Adobe Lightroom kuvankäsittelyssä esimerkkien kautta – osa 3

Adobe Lightroom luontokuvaajan kuvankäsittelytyökaluna. Tässä sarjassa avaan blogissa omaa kuvankäsitteytyyliäni eli miltä kuva näytti raakatiedostona kamerasta tultuaan ja mitä sille on tehty, jotta on päästy haluttuun lopputulokseen. Jokaiselle kuvaajalle syntyy oma tyyli enkä väitä että omani on yhtään oikeampi kuin jonkun toisen tyyli tai etteikö kuvalle voisi vielä tehdä jotain. Käytössäni on Adobe Lightroom 6 ohjelmisto, mutta suurin osa säätimistä on samoja vanhemmissakin versioissa.

Kohinan poistoa

Suuremmille herkkyyksille mentäessä kuvissa alkaa näkymään kohinaa ja taustaa olisi myös kiva saada pehmeemmäksi. Tässä on käyty läpi yksi tapa kuinka se onnistuu. Satakieli on kuvattu Canon 7D mark 2 kameralla käyttäen ISO 6400 arvoa, mikä alkaa olemaan suurin mahdollinen mitä kyseisessä kamerassa voi normaaliolosuhteissa käyttää.

 

  1. Kohinanpoistoa eli ensimmäisessä vaiheessa poistettu kohinaa poistettu eli Noice reductionin alta noise +30, vaikutus koko kuvaan. Jos kuvassa olisi värikohinaa näkyvissä voisi color säädintä kasvattaa 25 luvusta ylöspäin. Raakatiedostoissa oletus on 25.

2. Maalattu brushilla (K) satakieli sekä oksa ja terävöitetty niitä +69 (Sharpness). Jos tälle alueelle haluaisi palauttaa kohinan niin voisi Noise-säätimen voisi laittaa näiden osalta -30. Punainen väri eli alue mikä on maalattu saadaan näkyviin O-kirjaimella. (Sharpness muutettu kuvakaappauksen jälkeen +48-> +69, siksi oikeassa reunassa eri luku)

3. Rajattu kuva uudelleen Crop-työkalulla (R). Kuva on kuvattu 1000mm, jolloin käytössä on vain keskimmäinen tarkennuspiste, tästä syystä lintu oli keskellä kuvassa alkuperäisessä. Rajattu lintua hieman vasemmalle, että sen laulusuuntaan jää enemmän tilaa. Pidetty kuvasuhde samana eli Crop-työkalun alapuolella oleva lukon kuva on kiinni ja sen vieressä lukee orginal.

4. Lisätty kuvaan kontrastia +48

5. Avattu varjoja +29, huomattu ettei tuota riittävää tulosta ja lintu on edelleen tumma, mutta tausta on hyvä.

6. Otettu Brush-työkalu (K) ja valittu aiemmin terävöitetty alue uudestaan valitsemalla valkoinen pallo kuvassa, niin että se muuttuu mustaksi. Sen jälkeen lisätty valitun alueen valotusta +38.

7. Pehmennetty taustaa vielä lisää eli maalattu Brush-työkalulla koko tausta. Laitettu O-kirjaimmella punainen väri päälle helpottamaan työtä. Kun koko alue on valittu niin lisätty noise +100.

8. Valmis kuva.


Avainsana LIGHTROOM VINKIT kokoaa yhteen kaikki osat

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!