Canon 7D tarkennuksen ”nollaus” ja firmware 1.0.9

_MG_5779--700

”NOLLAUS”
Canon 7D:n tarkennuksen kanssa on ollut joillakin ongelmia ja tähän on löytynyt ”apu”. Foorumeilla on kirjoitettu tälläisestä konstista mikä kannattaa tehdä kameralle heti alkuun sen nollaukseksi. Ota kamerasta virrat pois ja irroita akku. Tämän jälkeen akunkotelon seinästä vedä muistinpatteri ulos. Kotelossa vaakaviivoitus, irtoaa helposti. Muovissa lukee patterin malli  CR1616 3V. Odota n. 10min,  jonka jälkeen laita patteri ja akku takaisin kameraan. Käynnistä kamera ja nollaa asetukset kameran valikosta. Tämän jälkeen kameran tarkennuksen pitäisi toimia paremmin. Kuulostaa aika uskomattomalta parannustavalta, mutta joillakin tuo on toiminut eikä tuosta operaatiosta vaaraakaan kameralle ole.

FIRMWARE 1.0.9
Lataa uusin firmware koneellesi täältä. Sivun alalaidassa on I agree -kohta, josta pääset lataussivulle.

Yksinkertaiset ohjeet windows ympäristössä päivitykseen muistikortin avulla: (Varmista että kameran akussa on yli puolet akkua jäljellä)
– Lataa tiedosto tietokoneellesi ja klikkaa se auki, kysyy polkua uudelle tiedostolle. Oletuksena sama kuin missä tiedosto sijaitsi, paina ok.
– Aseta kameraan tyhjä muistikortti ja alusta se.
– Poista muistikortti kamerasta ja aseta se muistikortin lukijaan. Kopioi luomasi tiedosto (7d000109.fir) muistikortille juureen, ei kumpaankaan kansioon, jotka kamera on sinne luonnut.
– Poista muistikortti lukijasta ja siirrä se kameraan.
– Valitse kameran valikoista Firmware 1.0.7 (ensimmäisissä myydyissä) ja valitse se.
– Kamera etsii hetken päivitystä muistikortilta, jonka jälkeen se ehdottaa muistikortilta löytynyttä päivitystä 7D000109.FIR – valitse se
– Seuraavaksi kamera kysyy että päivitetäänkö 1.0.x -> 1.0.9 – valitse OK
– Kamera alkaa päivittämään ja päivityksen edistymistä voi seurata ruudusta, älä sammuta kameraa tai paina mitään nappeja ennen kuin ruutuun ilmestyy teksti ”Update is Complete – OK”
– Päivitys on valmis
– Alusta CF-kortti ennen kuin alat kuvamaan sille

Firmwaren päivitys on turvallista tehdä kotioloissa, mutta vastuu siitä on kuitenkin tekijällä itsellään. Päivityksen voi myös tehdä EOS utility -ohjelman kautta. Firmware päivitykset kannattaa päivittää kameraan. Englanninkieliset kuvalliset ohjeet löytyy lataussivustolta, mutta koostin lyhyesti suomenkielellä mitä pitää tehdä.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!

12 KOMMENTIT

 1. Ostin 7D:n lokakuun alussa ja huomasin että kuvan jälki ei ole sitä mitä pitäisi. Epäilin aluksi että vika on linsseissä (Sigma 24-70 / 2.8 EX HSM ja Sigma 50/1.4 EX) ja tarkistutin ne Fokalla. Tarkennus oli ihan kohdallaan ja EOS 50D:llä jälki erinomaista. Siitä huolimatta jälki 7D:llä oli utuista.

  Otin monia testikuvia (tyypillisesti 1/100s ja 5.6) ja yritin löytää syytä tarkennusongelmaan. Nollasin testatessa kameran toiminnot ja kokeilin myös oheista vinkkiä muistin nollaamisesta. Apua ei löytynyt siitäkään.

  Huomasin sattumalta että kun tarkennan Live View:n avulla (=peili on ylhäällä jolloin tarkenus perustuu kennolta saadun kuvan kontrastieroihin tms.) niin tarkennus osuu täsmälleen kohdalleen. Sen sijaan optisen etsinmen kautta tarkennettaessa (=peili alhaalla ja tarkennus AF-anturia käyttäen) kuvat ovat edelleen epätarkkoja ja utuisia.

