ja minkälaisia uusia kaveruussuhteita tästä syntyisi.

 

Ensimmäinen näyttely

Näyttelyn rakentaminen Suomenojan luonnon alueesta oli ensimmäinen ja näkyvin projektimme kotisivujen rinnalla. Lähdimme suunnittelemaan näyttelyä vauhdikkaasti ja keräsimme aiheita, joita haluaisimme näyttelyssä olevan. Keväällä ja kesäällä kuvasimme lintuja ja aluetta ihan erilainen fiilis päällä kuin aiemmin. Näyttelyn taulujen aiheet ja kuvamäärät listattiin ja loppukesästä 2011 kokoonnuimme Jukan luoksi valitsemaan tauluja sadoista kuvista. Näin syntyi 30 kuvainen näyttely, mikä oli ensikertaa esillä Vuoden Luontokuva 2011 tapahtumassa Finlandia-talolla, minkä jälkeen se kiersi seitsemässä paikassa.

Linkki näyttelyyn: Suomenoja.fi

 

Lintualtaamme luontokuvanäyttely

Yhdistyksen toinen oma näyttely kulkee nimellä Lintualtaamme. Espoo-päivänä 30.8.2014 pystytettyyn ulkoilmanäyttelyyn ripustettiin tauluja niille paikoille missä ne oli kuvattukin. Viisi spottia altaan ympäriltä, viisi kuvaajaa ja vajaa kolmekymmentä taulua. Keväällä 2015 näyttely palaa altaan ympäristöön oltuaan talven turvassa. Näyttelyn taulut on tulostettu Opastemestareilla alumiinille ja suojalaminoitu kestämään ulkoilmaa ja UV-valoa. Näyttelyn yhteydessä parkkipaikalle ripustettiin 2 metriä leveä ja metrin korkea infotaulu, minkä kuvitus on omaani, suunnittelu ja tekstit Jukka Rannan.

 

Opasteet

Keväällä 2014 kumpaankin lintutorniin kiinnitettiin kaksi 30 x 45 cm opastetta ulkoilijoille ja retkeilijöille, missä esitellään kuvin altaalle ominaisimmat lintulajit tunnistuskuvin. Taulut on itseni suunnittelemia ja kuvittamia. Suomenojan Luonto ry rahoitti ne ja ne teetettiin Opastemestareilla samalla tekniikalla kuin Lintualtaamme näyttelyn taulut.

lintuallas-opasteet

 

Kotisivut

Näyttelyn rinnalla rakensimme kotisivuja alueesta. Jukan kanssa muodostimme tiimin, missä työstimme sivuja. Jukka kirjoitti tekstejä ja itse keräsin kuvia sekä suunnittelin sivuston ulkoasua sekä kokonaisuutta. Suomenoja.fi -sivuston julkaisimme 1.9.2011. Sittemmin olemme kehittäneet ja tuoneet uutta kotisivuille uusia sivuja sekä päivittäneet ulkoasua. Täysin uuden ulkoasun ja paremman käyttöliittymän julkaimme 30.12.2013. Kotisivujen kehittäminen jatkuu edelleen.

Lehdistötiedote julkaisusta

 

Yhdistys

Projektimme kasvoi kasvamistaan ja tuntui että haluamme jatkaa tätä, niin alkuvuodesta 2012 aloimme miettimään yhdistystä, minkä nimiin kotisivut tulisivat sekä raha-asioiden näyttelyt, julisteet, kotisivut yms. selkeytyisivät. 8.3.2012 perustimme Suomenojan Luonto ry:n. Sittemmin olemme saaneet uusia jäseniä ja uusia kaverisuhteita on syntynyt.

Lehdistötiedote yhdistyksestä

 

Roolini yhdistyksessä

Yhdistyksen perustamisen jälkeen olen toiminut yhdistyksen varapuheenjohtaja sekä kotisivujen ylläpitäjänä. Kotisivuja olen päivittänyt tasaisesti ja pyrkinyt kehittämään niitä selkeämmiksi ja näyttävimmiksi.

Julisteiden ja mainosten ulkoasun suunnittelu ja toteutus on ollut myös minun takanani, joskin hyviä parannusideoita on tullut muilta. Kummankin näyttelyn taulut ovat syntyneet toimistossani.

Pyrin myös järjestämään asioita ja kehittämään yhdistystä aktiivisesti eteenpäin.

Kuvaesitys

Minulta on usein kysytty kuvaesitystä alueesta, mutta vaikka hyviä kuvia on itselläni alueelta paljon niin sellaista yhtenäistä esitystä en ole saanut kasaan. Yhdistys teki kaksi multivisioesitystä alueesta elokuulle 2013, joissa oli hyvä idea, mutta ne tehtiin liian kiirellä. Lähdin työstämään tästä materiaalista omaa kuvaesitystäni ja sainkin sen valmiiksi joulukuussa 2013. Vuonna 2014 esitykseni nähtiin Lohjan luontokuvaillassa sekä Turun seudun luonnonvalokuvaajien kerhoillassa.

 

Tulevaisuus – vuodet 2015-2016

Kuvaustoiminta tulee jatkumaan ja mielessäni kehittelen koko ajan uusia ideoita erilaiseen kuvaukseen alueella sekä uusia kuvauskohteita. Kuvaesitystä tehdessäni huomasin ammottavia aukkoja arkistossani joissakin aiheista, joita pitää yrittää täyttää. Kevät 2014 oli hyvä liejukanan ja nokikanan suhteen, kun vihdoin tarjoutui mahdollisuus kuvata pieniä poikasia useampana päivänä hyvissä olosuhteissa.

LINTUPARATIISI, kirja luonnon ja ihmisen yhteiselosta Suomenoja – Finnoo alueella

Suomen luonnon päivänä 26.8.2017 julkaisimme kirjan alueen luonnosta. 160 sivuisen kirjan kansiin sisältyy kaikkien näiden vuosien työ kuvineen ja löytöineen. Kirjassa on yli 200 kuvaa, joista ottamiani on 73. Kirjaa löytyy jälleenmyyjiltä www.lintuparatiisi.fi

suomenoja-ilmakuvaus-02

 

Suomenojan luonto kuvapankissani

(Osa lintukuvista on otettu muualla. Oikeassa reunassa olevassa hakusanakentässä hakusanana Suomenoja, jos kuva on sieltä.)

Julkaistu 1.1.2014, päivitetty 17.12.2014.