Jurmo

Jurmon saari sijaitsee Saaristomerellä ja kuuluu Paraisten kuntaan. Osa saaresta on yksityisessä omistuksessa ja osa kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Yksityisestä maasta 40,6 hehtaaria on kuulunut vuodesta 2010 yksityiseen luonnonsuojelualueeseen. Kokonaisuutena 2/3 osaa saaren kokonaispinta-alasta on suojelun piirissä.

Jurmo on Salpausselän viimeinen maanpäällinen jatke. Saari on noin viisi kilometriä pitkä ja keskimäärin kilometrin levyinen. Lintujen pesimäkaudella 1.4.-31.7. liikkuminen saaressa on rajoitettu. Saaressa toimii myös Turun lintutieteellisen yhdistyksen lintuasema, mikä on toiminut saaressa vuodesta 1962. Vakituisia asukkaita saarella on alle kymmenen.

SATAMA
Satamassa sijaitsee yhteysaluksen laiturin lisäksi vierasvenesatama, Metsähallituksen luontotupa, wc, vesipiste sekä Pidä saaristo siistinä ry:n ylläpitämä jätepiste. Lisäksi satamassa on tarjolla joitakin palveluita rajoitetusti (kts. PALVELUT).

PALVELUT
Jurmon palvelut keskittyvät kesäkaudeksi satamaan, jossa sijaitsee myös vierasvenesatama. Vierasvenesatamassa on 80 venepaikkaa. Kesäisin satamasta on mahdollisuus ostaa tuoretta kalaa, jos kalaonni on suosinut. Kahvila on auki kesäkaudella. Viereisessä rakennuksessa olevasta kioskista saa joitakin elintarvikkeita, postikortteja, matkamuistoja sekä alkoholituotteita.

Satamassa sijaitsee myös Lillstu-boden, jossa myydään matkamuistoja, tauluja sekä vaatteita ym. Tuotteita yhdistää luonnollisesti Jurmo. Liike on auki vaihtelevasti.

Satamassa on vuokrasauna, missä on kaksi erillistä saunaa peseytymis- ja pukutiloineen.

Metsähallituksen ylläpitämässä luontotuvassa on saaren historiasta ja luonnosta kertova näyttely. Luontotuvassa ei ole henkilökuntaa ja se on auki ympärivuoden. Sisäänpääsy on maksutonta.

Jurmon Skärgårdstjänst – Saaristopalvelut tarjoaa myös ruokailua, Qigong- ja energiahierontaa.

Mökit vasemmalta: Bastu kammare (6 henk.) punainen mökki vihreällä katolla ja omalla puusaunalla. Keskellä Ethels bastu (4 henk.), rannassa oleva mökki omalla puusaunalla. Sauna taitaakin olla juuri päällä. Oikealla punainen mökki eli Kläppbo (7 henk.) on isoin vuokramökeistä.

MAJOITUS
Jurmossa on mahdollista majoittautua teltalla kansallispuiston alueella telttailupaikalle Moringharuun ihan sataman viereen. Telttapaikalla on myös tulentekopaikka. Telttailijoita näkee myös Högbergetillä, minne mahtuu muutama teltta sekä Rävanäsin niemen kallioilla sataman vieressä.
Jurmosta on myös mahdollista vuokrata mökkejä ympäri vuoden, mitkä ovatkin todella suosittuja. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä, jos haluaa sesonkikaudella päästä Jurmoon mökkeilemään.

Klas Mattsson vuokraa neljää mökkiä ja yhtä kahden hengen huonetta, joista kahdessa on oma puusauna. Kolmella muulla on käytössään yhteinen sähköllä lämpiävä rantasauna. Mökeillä on yhteinen siisti ulkohuussi sekä kaivo. Voidaan sanoa että vesi on yhtä juoksevaa kuin kantajansa. Mökeissä on myös langaton internet-yhteys. Itse  olen suosinut Klasun mökkejä jo kuusi vuotta putkeen useilla omilla sekä yhdistyksen retkillä ympäri vuoden. Ystävällisenä isäntänä Klasu hakee matkatavarasi satamasta mökillesi ja ennen lähtöä kuljettaa ne satamaan. Sinun ei siis tarvitse kantaa matkatavaroitasi ja eväitäsi satamasta kylään, jonne on reilu kilometrin kävelymatka.

Toisena vaihtoehtona Jurmon Skärgårdstjänst – Saaristopalvelut tarjoaa mökki sekä B&B-majoitusta saarella. Näistä minulla ei ole itselläni kokemusta, mutta ainakin mökki sijaitsee kauniissa paikassa kylän rannassa. Terassilta on komea näkymä suoraan pohjoiseen merelle, minne aurinko kesäisin laskee horisonttiin.

NÄHTÄVÄÄ
Yksinkertaisesti koko saari ja saaren luonto ympäri vuoden. Jurmossa kävijät usein sanovat että Jurmo antaa aina uutta.

Jurmossa on oma kirkko, mikä on rakennettu saareen vuonna 1846. Kirkon vieressä on myös pieni hautausmaa.

Saaressa on myös neljä kivikehää, jotka tunnetaan munkring nimellä eli munkinkehä. Niiden tarkoitusta ei tunneta, mutta niiden epäillään liittyneen joko laidunnukseen tai venekuntien yöpymiseen sesonkikalastuksen aikana. Saarelta löytyy myös rakennusjäännöksiä.

Kevät- ja syysmuutoilla saaressa riittää erityisesti lintuharrastajille bongattavaa, mutta lintuharrastajia saaressa tapaa ympäri vuoden.

Högberget – 17.6 metriä korkea kallio aivan sataman välittömässä läheisyydessä. Kallion huipulta hienot maisemat kylään sekä harjanteen yli Sorgeniin. Huipulta näkee myös komeasti läntisen särkän sekä utön Majakan valon sen palaessa.

 

KIRJAT

  • Pimenoff:”Iurima Ultima” Art-Print Oy 1985
  • Lindgren, Stjernberg: “Saaristomeren kansallispuisto” WSOY 1986
  • Karamäki,Pirjo Mattsson: “IURIMA kivipeikon tarina” Gummerus 2002 (lastenkirja
    aikuisille)
  • Lappalainen: “Saaristomeren kansallispuisto Saarien jatulintarha” Söderströms
    2004
  • Agneta Andersson: “Jurmon kylä – lähimpänä merta” Vrakplundrarförlaget 2010

LINKIT JA LÄHTEET
Klas Mattsson – www. jurmo.com

Jurmon Skärgårdstjänst – Saaristopalvelut – www.jurmoby.fi
Metsähallitus – Luontoon.fi
Jurmon supersuosittu webcam
Valtakunnallisesti arvokkaasta Jurmon saaresta merkittävä osa yksityiseksi suojelualueeksi – ELY-keskus

Artikkeli on kirjoitettu helmikuussa 2012.