  Vein rungon JASiin ja he päivittivät firmwaren ja vaihtoivat jotain osia. Edelleen jälki oli optiselta etsimeltä sumeaa ja Live View:n kautta erinomaista. Palautin JASille ja he testasivat sitä Canonin 100/2:lla ja totesivat että hienosti pelittää ja vian täytyy olla Sigman linsseissä. (Tekivät mm. 90 euron arvoisen nollatutkinmuksen että objektiivin piirtokyky täydellä aukolla telepäässä on normalia heikompi… !)

  Yritin saada JASilta vastausta siihen että miten jälki Sigmalla voi olla Live Viewn kautta erinonmaista ja optisen tähtäimen kautta surkeaa. Ja että miksi objektiivit toimivat 50D:ssä muttei 7D:ssä mutta tähän eivät pystyneet vastaamaan.

  Olen nyt oravanpyörässä jossa molemmat valmistajat väittävät omien laitteidensa toimivan moitteettomasti. Jostain syystä yhteispeli ei toimi Sigman ja 7D:n kombinaationa.

  Tämä on nyt ihan hakuammuntaa koska en tunne 7D:n sielunelämää riittävän tarkkaan mutta eikö a) AF-anturin (ja peilien) sijainnilla ja toisaalta b) linssin etäisyydellä kameraan merkitystä tarkennuspisteestä ole aika paljon vaikutusta siihen miten runko + linssi yhdistelmä toimii? Voisiko syynä olla esim se että molemmat valmistajat ovat ”toleransseissa” mutta eri laidoissa. Eli jos Sigman optiikan etäisyys polttopisteestä on +x,x mm ja vastaavasti 7D:n tarkennusanturi -x,x mm niin yhdistelmä ei enää toimikaan. Vanhoissa malleissa kuten 50D AF anturin sijainti on ollut lähempänä tarkennuspistettä jolloin homma on toiminut…?!

  Onko vinkkiä mistä vikaa kannattaisi hakea? JAS ei usko että vika voisi olla AF-anturissa tai sen sijainnissa koska testissä käytettävä Canon 100/2 toimii moitteettomasti. Mitenköhän tätä vian selvitystä voisi käytännössä edistää vai pitääkö vaihtaa kaikki lasit Canonin kiiteisiin että voi kuvata tällä 7D:n versiolla?!

 2. Oletko yrittänyt säätää tarkennusta kamerasta? Kamerastahan löytyy ns. af micro adjust, jolla jokaisen objektiivin tarkennuksen voi säätää erikseen optimaaliseksi. Itse ei ole koskaan tullut tutkittua liveview ja normi tarkennuksen eroja, mutta lähes jokaisen linssini olen joutunut erikseen säätämään että lopullinen kuvanlaatu on löytynyt. Erot joillain objektiiveillä etenkin täydenaukon kuvanlaadussa ovat olleet huomattavat. Esimerkkinä Sigman 150mm macro.

  Neuvoisin kokeilemaan mokomaa.

  -Janne

 3. Sigmat testattiin Fokassa nimenomaan tuon 7D rungon kanssa ja siellä testioloissa optiikoiden tarkennus on juuri kohdallaan. Eli optiikan micro säädölle ei sinällään ole tarvetta. Tosin yritin tätäkin ensimmäisten keinojen joukossa.

  Ongelma kiteytyy siihen että miksi live view:n kautta kuvatessa tarkennus onnistuu mutta optisen etsimen kautta ei….????

  Live view:ssä (=peili ylhäällä) tarkennus perustuu jollain tavalla suoraan kuvakennolta mitattuihin kontrastieroihin. Optisen etsimen kautta kuvattaessa (=peili alhaalla) sen sijaan tarkennus perustuu AF-kennoon joka on kameran pohjassa. AF-kennolle kuva välittyy ensiksi puoliläpäisevän ison peilin lävitse ja sitten pienemmän apupeilin kautta. Jos näiden peilien asennossa / sijainnissa tai AF-kennon sijainnissa on poikkeamaa niin se on yksi mahdolinen syy.

 4. Muutama kysymys heräsi tuosta, olitko paikalla kun Fokalla testasivat, näitkö kuvat?
  Onko sinulla mahdollista saada kaverilta tai joltain Canonin optiikkaa lainaan testattavaksi?

  Kokonaisuutena kuulostaa aika oudolta, itselläni ainakin tarkennus skulaa mielestäni täysin oikein.

 5. Olin paikalla Fokalla ja katsottiin yhdessä tietokoneen ruudulta tarkennuksen olevan kohdallaan niin hyvin kuin mahdollista.

  Toisaalta JASissa vaihtoivat viime keskiviikkona kameraan jotain osia, päivittivät firmwaren ja säätivät tähyslasin korkeutta (ihmettelin miten tämä viimeisin liittyi tarkennuksen toimintaan mutten saanut siihenkään vastausta).

