Canon R6 – miltä se tuntuu ja mitä ajatuksia se on itselleni herättänyt ensimmäisten päivien aikana?
Sain tiistaina oman kamerani ja olen kerennyt sen kanssa kahdesti ulos. Enemmän sitä on tullut tutkittua kotona tehden havaintoja, mitä spekuloin edellisessä kirjoituksessa.
Canon R6 tuntuu kädessä enemmän vitossarjalaiselta kuin EOS R:ltä, mutta on kevyemmän tuntuinen tai sitten olen vain EOS 1D X II:sta kantaneena unohtanut mitä vitonen painaa.
Ensimmäisenä lähdin tutkimaan akkuja, muistikortteja sekä muutamia ominaisuuksia, joita etukäteen spekuloin. Lähdetään purkamaan mitä olen kamerasta saanut irti ja mitä ajatuksia on herännyt lisää. Vaikka osa tekstistä tuntuu kriittiseltä, olen erittäin vakuuttunut mitä R6:lla saa aikaan!
Sarjakuvausnopeus
5) Enimmäiskuvataajuus sekunnissa vaihtelee akun tyypin, käyttölämpötilan, objektiivin ja tiedostokokoon mukaan, sekä sen mukaan, onko Wi-Fi-yhteys käytössä. Kuvien määrä ja jatkuvan kuvauksen maksimijakso vaihtelevat kuvausolosuhteiden mukaan (mukaan lukien 1,6x (rajaus), kuvasuhde, kohde, muistikortin merkki, ISO-herkkyys, kuva-asetukset ja valinnaiset toiminnot). Mainitut nopeudet perustuvat testaukseen seuraavilla asetuksilla: valotusaika 1/1000 sekuntia tai nopeampi, enimmäisaukko, salama ei käytössä, välkynnän vähennys ei käytössä, akku täyteen ladattu (LP-6NH), huoneen lämpötila (23 °C). Akkukahva ei käytössä, Wi-Fi pois käytöstä
6) Enimmäiskuvataajuudet stillkuvauksessa vaihtelevat käytetyn objektiivin ja aukon mukaan
canon.fi
Esitin seuraavat kysymykset, joihin nyt on jonkinlainen vastaus
1) Vaikuttaako akuntyyppi LP-E6, LP-E6N tai LP-E6NH sarjakuvausnopeuteen?
- Kyllä vaikuttaa. Kun kameraan laitetaan Canonin LP-E6 tai tarvikeakku sisään sarjakuvaus putoaa alle 7 kuvaan sekunnissa.
- Alkuperäisten LP-E6N tai LP-E6NH akun ollessa sisällä etsimessä ja näytössä lukee H+, mikä on nopeimman sarjakuvauksen kuvake. Tämä kuvake on vihreä aktiivisena.
- Kun sarjakuvauksen nopeus putoaa, muuttuu tämä kuvake valkoiseksi tai alkaa vilkkua valkoisena.
- Löysin myös alla olevan tekstin Cameralabsin artikkelista
Above: Notice the green H+ icon on the screen which indicates the top 12fps speed is achievable, but you may notice this turn white or even start flashing in some situations, indicating slower maximum speeds. To achieve 12fps, you’ll need to be using one of the latest LP-E6NH batteries and with at least 60% charge remaining. If the charge falls below this, you may find the R6 – and R5 – dropping to around 9fps when displaying a white H+ icon, or even just below seven if the icon’s white and flashing. If you use an older battery pack or certain older lenses, you’ll also experience slower speeds. As far as I know, third party batteries are also unable to deliver the maximum speed.
Huomiona yllä olevaan tekstiin, olen kuluttanut kameran akun LP-E6NH akun varaustason 38 % ja H+ vihreä kuvake oli edelleen aktiivisena, toisin kuin ylläolevassa tekstissä mainitaan. Valkoista H+ kuvaketta en ole saanut ruudulle, olen saanut sen vain olemaan vihreä tai vilkkumaan valkoisena.
2) Mitkä on nämä objektiivit, joiden kanssa sarjakuvaus toimii täysillä?
En ole löytänyt listaa objektiiveistä joiden kanssa sarjakuvauksen pitäisi toimia, joten seuraava perustuu WhatsAppin kautta kerättyyn tietoon. Positiivista on se, että teleobjektiivien kanssa nopea sarjakuvaus mekaanisella sulkimella tuntuu toimivan.
