GRADUATED FILTER , SPOT REMOVAL & HORISONTIN SUORITUS
Adobe Lightroom luontokuvaajan kuvankäsittelytyökaluna. Tässä sarjassa avaan blogissa omaa kuvankäsittelytyyliäni eli miltä kuva näytti raakatiedostona kamerasta tultuaan ja mitä sille on tehty, jotta on päästy haluttuun lopputulokseen. Jokaiselle kuvaajalle syntyy oma tyyli enkä väitä että omani on yhtään oikeampi kuin jonkun toisen tyyli tai etteikö kuvalle voisi vielä tehdä jotain. Käytössäni on Adobe Lightroom 6 ohjelmisto, mutta suurin osa säätimistä on samoja vanhemmissakin versioissa.
Viidennessä osassa käsittelen perussäätöjen lisäksi Graduated Filteriä, horisontin suoristusta sekä Spot Removalia. Graduated filterillä onnistuu sama kuin puoliharmaasuotimilla itsekuvauksessa olettaen ettei kuva-ala ole palanut puhki. Tämä työkalu on hyvä taivaan käsittelyyn maisemakuvissa, kun halutaan säätää taivasta tasaisesti. Spot Removal työkalulla onnistuu taas roskien, pisaroiden ym. poisto kuvasta. Samassa käydään horisontin suoristus eri vaihtoehtoineen läpi.
ESIMERKKI 1:
Alkuperäinen raakakuva:
- Vaiheessa perussäätöä kuvalle eli kontrastia +98 sekä highlights säädin -98. Kuvaan saadaan väriä sekä kontrastia.
2. Vasemmalla reunassa taivaalla näkyy kennolla ollut roska mikä tulee poistaa
3. Kennon roskien ja muiden pienempien ylimääräisten elementtien poistoon Lightroomissa on Spot Removal (Q-pikanäppäin) työkalu, jolla homma onnistuu näppärästi. Valitaan työkalu ja sen alta Heal. En käytä Clone toimintoa ollenkaan, koska Heal toiminnolla olen päässyt aina parempaan ja huomaamattomampaan lopputulokseen. Spot Removal työkalun alla on myös Size kohta, josta säädetään työkalun kokoa. Sama onnistuu hiiren rullasta. Toisena säätimenä on Feather eli työkalun reunojen häivytys. Käytän usein tässä nollaa, mutta joissakin tilanteissa korjattavan alueen reuna jää näkyväksi, jolloin häivityksestä voi olla hyötyä. Kolmantena säätimenä on Opacity eli kuinka vahva työkalu on. Arvolla 100 se peittää kaiken ja arvolla 50 päästää puolet läpi eli pehmentää vain vähän päältä. Itselläni on tämä aina asennossa 100. Usein Lightroom arvaa kohdan oikein mistä kannattaa aluetta matkia, mutta jos se menee ihan “metsään” niin ottamalla hiirellä kiinni tästä “metsässä” olevasta pallosta ja viemällä sen roskan lähelle missä on puhdasta samanlaista kuva-alaa niin usein lopputulos korjautuu kuntoon.
4. Objektiivin vääristymien korjaus. Lightroomissa on lähes kaikille objektiiveille korjausasetus, joka korjaa kuva-alaa, sen värejä, pyöristymiä jne. Tämä korjaus onnistuu Lens Corrections otsikon alta oikeasta reunasta viimeisistä työkaluista. Kun tämän klikkaa auki löytyy alaotsikko Profile. Tämän alta valitaan vain Enable Profile Corrections, jonka jälkeen Lightroom joko tunnistaa käytetyn objektiivin tai ei. Tamronin 15-30 2.8 VC objektiivin kohdalla ohjelmaa tulee auttaa valitsemalla ensimmäisestä valikosta Make “Tamron”, jonka jälkeen ohjelma arvaa objektiivin oikein ja tekee korjaukset. Korjaus poistaa isoilla aukoilla kuvattaessa myös vinjetointia. Lisäksi valikosta löytyy lukuisia eri käsisäätöjä.
5. Horisontin suoristus onnistuu Crop Overlay työkalulla. Tähän on muutama tapa:
– Ottaa kuvaa kulmasta kiinni, kun hiiren osoitin muuttuu kaarevaksi nuoleksi ja kääntää kuvaa kohdalleen silmämääräisesti- Säätää kuvaa Angle säätimestä hiirellä tai hienosäätää korjaamalla lukua (yllä olevassa kuvassa -0,26)
– Käyttää “viivoitin” työkalua eli Angle-tekstin vasemmalla puolella on vaakasuoraviivakuva. Klikkaamalla sitä hiireen muuttuu keltainen viiva. Tämän jälkeen voit yllä olevan kuvan mukaisesti vetää viivan horisontin mukaan. Kun viivalla on alku ja loppu niin ohjelma korjaa kuvan kulmaa niin että nämä pisteet ovat samassa tasossa.
6. Säädetty taivasta Gratuaded Filterin avulla eli vedetty säädin kuvan yläreunasta vähän alle horisontin. Tässä toimii O-kirjain samalla tavalla kuin Adjustment brushissa mitä olen käsitellyt aiemmin. Tämän työkalun säädöt tehdään samalla tavalla kuin Adjustment brushissa.
Kuvassa on säädetty taivaan osalta valotusta -0,76 aukkoa, kontrastia lisätty +79 sekä highlights säädin vedetty täysin miinukselle -100. Halutessaan tässä olisi voinut vielä nostaa taivaan saturaatiota tehden kuvasta enemmän karkkimaisen.
7. Valmis kuva.
ESIMERKKI 2:
- Alkuperäinen kuva
2. Säädetty kontrastia +100 ja sekä highlights -100.
3. Otettu käyttöön Graduated filter ja laskettu taivaan valotusta -1,05 aukkoa saaden sininen väri esiin. Alla olevassa kuvassa näkyy filterin vaikutusalue, mikä saadaan O-kirjaimmella näkyviin.
4. Valmis kuva. Usein tälläisen peruskuvan käsittely on vaivatonta ja nopeaa. Kuva on otettu Jurmon saaren suolta pakkasyön jälkeen.