Canonin kompaktikameroiden uusi lippulaiva: Canon PowerShot G1 X

1

Canon julkaisi tammikuun alussa uuden PowerShot-sarjan lippulaivan, joka kantaa nimeä G1 X. Kamerassa luvataan olevan EOS-järjestelmäkameroiden kuvanlaatu sekä G-sarjan pokkarien käytettävyys.

Kamerassa on suurikokoinen CMOS-kenno, mikä mahdollistaa järjestelmäkameratasoisen kuvanlaadun. Aiemmin vastaavaan kuvanlaatuun on voinut päästä vain järjestelmäkameralla. Kamerassa on EOS-sarjasta tuttu DIGIC 5 -prosessori, uusi teräväpiirtoinen objektiivi sekä metallirunko.

PowerShot G1 X:n CMOS-kenno on 18,7 x 14 mm:n kokoinen ja korkeudeltaan sama kuin APS-C -kokoisessa kennossa. Kamerassa on 14,3 megapikseliä ja sen kuvasuhde on 4:3. Kennon pikselikoko sekä rakenne on samanlainen kuin EOS 600D -järjestelmäkamerassa. Kennon pinta ala on noin 6,3 kertaa suurempi kuin G-sarjan edeltäjässä PowerShot G12:sta.

Kameran suuren kennon ja tehokkaan DIGIC 5 -prosessorin yhdistelmää hyödyntävä HS System -järjestelmä mahdollistaa kuvaamisen täydellä resoluutiolla aina ISO 100-12800 alueella. Objektiivin valovoiman on f/2.8-f/5.6, mikä mahdollistaa hämärässä kuvaamisen. Kameran omalla kohinanpoistolla varmistetaan selkeät kuvat myös suurilla ISO-herkkyyksillä.

Objektiivi on pieni ja laadukas, jossa on käytetty samoja valmistus- ja laadunvalvontamenetelmiä kuin Canonin EF-linssien kanssa. Kamerassa on 4x optinen zoom polttovälillä 28 – 112 mm. 6 -lamellinen himmenin yhdessä suurikokoisen kennon kanssa pehmentää taustan kauniisti. Valokuvien ja Full HD -videon laatua parantaa myös 4 askelen optinen kuvanvakain. Kameran kuvanvakaaja analysoi polttovälin, tarkennusetäisyyden sekä liikkeen ottaen käyttöön tilanteeseen parhaiten sopivan kuvanvakaintilan.

Objektiivi sisältää myös kolmen askeleen harmaasuotimen, mikä mahdollistaa suuren aukon käyttämisen kirkkaassa valaistuksessa tai sitä on mahdollista käyttää pidentämään valotusaikaa kuvattaessa esim. virtaavaa vettä.

Kamera tukee 14-bittisiä RAW-tiedostoja, joita on mahdollista ottaa kuuden täysresoluutioisen kuvan sarjoina 4,5 kuvaa / sekunnissa nopeudella. JPEG-kuvia on mahdollista ottaa 1,9 kuvaa / sekunnissa aina muistikortti täyteen. Kameralla voidaan tallentaa Full HD-videota (1080p) 24 kuvaa / sekunnissa. Videokuvauksen aikana 4x optinen zoom on käytössä sekä äänen tallennus tapahtuu stereona. Kamerassa ei ole ulkoiselle mikrofonille liitäntää.

Suuri 7,5 cm:n (3,0 tuuman) kääntyvä PureColor II VA -nestekidenäyttö mahdollistaa kuvaamisen melkein mistä kulmasta tai asennosta tahansa. Kuvaaminen on mahdollista myös dioptrian säädöllä varustetun optisen etsimen kautta. Kamerassa on myös lukuisia kuvausohjelmia haastavia tilanteita varten esimerksi Yökuvaus käsivaralta: Se taltioi nopean kuvasarjan ja yhdistää kuvien tiedot yhteen kuvaan, jolloin saadaan yksi hyvin valotettu kuva. Laajan dynaamisen alueen tila (HDR) valottaa kirkkaita ja tummia sävyjä sisältävän näkymän useita kertoja ja yhdistää valotukset yhdeksi kuvaksi, jossa kirkkaiden ja tummien alueiden yksityiskohdat toistuvat tarkasti.

Kamerassa on oma kiinteä salama, mutta siinä on mahdollista käyyttää EX Speedlite -salamalaitteita. Suodinsovittimen avulla kameraan voi lisätä monenlaisia suotimia. Kameraan on olemassa myös oma vesitiivis kotelo, joka kestää aina 40 metriin asti.

Kameran teknisistä tiedoista poimittu tärkeimpiä:
Kenno: 18,7 mm x 14,0 mm herkkä Canonin CMOS-kenno, jossa tehollisia pikseleitä 14, 3 miljoonaa

Polttoväli: 15,1–60,4 mm (35 mm:n kinofilmivastaavuus: 28–112 mm)
Valovoima: f/2,8–f/5,8
Rakenne: 11 elementtiä 10 ryhmässä (2 kaksipuolista asfääristä UA-elementtiä, 1 kaksipuolinen asfäärinen elementti)
Kuvanvakain: kyllä (siirtyvätyyppinen), 4 askelta, älykäs kuvanvakain

