Alkuvuoden luontokuvauskuulumiset

Talvi tuli etelään – kiitos

Valkea maa ja pakkanen puraisee nenän päätä, se on talvi se. Tammikuun alussa tuli vähän lunta ja pysyvämmin lumi tuli maahan myöhemmin. Sen jälkeen sitä on tullut riittävästi ja pakkasta on myös riittänyt jäädyttämään meren ja purot.

Iltaisin on tullut liikuttua koiran kanssa pitkiä lenkkejä, käytyä metsässä lumiriehaamassa, maastopyöräiltyä hangella sekä vähän kuvailtua. Nautittu lumesta ja talvesta sekä vähän tehty lumitöitä.

Seuraavassa yhteenvetoa vähän miltä alkuvuosi on näyttänyt kameran takaa.

Lumisia ja jäisi koski- ja puromaisemia kotikulmilta

Lähipuro /-joki on kuvassa vasta jäätymässä, mutta tällä hetkellä näkyy enää pieni virta jäämassojen keskeltä. Joki on synnyttänyt koskiin jääkannen, minkä päällä on mahdollista kävellä. En tällä tarkoita jäätynyttä jokea. Tämä paikka on yksi omia lähiluontokohteitani, missä tulee vierailtua liian harvoin.

Kuusipeuroja etsimässä

Talviset nisäkäskuvat ovat aina olleet heikkous, joten tämä aamu suunnattiin kuusipeurojen maille. Löysimme kaksi laumaa, joista toinen oli kaukana pellon takana ja toinen helpommin kuvattavissa, mutta ei niin hyvässä paikassa maisemallisesti. Kiva aamu, minkä kruunasi hento lumisade kauniissa maisemissa.

Tästä oli hyvä jatkaa lounastamaan sekä lintubissebongaamaan.

 

Viiksitimalit

Kun meri jäätyi vähän oli polte käydä kokeilemassa viiksitimaleita. Sää heitteli jo plussalle ja jäällä oli lunta eristekerroksena, mutta teimme varovaisen retken timalien luokse. Saimme kuvata niitä tunnin ennen pimeää, arkipäivät siis pitenevät hitaasti. Sitten tuli taas plussajakso ja jäälle ei ollut enää asiaa.

Lumimyräkän maisemia ja lintukuvia

Jo kertaalleen jäätynyt Lauttasaari oli jälleen sula. Kyhmyjoutsenia ei yhtä lukuunottamatta näkynyt rannoilla, mutta isokoskeloita sitäkin enemmän. Aamulla loppunut lumisade palasi uutena rintamana ja saimme kuvata kunnon lumipyryssä hetken. Yhtä nopeasti kuin lumisade tuli, se meni pois ja sää kirkastui.

Saldoksi jäi vaaleita lumisadekuvia merimaisemasta sekä linnuista. Kuvasin ensimmäistä kertaa uudella RF 24-105 KIT objektiivilla ja ainakin nuo märät lumirätit se kesti. Tosi monipuolinen ja kevyt objektiivi, juuri sellainen mihin sen hankinkin.

Punatulkut ruokinnalla

Punatulkkuja on päässyt kuvaamaan ruokinnalla. Helmikuun alkupuolella parvi on pienentynyt eikä ole siellä enää tullut kuvattua samalla tavalla kuin vuoden alussa. Myyrät ja hiiret ovat lumen alla piilossa, satunnaiset tiaiset ruokailevat punatulkkujen kanssa.

 

Yllätys palokärki

Olimme kuvaamassa koskikaraa, kun löysin kaksi palokärkeä ruokailemasta isosta kuusesta. Nämä päästivät kuvaamaan läheltä ja aurinkokin vähän paistoi puunrunkoon. Palasin seuraavana päivänä ja onnistuin saamaan kuvattua 24-105 optiikalla lähes suoraan alhaalta kuvan tikasta lumisessa puussa.

Palokärjen kohtaaminen on aina hieno hetki, välillä linnun huuto raikaa metsässä. Samainen ääni löytyy puhelimestani soittoäänenä, joskin se on värinällä lähes aina, koska en jaksa jatkuvaa piippaamista. Miksi hiljentää sovellus tai viestiryhmän kerrallaan, kun voi hiljentää koko laitteen?


Aamupano siluetti – emalimuki

 


Viiksitimalien vieraana heikoilla jäillä

Helmikuun alussa meren jäät paksuuntuivat usean päivän tiukan pakkasen jälkeen. Varovaisesti suojavälineet mukana edeten löysimme timalit ja onnistuimme niitä kuvaamaan. Tämä oli kahden arkivapaasta nauttivan kuvaajan kauniin pakkaspäivän palkinto.

Muutama kuvaaja, ilmeisesti kolme on ainakin käynyt kastautumassa viiksitimalien vieraana, joten kannattaa olla varovainen ruovikossa liikkuessa. Muutoinkin jäällä on upeaa liikkua, mutta aina pitää olla järki mukana!

Alla kuvia kahdelta eri kuvaspäivältä. Enemmän kuvia löytyy helmikuun kuvavirrasta.

Puukiipijä, metsän naamioituja

Puukiipijä on yksi suosikkilintuni. Pieni ja nopea hyvin naamioituva lintu mikä vipeltää puunrunkoja pitkin. Vaikea kuvattava, mutta niin sympaattinen. Nyt osui kohdalle ja samalla lähelle niin tuli muutama kiva kuva linnusta. Näiden metsästys jatkukoon.

 

 


MrJan Gearin tuotejulkaisut ja kuulumiset

The F-Beanie

Pipo luontokuvaajalle, päältä maastokuvioinen, käännettävissä oranssiksi! Voi pelastaa sinut kuulalta! Ehdoton hankinta tien ulkopuolella liikkujalle. Olen käyttänyt koko syksyn ja talven vastaavaa harmaata pipo, diggaan! Todella hyvä ja lämmin pipo.

Outside camouflage, inside orange and used as outside as well . Why Orange? 2020 was again a year of hunters hitting nature photographers or walkers, especially in France and Finland. So when you need to be seen, turn the beanie inside outside and get an orange one. To be seen in this way, if you get shot you are F….. up anyway and the F-beanie can not help you anymore.

Mule / Half Mule

Erikokoisia säilytys- ja pakkausratkaisuja. Löytyy myös muita lisätarvikkeita, pussukoita yms… LINKKI

 

Kuvassa ensimmäinen versio

Päivitetty Wetland hide ennakkotilattavissa

What has been changed ?
Poles are upgraded to 11 mm ø
The pole sleeves are all continuous for easy pitching
Upon the many requests for protection against mosquitos in the Finnish back-country, we added a mosquito inner tent, with sleeves for lenses, and a lightweight groundsheet making the Wetland an all year photo-hide.

Ways the Wetland Hide can be used
1. the outer cover alone standing as a normal hide
2. the outer hide with the heavy groundsheet in wet area. Fully waterproof up to 12-14 cm high
3. the outer cover wit the mosquito protection inner tent and a lightweight groundsheet in a dry period.
4. all 3 parts together (the Wetland flysheet, the inner mosquito-mesh tent and the extra strong waterproof ground sheet), the hide can be used in wet and/or frozen terrain.

 

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!