  Tuon jälkeen en ole käynyt Fokalla tarkistuttamassa Sigmaa. Sen sijaan vertailin korjauksen jälkeen myös toisella 24-70 Sigmalla ja jälki oli vastaavaa kuin omallani.

  Pitää vielä kerran käydä Fokalla ja jos edelleen tarkennus näyttäisi olevan pielessä (eikä sitä säätämällä saada kuntoon) niin etsiä vertailtavaksi Canonin 24-70.

  Edelleenkin täytyy mainita että Sigma kyllä tekee erittäin hyvää jälkeä (pl 2.70mm/2.8) kunhan vaan tarkennus osuu kohdalleen… ja live viewllä se lähes poikkeuksetta osuu…

 6. Viikonlopun testailuiden perusteella näyttäisi ongelma selviävän:

  Kun ensimmäisellä kerralla säädätin optiikat Fokalla niin Sigmojen tarkennus saatiin niin kohdalleen kuin mahdollista, mutta 7D:ssä oli jotain vikaa mistä johtuen AF ei toiminut esim. 24-70:llä kuten piti vaan teki suttuista jälkeä. Jostain syystä 100-300 toimi kuitenkin hienosti.

  JASissa vaihtoivat joitain osia, päivittivät firmwaren ja säätivät mm. peilin asemaa (ei siis tähyslasin kuten aluksi kertoivat). Operaation seurauksena kaikkien Sigmojen (myös 100-300 joka toimi aikaisemmin hienosti…?!) säädöt olivat reilusti etutarkan puolella jolloin esim. 24-70 osalta micro säädöllä ei vaikutusta kuvan laatuun.

  Nyt optiikat ovat taas Fokalla säädettävänä ja toivottavasti homma alkaa tämän jälkeen toimia. Jos ei ala toimia niin sitten ihmetyttää.

  PS. tuo muistipatterin poistovinkki on ihan hyvä sillä valinnaisten toimintojen (C.Fn) nollaus ei jostain syystä nollaa objektiivikohtaisia automaattitarkennuksen hienosäätöjä.

 7. Tervehdys,
  sinähän olet kuvaillut myös 1d mk 3:lla. Miten vertaisit noita käytännön tasolla?
  Mietin itse mahdollisesti vaihtoa ykkösestä seiskaan. Vaan en oikein saanut mistään käytännön vertailevia kokemuksia.
  T Samuli

  • Morjens, valitettavasti pitää tuottaa pettymys ja kertoa että en ole.
   Olen 1dm2:lla kuvannut kylläkin. Tähän mennessä ei ainakaan voi vielä sanoa että mitään huomattavaa eroa siihen olisi. 50D:n tarkennuksen tuo pesee mennen tullen. Valitettavasti vain ei vielä kelien puolesta ole tarkennuksesta kattavaa kokemusta itselläkään. Nuo on ensivaikutelmat.

 8. Morjens
  Tässä tuskaillaan saman tapaisten ongelmien kanssa.Kuvat on ihan suttusia jos joutuu käyttämään iso 1000 tai isompaa. Ainoat kunnolliset kuvat tulee jos paistaa aurinko ulkona tai salamalla sisällä jos isot pysyy alle 500:sadan .Tarkennus nappaa hyvin kiinne jos vertaan sitä vanhaani kameraan 40d:en.
  Live View:n kanssa mullakin on hyvät kokemukset kuvanlaadusta.
  Laseina mulla on cononin ef 70-200 f4 ja ef 300 f4 ja yllättäen parasta jälkeä tekee sigman 18-50 f2.8 ja 50 f1.4 . Firmispäivityksessä kamera kävi jasilla , jonne se saa mennä takaisin korjattavaksi.Kaveri paukauttelee iso 1600:sella kelvollista jälkeä samanlaisella rungolla.

 9. JAS:in huollon jälkeen säädätin vielä kertaalleen Sigmat FOKAssa minkä jälkeen 50 /1.4 ja 100-300 toimivat hyvin molemmilla tarkennustavoilla. Sigman 24-70/2.8HSM osalta en saanut rungon huollon jälkeenkään tyydyttävää kuvanlaatua.
  Vaihdoin Sigman Canonin 24-105:een niin nyt on jälki sellaista kuin odottaakin. Ja Canonin 70-200/4L osalta jälki on suorastaan erinomaista.

  • Hyvä että alkoi vihdoin toimimaan. Vähän euroja ilmeisesti vaati, mutta nyt on hyvä kuvata. Enään ei voi syyttää kalustoa vaan itseään, se on ainoa haittapuoli =D

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here