Hietasisiliskoja etsimässä

Haitallinen vieraslaji

Hietasisilisko (Lacerta agilis) on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi.

Hietasisiliskon saapuminen maamme lounaisosaan uskotaan olevan ihmisen tekemä. Lähimmät tunnetut esiintymät ovat Ruotsissa, Batiassa ja Venäjän Karjalassa (lähde: Vieraslajit.fi). Ensimmäinen havainto on vuodelta 2014 ja juuri tältä alueelta.

Lähdimme huhtikuisena päivänä kaverin kanssa etsimään hietasisiliskoja, jotka ovat kotimaista sisiliskoa huomattavasti suurempia. Aika nopeasti löysimmekin yhden, rapina kanervikossa paljasti kaverin. Päivä vierähti nopeasti kanervikkoja tutkien. Törmäsimme myös yhteen kyykäärmeeseen, mikä laski hieman konttausintoa. Rantakäärmeet olivat myös lämmittelemässä, mutta tosi säikkyjä.

Useat liskot olivat huonoissa paikoissa kuvauksellisesti. Lopulta löysimme yhden kutuasuisen koiraan, jonka väri oli hyvää vauhtia muuttumassa kutuajan vihreään, mutta ei ollut vielä ihan täydessä loistossa.

Naaraan väritys on maltillisempi, maastoon sulautuva.

Pääsimmekin kuvaamaan tätä vihreää koirasta tosi hyvin sen lämmitellessä auringossa luottavaisena. Kiva kevätretkikohde vaikka kyseessä vieraslaji onkin.

Kalusto

Mukana oli kolme objektiivia, joissa lyhyin tarkennusetäisyys sopii sisiliskojen kuvaamiseen tai liskon maisemassa kuvaamiseen.

Luottopakki EF 100-400 f/4.5-5.6 L II IS USM, RF 24-105 f4-7.1 IS STM sekä kivikautinen, mutta erittäin hyvin piirtävä Sigman 150 f2.8 macro.

Muutamissa kuvissa hyödyn myös 2x extentenderiä 100-400 kanssa, kun macro oli kuvaustoverilla tai toistepäin.

Tällä kolmen koplalla hoidettiin tämän reissun kuvaamiset. Valtaosa kuvista on kuvattu Sigman macrolla.

Pieni oranssa kyy luikerteli kanervikossa
Pieni oranssa kyy luikerteli kanervikossa

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!