Huhtikuu 2018 – Talvesta kohti kevättä

Huhtikuu alkoi talvisissa tunnelmissa Etelä-Suomessa

Alkukuusta teerien soidin haki vielä paikkaansa, kun ei ole etelän teeret vuosikausiin nähneet lunta soitimellaan. Hiljalleen siitä jonkinlainen näytös saatiin kuitenkin aikaiseksi lumien poistuttua maisemasta. Samaan aikaan valkoposkihanhet ja kyhmyjoutsenet ihmettelivät takatalvea Lauttasaaren rannalla. Kevät otti takapakkia lumisateiden myötä.

 

Alankomaiden ketut ja kuusipeurat

Amsterdamin läheisyydestä löytyy merenrannasta Zandvoortin alue, jonka eteläpuolella sijaitsee iso puisto, jossa tuhannet kuusipeurat sekä kymmenet ketut elävät lintujen kanssa. Osa ketuista on puistossa varsin kesyjä ja saattavat välillä hakeutua ihmisen luokse makupalan toivossa. Eläinten ruokkiminen puistossa on kiellettyä, mutta ilmeisen päivittäistä. Tästä johtuen niiden kuvaaminen on siellä paikoin hyvinkin helppoa. Puisto tosin ei ole ihan pieni vaan sillä on kokoa ainakin kaksikymmentä neliökilometriä, joista osa on rauhoitettu täysin vierailijoilta.

Säät vaihtelivat viiden päivän reissulla muutamasta lämpöasteesta hellelukemiin. Paikallinen opas on puistossa lähes välttämätön, jos haluaa päästä hyville kuvauspaikoille ilman kymmenien kilometrien turhaa kävelyä. Mainittakoon että meille tuli viidessä päivässä 110 km suunniteltua kävelyä (Polarin rannetietokoneen mukaan).

Kaikenkaikkiaan reissu oli onnistunut ja kuvia syntyi paljon, tässä vain muutamia poimintoja.

Lumi suli, teerien taistelu jatkui kotimaassa

Lumi oli kadonnut Zandvoortin reissun aikana ja teerien taistelu oli käynnissä. Soitimella tosin oli vain muutamia lintuja eikä pitkiä taisteluita nähty. Soidin oli muutenkin hyvin levällään. Tänä vuonna teerien soidin jäi itselläni vain muutamaan käyntiin.

Naglin kalankasvatusaltaat, Latvia

MrJan Gear järjesti yhteistyössä Dabas Tures yrityksen kanssa muutamalle kuvaajalle mahdollisuuden päästä testaamaan uutta majataloa sekä sitä ympäröiviä kalaskasvatusaltaita lintukuvauskäyttöön kelluvilla kojuilla

Lähimmällä altaalla vietti aikaa toistakymmentätuhatta hanhea – pääosin tundrahanhia, mutta joukossa oli myös tundrahanhen ja metsähanhen risteymiä, lyhytnokkahanhia sekä valkoposkihanhia.

Säät vaihteli viileästä, tuulisesta ja sateisesta lähes helle lukemiin. Kaunis sateenkaari koristi maisemaa hanhien lentäessä taivaalla. Ruskosuohaukat saalistivat ruovikoiden yllä härkälintujen soidinrituaalien kuuluessa altailta. Satoja joutsenia, kyhmy- sekä laulujoutsenia oli alueen pelloilla, altailla ja niityillä.

Altailla viihtyi myös silkkiuikut, nokikanat, telkät ja muut vesilinnut. Kahlaajia ja tiiroja ei vielä näkynyt myöhäisestä keväästä johtuen. Muutamia yksittäisiä kahlaajia bongailtiin viimeisinä päivinä kelien lämmettyä.

Loistava reissu ihan erilaisessa ympäristössä kuvata. Alueelle järjestetään MrJan Gearin toimesta työpajoja useampi tänä vuonna, joissa teemana kuvata kelluvasta piilokojusta.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!