DIY: Suodintelineen muokkaus laajemmalle polttovälille käytettäessä Cokinin ja Hitechin suotimia

filteri_teline_4

Cokinin ja Hitechin suotimien telineeseen on mahdollista kiinnittää kolme normaalia 85mm suodinlevyä sekä pyöröpolarisaatiosuodin. Tämä normaali teline kuitenkin aiheuttaa laajakulmaisissa kuvissa mustia kulmia, joten telinettä on tarvetta lyhentää. Tämä onnistuu ihan kotikonstein. Työkaluksi riittää esimerkiksi Leathermann monityökalu, jossa on saha ja viila.

filteri_teline_5

Kuvassa alkuperäisen telineen reuna täysissä voimissaan. Tästä lähdetään muokkaamaan tämä teline niin että sitä voidaan käyttää kahden normaalin suodinlevyn kanssa. Muokattuna tämä telinettä pystyy käyttämään täyden kennon kamerassa 17mm polttovälillä ilman että se aiheuttaa mustia kulmia. Tulee kuitenkin olla erittäin huolellinen että teline on ihan pystysuorassa, muutoin kulmiin tulee vähän mustaa. Ei kuitenkaan lähellekkään niin paljoa kuin alkuperäisen telineen kanssa.

filteri_teline_1

Muokattu teline. Materiaali on erittäin kovaa muovia, joten puukolla sen työstäminen ei todennäköisesti onnistu. Otetaan käyttöön saha. Sahataan kaksi ulointa koloa pois, edestakainen liike ei ole toimiva vaan veto- irti-veto-irti taktiikalla pääsee helpommalla. Tämä onnistuu kotiolosuhteissa, ruuvipenkin käyttömahdollisuutta kun kaikilla ei ole. Sahauksen jälkeen hiotaan kaikki terävät kulmat pois. Tämä tehdään kummallekin puolelle.

filteri_teline_3

Jäljelle meille jää alin pyöröpolarisaatiosuotimelle tehty kolo sekä yksi normaali teline. Nyt muokkaamme alimman pyöröpolarisaatiosuotimelle tehdyn kolon normaalille levysuotimelle. Kummassakin päässä telinettä on ulokkeet, jotka estävät pyöröpolarisaatio suodinta putoamasta. Poistamme nämä ja vähän muuta.

filteri_teline_2

Viilataan kummastakin päästä ulokkeet pois sekä aukon ylä- ja alareunasta telinettä että se on matalampi kuin sivuista, niin että koloon työnnettäessä suodinlevy ottaa kiinni vain reunoista eikä keskialueelta ollenkaan telineestä. Jos tätä ei hio kunnolla matalaksi suodinlevy saattaa naarmuuntua. Yhden kahden millin poisto ei telinettä tuhoa, sen verran kovaa muovia se on rakenteeltaan. Tämä alin kolo on tiukka käyttää, mutta kyllä ne sinne menee.

VAIHTOEHTO: Voit myös ostaa laajakulmaiseen käyttöön tehdyn suodinpidikkeen, johon saa ilmeisesti vain yhden levyn kiinni. Itse en ole tälläistä koskaan nähdyt, kun päädyin suoraan tekemään tämän tilattuani toisen telineen vahingossa Englannista. Tähän DIY-ratkaisuun on muutama tuttunikin päätynyt ja ilmeisesti toimii, kun ei ole negatiivistä palautetta toteutuksesta tullut.

HALVEMPI: Koska internet on ihmeellinen ja hauska paikka, jossa palvelee yritys nimeltä Dealextreme. Heiltä saat postitse yleensä muutamassa viikossa ilman postikuluja mitä ihmeellisempiä vehkeitä  ja päteviä kopioita edullisesti. Tällä kertaa vaihtoehtoina teline sekä suodinkiinnitys 52, 55, 58, 62, 67 tai 72mm versiona. 77mm adapteria en ole nähnyt myynnissä sivuilla, mutta sen saa tilattua Cokinin tai Hitechin jälleenmyyjiltä, jollei sellaista jo ole.  Hintaa tuotteilla on 5.96-6.13$ eli reilu neljä euroa kotiinkuljetettuna Dealextremessä.  Cokinin teline Telefotossa 13.90 € ja tämä laajakulmainen teline 17.90 €. Linkki Dealextremen tuotteisiin

Hitechin suotimilla tarkoitan Formatt Filterssin Hitech  filter systemssin 85mm levyjä ja Cokinin osalta P-sarjaa.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!