Klippikeppi 3D printtauksella omavalintaiseen varteen
Osa kiipeilyreiteistä alaköydellä kiivettäessä on turvallista esiklipata eli preclip recommended maininta saattaa olla reitin infossa. Tämä siis tarkoittaa, että ensimmäinen jatko klipataan pulttiin maasta kepillä/varrella, missä on jonkinlainen asiaan soveltuva pää. Tuotteita on muutamia kaupallisia, mutta itse tehtyjä ”reseptejä” löytyy myös. Eurojen säästöt on mahdollisia, mutta jos yhtään laskee omalle ajalle arvoa, niin kannattaa lähteä suoraan kauppaan.
Jatkoja voidaan myös klipata seuraavaan kesken kiipeilyn, kun projektoi reittiä. Tässä yhteydessä on hyvä, että varsi on pieni, ketterä ja kevyt.
Tässä blogissa ei ole tarkoitus käsitellä preklippauksen ideaa tai turvallisuutta vaan sitä mitä on tullut rakenneltua.
Kaupalliseen ratkaisuun saattaa moni päätyä kahdesta syystä:
- Askartelu ei ole oma juttu (toiset taas askartelee askartelun ilosta eikä säästämisen)
- Sopivan varren / kepin löytäminen on työlästä, mutta mahdollista. Esim. Puuilossa ja Tokmannilla myydään pitkiä maalaukseen tarkoitettuja varsia hyvinkin edullisesti. Näitä voi käyttää maasta, mutta niitä ei ota mukaan seinälle.
3 metrin varsi taisi Tokmannilla maksaa sen 15-20 euroa ja halvin kaupallinen tuote on 60 euron luokassa eli jotain säästöä on mahdollista tehdä varsinkin, jos ei tiedä onko koko härveli tarpeen.
3D printattu valmis malli
Pienellä googlettelulla pääsee hyvin alkuun eli valmiita erilaisia tiedostoja löytyy useita. Pyysin kaveria tulostamaan yhden ja uskoakseni hän käytti tätä mallia tai ainakin lopputulos on hyvin samankaltainen.
Malli ei kuitenkaan ollut täydellinen eikä valmis mielestäni. Ensimmäinen ongelma oli, että kuinka se kiinnitetään mihinkään keppiin. Pohjassa oli tukiprintattua säleikköä ja sen sai revittyä pihdeillä pois.
UNC 3/8″ pultti pohjaan
Ratkaisin itse kiinnityksen sillä, että upotin koloon 3/8″ UNC pultin niin, että siitä tulee kierrettä muutama sentti ulos. Tämä mahdollistaa klippipään kiinnityksen valokuvauksen puolelta Siruin hiilikuituseen monopodiin, missä on 3/8″ naaraskierre päässä.
Kun puhutaan valokuvaustarvikkeista, on käytössä joko UNC 3/8″ tai 1/4″ kierre. Tämä valinta taas siitä syystä, että aion hyödyntää samaa vartta kuvauksessa.
Pultin liimasin sekoitettavalla epoxy liimalla kiinni. Reikä oli aika sopivan kokoinen pultin kannalle eli se ei pyörinyt pohjalla vapaasti. Todennäköisesti liimaus pitää sen kiinni reunoissa, jos alkaa pyörimään tyhjää… keksitään jotain. Niinhän se kaikissa DIY jutuissa menee…
Miksi Sirui P-326 monopod?
- Löytyy kotihyllystä, hinta noin 85 euroa, jos joutuisi ostamaan
- Kuljetuspituus 38 cm
- Paino 400g
- Voi käyttää myös valokuvaukseen ja siihen tarkoitettu
- Kestävä
Muokattu 3D klippipää
3D tulostus on muovia ja täten helppoa työstää. Toki riippuu mmuovista, mutta silti helppoa työstää. Alkuperäisessä mallissa pohja oli vihreän viivan korkeudella. Jatkon asettelu siihen oli hieman huteraa ja mielestäni klippipää toimii paremmin, jos jatko saa roikkua siinä vapaammin eli poistin niin paljon kuin uskalsin rakennetta viilalla.
Koska 3D tulostus ei ole täysin umpimuovia. Täytin klippipäätä epoxyllä vahvistaakseni sitä.
Lisäksi hioin vasenta pystyuraa hieman syvemmäksi, jotta jatko asettuu siihen hyvin pohjalle.
Jatkon portin pidike
Lintujen ruokinnasta ja sen virittelystä kaapista löytyi 1.5mm rautalankaa, mikä on riittävän jäykkää tuohon tarkoitukseen. 2mm voi myös toimia, mutta ohuempi saattaa olla jo liian ohutta. Tämähän selviää vain kokeilemalla.
Klippikepin vaihtoehtoinen pää
Minikuulapää esim. DJI Osmo actionille tai Goprolle. Tähän 1/4″ kierteeseen voi toki kiinnittää hieman isommankin kuulapään, mikä mahdollistaa esim. järjestelmäkameran kiinnittämisen kepin päähän.
Summasummarum… tee itse tai osta valmis. Tärkeintä, että se on tarkoitukseesi sopiva.