TOIMII – vihreä H+ kuvake:
- Canon EF 300 2.8 L IS II USM
- Canon EF 400 2.8 L IS II USM
- Canon EF 500 4 L IS II USM
- Canon EF 70-200 2.8 L IS II USM
- Sigma 50 1.4 ART (vaatii uusimman firmwaren)
- Sigma 24-70 2.8 ART (kommenteista)
- Tamron 150-600mm f/5-6.3 SP Di VC USD G2
- Canon EF 16-35 4 L IS
- Canon EF 24-70 2.8 L II (kommenteista)
- Canon EF 100 2.8 L IS macro
- Canon EF 400 4 DO II (kommenteista)
EI TOIMI – H+ kuvake vilkkuu valkoisena:
- Canon EF 24 1.4 L II USM
- Canon EF 35 1.4 L USM
- Canon EF 50 1.4 USM
- Canon EF 16-35 2.8 L II USM
- Canon EF 85 1.8 USM
- Sigma 24 1.4 ART
- Sigma 15 2.8 EX DG FISHEYE
- Sigma 150 2.8 APO MACRO DG HSM
- Canon EF 135 2 L USM
Jos sinulla on havaintoja muista objektiiveistä, niin laita kommentteihin viestiä!
AKKU: LP-E6, LP-E6N, LP-E6NH vai tarvikeakku
Muutamat esimerkit, miten itse tulkitsen akkuja voitaneen hyödyntää kamerassa. Monella on kyseisen sarjan akkuja hyllyssä jo valmiiksi, onko ne kierrätystavaraa vai ei?
- Sinulla on tarve nopealle sarjakuvaukselle -> LP-E6N tai LP-E6NH, en löytänyt pintapuolisella testillä näille akuille eroa. (Ei tarkoita ettei sellaista ole muussa kuin kestossa)
- Kuvaat vain videota -> Mikä tahansa, joskin videon kuvaus kuluttaa virtaa paljon. Ainakaan Hähnelin tarvikeakku ei anna varoitusta akusta.
- Kuvaat vain yksittäisiä ruutuja tai sinulle riittää hidas sarjakuvaus -> Mikä tahansa näistä. Ainakaan Hähnelin tarvikeakku ei anna varoitusta akusta.
- Sinulla on akkukahva ja haluat ladata kameraa ulkoisesta virtalähteestä -> LP-E6NH
- Sinulla on akkukahva ja haluat käyttää nopeaa sarjakuvausta -> LP-E6NH tai LP-E6N akkuja kaksi, uskoisin, että voi käyttää ristiin, kunhan kumpikin akku on sellaisia, joiden kanssa sarjakuvaus toimii.
MUISTIKORTTI
Sandisk Extreme Pro SDXC 128GB – 170MB/s V30 UHS-I U3, muistikortti
VS
Sandisk Extreme Pro 128GB – 300MB/s UHS-II U3, muistikortti
LOPPUTULOS UHS-1 todennäköisesti järkevämpi ostos: Olen testannut hitaampaa UHS-I korttia 4K 50 fps videon kanssa sekä sitten elektronisella sulkimella 20 fps nopeudella ottaen 196 kuvaa CRAW formaatilla.
4K videon kanssa kirjoitusnopeus riittää.
Sarjakuvauksella 196:n kuvan ensimmäisemän kuvan sekuntiosa oli 00:00:49 ja viimeisen 00:00:59 eli käytännössä kyseessä oli kymmenen sekunnin sarja. Tallennusmuoto on CRAW. Kameran puskurimuistin luku oli 99 alussa (kaksinumeroinen näyttö). Kuvauksen lopussa se oli pudonnut 55 paikkeille, mutta nousi muutamassa sekunnissa 99. Ilmoitettu on 120/240, mitkä ei näy näytössä.
Käytännössä siis UHS-2 kortin hyöty tulee tässä, jos kameralla kuvataan pitkiä sarjoja useita putkeen käyttäen 20 fps kuvausnopeutta. Mekaanisella sulkimella kuvausnopeus putoaa 12 fps, jolloin kirjoitusnopeus on hitaamman kortin puolella, kun puskurimuisti täyttyy hitaammin ja kameralla kuitenkin mahdollisuus samaan aikaan kirjoittaa kortille. Omassa kuvauksessa aika harvassa on tilanteet, joissa UHS-2 kortin hyöty tulee konkreettisesti esiin.
