2. Library-mode eli kirjaston käyttö

Vasemmassa reunassa näkyy kansiojuuri resurssienhallinta tyyliin. Sieltä voit valita kansion minkä kuvia haluat selata sekä käsitellä Lightroomissa. Ctrl-nappi pohjassa voit valita useampia kansioita kerralla. Tämän kansiojuuren saa piiloon painamalla ihan reunassa olevaa nuolta. Esiin sen saa viemällä hiiren reunaan tai klikkaamalla nuolta uudestaan. Tämä toimii kaikilla sivuilla olevilla valikoilla. Jos sinulla pieni näyttö niin valikoiden piilottaminen on suositeltavaa.
Kirjaston kuvia voit joko pienentää tai suurentaa painamalla Ctrl-näppäimen pohjaan ja hiiren rullaa pyörittämällä.
Pääset katsomaan kuvaa klikkaamalla sitä kahdesti tai painamalla (E). Voit vaihtaa kuvaa hiirellä tai nuolinäppäimillä vasemmalle ja oikealle. Painammalla (L) muu kuva-ala tummenee ja uudelleen painamalla mustuu kokonaan. Kolmas kerta tuo takaisin normaaliin tilaan. (I) näppäimellä saat tässä tilassa infoa esiin eli ensimmäisellä painalluksella tiedostonimi, päivämäärä ja kellonaika sekä kuvanresoluutio tulee näyttöön. Toisella kuvan exif-tietoja suljinajan, aukon, iso-arvon sekä polttoväli (ja käytetty objektiivi). Kolmas painallus poistaa tiedon ruudusta.
Alavalikosta "Grid view" -tilassa A-Z napista voi kääntää kuvien järjestyksen käänteiseksi. Sen oikealla puolella "Sort" valikosta voi valita järjestetäänkö kuvat nimen, ajan tai jonkun muun ehdon mukaan. (T) pikavalinta poistaa tämän palkin näytöstä.
Kuviin voi helposti lisätä hakusanoja "Painter" -työkalulla. Valitse alavalikosta A-Z vieresrä spray-pullo ja kirjoita oikealle puolelle ilmestyvään "keywords" kenttään hakusanat, jonka jälkeen voit hiiren napilla käydä kuvien päällä painamassa kerran, jonka jälkeen hakusanat tallentuvat kuvan tietoihin. "Keywords" kohtaa painamalla voi valita myös muita toimintoja tälle työkalulle. Hakusanoja voi myös lisätä oikean reunan valikosta "Keywording" kohtaan kirjoittamalla ja erottelemalla ne pilkulla.
Ylävalikosta voit katsella millä kameralla ja millä objektiiveillä olet kuvannut ja kuinka paljon tai valita ainoastaan tietyllä objektiivilla otetut kuvat. Tämä tapahtuu "Metadata" kohdasta, jonka jälkeen aukeaa valikko alas. Voit vaihtaa valikkoehtoja painammal niitä hiirellä, jonka jälkeen aukeaa lista muista mahdollisista suodatus vaihtoehdoista. Voit esimerkiksi rajata kuvat ainoastaan tietyn hakusanan mukaan. Valikosta näkee myös suoraan kuinka monta kuvaa mihinkin valintaan kohdistuu.