Automaattitarkennus/pisteet: AiAF (kasvojentunnistus/9-pisteinen), yhden pisteen tarkennus (kaikki tarkennuspisteet valittavissa, keskus tai kasvojen valinta ja seuranta)
Automaattitarkennustavat: kertatarkennus, jatkuva tarkennus, ennakoiva automaattitarkennus/-valotus¹, seuraava automaattitarkennus
Automaattitarkennuksen apuvalo: kyllä
Käsintarkennus: kyllä
Lähin tarkennusetäisyys: 20 cm (laajakulma) objektiivin etuosasta lähikuvauksessa

ISO-herkkyys: AUTO, 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800
Valotuksen korjaus: +/–3 EV 1/3 arvon askelin automaattinen kuvan dynamiikan korjaustoiminto i-Contrast ND-suodin (3 askelta)
Valonmittaustavat: arvioiva (kasvojentunnistuksen tarkennuskehykseen kytkeytyvä), keskiarvomittaus, pistemittaus (keskus tai kasvojentunnistuksen tarkennuskehykseen tai FlexiZone-tarkennuskehykseen kytkeytyvä)

Valotusajat: 1–1/4000 sekuntia (tehtaan asetukset) , 60–1/4000 sekuntia (kaikkiaan – vaihtelee kuvausohjelman mukaan)

Värimatriisi: sRGB

Etsin: todellisen kuva-alan näyttävä etsin
Etsimen dioptrian säätö: kyllä

Nestekidenäyttö: 7,5 cm:n (3,0 tuuman) kääntyvä PureColor II VA (TFT) -näyttö, noin 920 000 pistettä
Peitto:  noin 100%

Valkotasapaino: automaattinen (sekä kasvojentunnistuksen valkotasapaino), päivänvalo, pilvinen, hehkulamppu, loisteputki, kirkas loisteputki, salama, vedenalainen, oma asetus 1, oma asetus 2 monialueinen valkotasapainon korjaus Smart Auto -tilassa

Salaman toimintatavat :automaattinen, manuaalinen: käytössä / poissa käytöstä
Pitkän valotusajan salamatäsmäys: kyllä, suurin nopeus:  1/2000 s (kiinteä salama),  1/250 s (ulkoinen salama) ja  1/4000 s (ulkoinen, lyhyen valotusajan salamatäsmäyksellä)
Salamavalotuksen korjaus: +/– 2 EV 1/3 arvon askelin kasvojentunnistuksen salamavalotus, varmuussalama

Kuvausohjelmat: Smart Auto -valotusohjelma (32 näkymän tunnistus), ohjelmoitu automaattivalotus, valotusajan esivalinta, aukon esivalinta, käsinsäätö, oma asetus (2 tilaa), erikoiskuvausohjelmat (videokooste, muotokuva, maisemakuvaus, lapset ja lemmikit, urheilukuvaus, älykäs laukaisin (hymyn, silmäniskun ja kasvojentunnistuksen itselaukaisu), nopea jatkuva kuvaus (HQ), yönäkymä käsivaralta, ranta, vedenalainen, kasvillisuus, lumi, ilotulitus, panoraama), luovat suotimet (laaja dynaaminen alue, nostalginen, kalansilmätehoste, pikkukuvatehoste, lelukameratehoste, yksivärinen, erittäin elävä, julistetehoste, korostettu väri, värivaihto), video
Videokuvausohjelmat: Smart Auto -valotusohjelma (21 näkymän tunnistus), vakio, ohjelmoitu automaattivalotus, muotokuva, maisemakuvaus, ranta, vedenalainen kuvaus, kasvillisuus, lumi, ilotulitus, nostalginen, kalansilmätehoste, pikkukuvatehoste, yksivärinen, erittäin elävä, julistetehoste, korostettu väri, värivaihto, iFrame-video
Kuvaustavat: yksittäiskuvaus, jatkuva kuvaus, jatkuva kuvaus automaattitarkennuksella, itselaukaisu
Jatkuva kuvaus: noin 1,9 kuvaa/s, AF: noin 0,7 kuvaa/s, LV: noin 0,7 kuvaa/s (muistikortin täyttymiseen asti) nopea jatkuva kuvaus (HQ): noin 4,5 kuvaa/s, jopa 6 kuvaa (RAW)

Muistikortti: SD, SDHC, SDXC

Akku: ladattava litium-ioniakku NB-10L
Akun kesto    noin 250 kuvaa¹ & noin 420 min toisto. (vähintään nopeusluokka 4) ¹ Perustuu kameran mukana toimitettujen akkujen ja muistikortin käyttöön (niiden sisältyessä toimitukseen), ellei toisin mainita.)

Mitat: (L x K x S)    116,7 x 80,5 x 64,7 mm
Paino: noin 534 g (mukaan lukien paristot/akut ja muistikortti)

Kameran suositusvähittäishinta on 749 € ja se tulee myyntiin helmi-maaliskuussa 2012.

Kamera on lisätty jo usean kameraliikkeen valikoimaan, päivän hintoja 8.2.012:
Telefoto: 689 € (toimitukset alkavat maaliskuussa 2012 huomautuksella)
Rajala Camera: 699 € (ennakkovaraa, saatavuus helmi-maaliskuu 2012)
Verkkokauppa.com: 699 € (ennakkotilaa. Päävaraston saldo 0, mikä viittaa ettei ennakkotilaajia ole, koska yleensä se menee miinukselle)
Optotek: 699 € (ennakkotilaa, saatavuus maaliskuussa)

 

Kuvat: Canon.fi

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!