KUVAAN RAW, EN CRAW.. miksi? No, tässä tulokset…
Jos käyttää RAW-formaattia niin tällöin kirjoitteva määrä on tietenkin isompi / otettu kuva. Pelkän RAW-formaatin käyttö tuo puskurimuistin lähtöluvun UHS-1 kortilla 65 kuvaan, jolloin 20 fps kuvauksella puskurimuisti ja samaan aikaan kirjoitettu data loppu kesken 96 kuvan kohdalla (käytetty AUTO-ISO).
UHS-2 kortilla ISO3200 arvoa käytettäessä ilmoitettu 85 kuvaa ja tulos oli 116 kuvaa kortille(20fps). Kuvaus loppui kuin seinään.
AUTO-ISO:n kanssa ilmoitettu 65 kuvaa ja testin todellinen tulos 142kuvaa, kamera käytti kuvissa ISO200.
YHTEENVETO
- CRAW -> UHS-I kortti
- VIDEO -> UHS-I kortti
- RAW tai RAW + JPEG tai yhteistallennus ja käytät nopeaa sarjakuvausta pitkillä suoritteilla -> UHS-II kortti
TUNTUUKO, ETTÄ NÄMÄ VINKIT SÄÄSTÄ RAHAA?
Tilaa Aamupano ja tue blogia, klikkaa vain alempaa ”Osta heti” ja maksa tilaus kätevästi verkkopankkimaksuna, kortilla tai lompakkopalvelulla!
Artikkeli jatkuu…
MUITA HUOMIOITA:
- Silmätarkennus – on se vain kova! Metsäkauriiden kanssa, joiden kuvia tässä on oli tällä tarkennustilalla vaikeuksia välillä löytää kohde maastosta. Muutin kameran asetuksen niin, että takana oleva AF-ON napissa on normaali pistetarkennus ja sitten viereisessä *-näppäimessä silmätarkennus. Voin hakea kohteen pistetarkennuksella haastavammasta maastosta ja siirtää sormea hieman oikealle ja siirtyä käyttämään silmätarkennusta.
- Mekaanisen sulkimen suljinääni – hiljainen. Itse asiassa todella hiljainen. Kuvaus mekaanisella sulkimella on jo huomattavasti huomaamattomampaa kuin esimerkeksi EOS R:llä.
- JOYSTICK – vikkelä. Tarkennuspisteen siirto ruudulla onnistuu kätevästi ja todella nopeasti joystickin avulla.
- Ylänäytön puute. Tämä on asia, minkä kanssa oppii elämään, mutta sitä kaipaa ehkä eniten, ainakin nyt aluksi.
- Valitsin rullan sijainti. Tämä on hyvä kohta, tässä ilman turvalukitusta rulla ei pyöri ainakaan niin herkästi itsekseen kuin vasemmassa reunassa.
- Etsin – selkeä ja nopea. Etsimen kuva on selkeä ja hyvin päivittyvä.
- Asetukset – riittävästi. Asetuksia on tosi paljon, itselleni uusia. Näiden läpikäynti vaatii ohjekirjan sekä aikaa. Lisäksi tukihenkilö ei ole pahitteeksi, jonka kanssa näitä voi yhdessä ihmetellä.
- Videon pikanäppäin. EOS R kamerasta tuttu videon pikakäynnistys löytyy tästäkin R:stä, mikä hyvä. Kesken still kuvauksen voi siirtyä videokuvaukseen painamalla vain nauhoitusnappia. Kameran valintarullan kautta löytyy sitten erikseen videokuvaustila. Näihin en ole vielä syvällisesti perehtynyt.
- Jatkuvatarkennus videossa ja stillkuvauksessa: Pitää kohteen niin hyvin kiinni ja tarkennus videossa on tasaista ja pehmeää. Tätä testailin Sigman 50 1.4 artilla adapterin kanssa. Tässä tosi iso kehitys aiempaan!
- Kuvamäärät muistikortille tallennettaessa on aika oikeat, mitä laskin edellisessä kirjoituksessa
Kuvailut ja testit jatkuvat…