Canon R5 – luotettava pikselihirmu?

Onko Canon EOS R5 saanut täyden luottamukseni?

Olen kuvannut hyvin paljon helmikuusta asti Canon R5:lla ja R6 on ollut vararunkona tai toisena runkona matkassa. Osan kuvauksista olen hoitanut pääosin R6:lla taas. R5 on ykkösrunkona ison pikselimäärän takia, mutta kun mennään hämärään niin R6 hyppää ykkösrungoksi ja ISO-arvot nousee korkeammalle.

Taustaa vähän eli helmikuussa tosiaan myin 1Dx2:n pois ja hankin sen tilalle R5:n. Nyt kummatkin kamerani toimivat samoilla asetuksilla ja logiikalla. Helpottaa kuvaamista, asetuksien säätämistä sekä luo kuvausvarmuutta. Kun kuvausvarmuudesta puhutaan niin EOS 1D X II oli kova suorittaja ja sillä kuvasin yli 500k kuvaa reilussa neljässä vuodessa.

Kameran tarkennus on R6:n tavoin hyvä sekä nopea sarjakuvaus elektronisella sulkimella on lähes kokoajan käytössä. Videota kuvaan perus FullHD.ta kylkeen eli kameraa en hankkinut videoasetusten takia, ainakaan vielä.

Tämä elektronisen sulkimen 20fps nopeus on tosin lisännyt deletoitavien kuvien määrän ihan omaan luokkaansa. Toki tämä taas mahdollistaa kuvia, mitkä on aiemmin voinut jäädä saamatta. Silti tähän toivosin pieniä portaistuksia niin vaikka 1-5-10-15-20 kuvaa / sek. Hyvä puoli tässä on se ettei se kuluta suljinta niin kuin mekaaninen suljin.

Viime viikonlopun sadepäivän poistettujen kuvien määrä oli 19 673, ne ajoittuivat kymmenen päivän ajanjaksolle, joista 8 oli kuvauspäiviä, osa muutaman tunnin pituisia, osa pidempiä. Paljon tulee kuvattua, mutta miksi ei ottaisi kalustosta irti sitä mitä siitä voi ottaa irti.

 

VIKATILANTEET

1.ERROR 70 – This is a memory card read/write error.

Ensimmäinen vikakoodi peilittömillä tuli viime viikolla silkkiuikkuja kuvaamassa. Käytössä oli ykköskorttipaikka eli CFexpress. Korttina Sandiskin extreme pro CFexpress 64 GB Write 800 MB/S / READ 1500 MB/S kortti.

Tilanne oli, kun silkkiuikku lähti juoksemaan vedenpintaa ja seurasin sitä servolla laukaisin pohjassa. Yhtäkkiä kuvaus keskeytyi mustaan ruutuun, missä luki Error 70 – kuvaus ei mahdollinen tai jotain sellaista. Tämä ilmoitus oli tosi nopea välähdys ja etsinkuva palasi takaisin live näkymään.

Yhtäkään kuvaa sarjasta kamera ei tallentanut. Muistikortilla näkyi vanhat aiemmin päivällä kuvatut noin tuhat kuvaa. Otin testiksi uuden sarjan, se tallentui. Jatkoin kortin käyttöä, se toimi moitteetta.

Analysointi

Käytössäni on craw formaatti ja kamera antaa puskurimuistille luvuksi 84 kyseiselle kortille. Tämä määrä kuvia siis mahtuu puskuriin, jos kortti ei kirjoita yhtään kuvauksen aikana.

Käytössäni oli elektroninen suljin eli 20 fps sarjakuvaus. Arvioin tilanteen kestäneen ehkä 4 sekuntia.

Tästä analysoin tapahtuneeksi, että kamera on kuvannut puskurimuistiin koko tapahtuman ja kun puskurimuisti on täyttynyt eikä kamera ole saanut kirjoitettua kortille mitään on se lyönyt error 70 vikakoodin ruutuun ja nollannut /resetoinut kameran. Puskurimuistin koko, kuvausnopeus ja tilanteen kesto sopivat hyvin yhteen.

Kamerassa oli myös toinen kortti sisällä ja määritteenä, jos kortti täyttyy niin automaattinen kortin vaihto. Tätä kamera ei kuitenkaan tehnyt vaikka korttipaikkaan 1 kirjoitus oli estynyt.

Havainto

Kamera oli tehnyt kortille kansiot 100, 101, 102, 103. Lähes kaikki kuvat olivat 100 kansiossa, mutta muissa kansiossa oli muutamia satoja kuvia vaihdellen. Kameran numerointi ei ollut pyörähtänyt ympäri (9999). Oudointa tässä oli se, että kansioissa oli saman nimisiä tiedostoja, mutta eri kuvaustilanteista eli kansoiden 101, 102 ja 103 kuville löytyi 100 kansiosta saman nimiset tiedostot, mutta ne eivät olleet samoja kuvia.

Jossain kohtaa on siis bitit menneet kunnolla sekaisin.

Toimenpiteet

Kortit tyhjäksi ja täydellinen alustus kamerassa. Kameran valikosta löytyy alusta kortti. Samaisen valikon alta löytyy myös roskakorin kuvakkeella aktivoitava täydellinen alustus, mikä alustaa kortin perusteellisesti.

Pitää myös muistaa tehdä alustus useammin, nyt olen pyrkinyt alustamaan kortin viikottain, mutta en joka tyhjennyksen yhteydessä. Ehkä se auttaa…

2. Kamera jämähtää kesken seurannan

Toinen tilanne tulee myös silkkiuikuilta. Seurasin uivaa silkkiuikkua silmätarkennus linnun päässä tiukasti kiinni. Seuranta on kestänyt useita sekunteja, kunnes yhtäkkiä kuva pysähtyi etsimessä ja sittemmin näytöllä, kun nostin katseen pois etsimestä. Silkkiuikku oli pysähtynyt ruudulle vaikka lintu todellisuudessa ui edelleen.

Servotarkennuksen sininen neliö oli linnun päässä. Kamera ei reagoinut edes virtakytkimeen. Akku irti ja toiminta jatkui kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Analysointi

Tälle en löytänyt mitään selitystä. Joku henkimaailman ongelma. Toivotaan ettei ota tavaksi tai Mannerheimintie 160 kutsuu…

Yhteenveto

Kuvausmäärään nähden en koe, että isoa luotettavuus pulaa välillämme olisi, mutta silti pieni ääni päässä muistuttaa aiheesta. Jotkut tilanteet ovat kuitenkin korvaamattomia ja niitä ei haluaisi menettää varsinkaan, jos kuvataan toiselle. Mikään ei kuitenkaan ole pettämätön ja pitää valita sellainen mikä pettää vähiten.

Olen kuitenkin kuvannut yhteensä 85 000 kuvaa kolmessa kuukaudessa R5 ja R6:lla, joten mistään isosta viasta ei ole ainakaan vielä kysymys.  Kiitos jälleen 20fps sarjakuvaukselle ja äänettömyydelle, koska en ymmärrä lopettaa kuvausta heti tai aloitan sen liian aikaisin. Eihän tuossa mitään järkeä ole, mutta onko monessa muussakaan asiassa, kun niitä tarkkaan analysoi?

Kiitos myös Logitechin näppikselle, kun jaksat deletointiani. Ilmainen mainos heille, sillä K545 mallin näppäimistön oikea nuolinäppäin on käynyt kaikki nuo kuvat läpi ja vähän enemmänkin.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here