Adobe Lightroom luontokuvaajan kuvankäsittelytyökaluna. Tässä sarjassa avaan blogissa omaa kuvankäsittelytyyliäni eli miltä kuva näytti raakatiedostona kamerasta tultuaan ja mitä sille on tehty, jotta on päästy haluttuun lopputulokseen. Jokaiselle kuvaajalle syntyy oma tyyli enkä väitä että omani on yhtään oikeampi kuin jonkun toisen tyyli tai etteikö kuvalle voisi vielä tehdä jotain. Käytössäni on Adobe Lightroom 6 ohjelmisto, mutta suurin osa säätimistä on samoja vanhemmissakin versioissa.
AUTO MASK
Lightroomissa on loistava työkalu, millä pystyy säätämään vain osa-alaa kuvasta. Englanniksi työkalu on nimeltään Adjustment Brush ja löytyy Develop -välilehdellä työkalurivin oikeasta reunasta. Tätä sivellintä pystyy hyödyntämään hyvin, kun osa kuvasta on valottunut väärin tai vain osaa kuva-alaa halutaan muokata.
Oletuksena sivellin ei ole Auto Mask -tilassa eli toimii pensselinä. Pensselissä voi säätää häivettymistä eli Feather -säädintä 0-100. Tämä vaikuttaa kuinka jyrkkä reuna säädössä on. Itse käytän tässä aina asetusta 100 eli häivytys on päällä. Alhaalla huomaa että se ei toimi, kun pelkkä lintu olisi pitänyt valita vaan se on valinnut myös ympäristöä. Häivetys sopii hyvin kun halutaan muokata taivasta tai muuta millä ei ole tarkkoja ääriviivoja.
Pensselin kokoa voi säätää joko hiiren rullalla tai sitten Size -valinnasta Adjustment Brushin ollessa avattuna Develop -ikkunassa.
ESIMERKKI 1 – KARIMETSON POTRETTI
Tämä on monen kuvankäsittelijän virhe, kun avaa sävyjä tai valotusta taivaalla lentävästä linnusta Adjustment Brushilla ilman Auto Maskia ja linnun ympäristö maalautuu myös. Häivytyksen voisi ottaa pois, mutta maalausta ei jaksa tehdä tarkasti ääriviivoja myöten – työlästä. Alapuolella on ylhäällä oleva valinta muutettu +4 valotukseen eli on saatu lintua avattua ja linnun ympärille on muodostunut halo tai se ns. hohtaa. Näitä näkee usein, kun sinistä taivasta vasten lentävää lintua on kuvattu alapuolelta ja avattu vatsan varjoja “väärin”. Tässä esimerkissä virhettä on vähän korostettu tarkoituksella.
Jos kuitenkin valinta olisi tehty että Auto Mask olisi ollut valittuna olisi valinta näyttänyt alla olevalta. Auto Mask tunnistaa sävyjen erot ja vaikuttaa vain siihen mitä ollaan valitsemassa. Jos sävyerot taustaan on pienet niin silloin tämäkin työkalu erehtyy. Nyt voidaan lisätä linnun (karimetson) valotusta, kontrastia ja muita säätimiä ilman että ne vaikuttaa taustaan tai muuhun.
Jos sävyerot on pienet, kannattaa kuvaa zoomata lähemmäksi ja pienentää Auto Mask työkalun pensselin kokoa. Pienempi pensseli ymmärtää paremmin missä raja menee kuin isompi. Mitä selkeämpi ero on, sitä huolettomammin voi työkalulla maalailla. Punainen väri kannattaa pitää O-kirjaimesta päällä tai valita alareunasta “Show Selected Mask Overlay”. Huomatkaa että alla olevassa kuvassa silmän vihreä eikä suun kirkas keltainen ole valittuna eli ne on jäänyt maalauksen ulkopuolelle.
Valmis kuva alhaalla yllä olevin säädöin.
ESIMERKKI 2 – ETELÄNKIISLA TAIVAALLA
Tässä esimerkissä on etelänkiisla maalattu käyttäen apuna Auto Mask asetusta ja asetettu valotus +4, jotta huomaa paremmin vaikutuksen ja jos menee vähän ohi. Haaleaa häivyttynyttä aluetta on välillä vaikea huomata kuvassa. Työkalu on harhautunut toisen jalan kohdalla sekä päässä. Valittu oikeasta reunasta Erase eli puhdistus eli ns. pyyhekumi ja tähän myös laitettu Auto Mask päälle. Korjattu huti menneet valinnat zoomaustilassa.
Zoomattu työskentelytilaa 1:1 näkymään mikä onnistuu Z-näppäimestä tai vasemmasta yläkulmasta valitsemalla 1:1. Voit myös valita 3:1 suurennuksen. Lightroom muistaa käyttämäsi asetuksen eli jos nyt valitset 1:1 ja sitten painat FIT valintaa eli normaalia näkymää niin jatkossa Z-kirjaimella voit zoomailla kuvaa sisään ja ulos vapaasti. Zoomaus onnistuu myös painamalla hiiren vasen nappi pohjaan ja liikuttelemalla kuva-alaa. Kun vapautat hiiren niin näkymä palautuu. Z-kirjaimella tai klikkaamalla hiiren vasenta nappia kerran näyttötila jää suurennokseen ja voit alkaa työskentelemään tarkemmin siinä. Hiirizoomaus toimii parhaiten, kun etsit esim. kennon roskia kuvasta, mikä on uusi aihe myöhemmissä osissa.
Lopullinen maalaus näyttää tältä.
TIMALI – alusta loppuun editointi, terävöitys Auto Maskilla
1. Alkuperäinen raakatiedosto Lightroomissa
2. Lisätty kontrastia kuvaan +55 ja saatu vaalea kalvo pois
3. Avattu varjoja eli asetettu shadows +62 asentoon
4. Kuva tarvitsee väriä, se onnistuu lisäämällä saturaatiota. Saturaatiota kannattaa kuitenkin lisätä maltillisesti, tässä kuvassa +26. Jos jokin yksittäinen väri olisi korostunut liikaa, olisi sitä voinut vähentää Color-valikon alta.
5. Kirkastettu kuvaa lisäämällä valkoisia sävyjä eli Whites säädintä reilusti plussalle +79
6. Rajattu kuvaa Crop Overlay -työkalulla, pikavalinta R-kirjain. Kuvasuhteeksi asetettu original ja lukon kaari kiinni, jolloin alkuperäinen 2:3 kuvasuhde säilyy.
7. Maalattu viiksitimalin rinta ja pää käyttäen Adjustment brushia (K-kirjain pikavalintana) ja terävöitetty kuvaa +48. Siveltimessä päällä Auto mask, mikä tässä tapauksessa tunnisti hyvin linnun pään valkoisesta taustasta ja terävöitys vaikutti vain haluttuun alueeseen.
8. Valmis kuva