Paras dokumentti

Filmi- ja videokuvaajien liiton raati valitsi “Fokuksessa luonto – valokuvaaja Tuomas Heinonen” elokuvan parhaaksi dokumentiksi SM-Filmifestivaalilla vuonna 2018.

Fokuksessa luonto – Wildlife in focus

Tuomas Heinonen on tunnettu ja palkittu luontokuvaaja, jonka teoksia on julkaistu mm. lukuisissa näyttelyissä, kilpailuissa, kirjoissa ja muissa eri medioissa. Dokumentissa kuljetaan luontokuvaajan matkassa eri kohteissa heti lajirikkaan kevään heräämisestä alkaen. Mitä kaikkea on sen takana, että saadaan onnistunut luontokuva ujosta mäyrästä, silkkiuikkupariskunnan pesänrakennuksesta, teerisuon soidinmenoista tai vaikka vilkkaasta ketusta. Mikä saa luontokuvaajan heräämään yhä uudestaan luonnon mukana taltiomaan ainutlaatuisia hetkiä itselleen ja muille.

Kesto: 14 min
Kieli: suomi
Ikäraja: S

Ohjaus, kuvaus ja leikkaus: Mitri Häkkinen
Käsikirjoitus: Mitri Häkkinen, Tuomas Heinonen
Valokuvat- ja videot eläimistä: Tuomas Heinonen

Pomittuja kommentteja arvosteluista:

“Tuntui mukavalta tutustua tervejärkiseen nuoreen mieheen, joka vaivoja säästämättä nuoruuden voimin on heittäytynyt luonnon palvelukseen – ja ilmeisestikin luonnon ehdoilla ja tuottaa siinä sivussa meille kaikille luontoelämyksiä” 
“Pidän kovasti elokuvan nimestä, joka vastaa aihetta. Siinä on kaikki: päähenkilön ammatti, työväline ja intohimo. Kantava teema on luonnon kunnioitus ja valokuvaamiseen kohdistuva intohimo ja teema pysyy hyvin koossa”
“Kuvakerronta on tyylikästä, kunnianhimoista ja elävää. Se kantaa teemaa kautta linjan. Äänikerronta on henkilökohtaista, sponttaania ja mietiskelevää. Kertomus on sisällöltään hyvin jäsennetty, kiinnostava ja monipuolinen. Kertojan omat puhemaneerit ja puhekielenomaisuus tekevät kuitenkin äänikerronnasta hieman epäselvää ja tasapaksua. “
“Kerronta ja kuvitus ovat aiheeseen sopivia ja mielenkiintoisia. Katsojalla on yltäkylläinen kuvailotulitus katsottavana tarinan tukena”
“Herättää suuria sympatioita luontoa ja sen asukkeja kohtaan. Parasta mahdollista mainosta luonnon puolesta tehtävälle työlle”
“Tarina aukeaa hyvin, automatka itse asiaan tukee aiheeseen etenemistä alussa. Kuvakerronta on rikasta ja teknisesti huikeaa. Elokuva on kokonainen ja selkeä kuvaus aiheesta.”
“Luontokuvaajan kerronta on luontevaa ja rentoa. Kuvaustilanteet ovat selvästi olleet paineettomat” 

MAKING OF