Adobe Lightroom luontokuvaajan kuvankäsittelytyökaluna. Tässä sarjassa avaan blogissa omaa kuvankäsitteytyyliäni eli miltä kuva näytti raakatiedostona kamerasta tultuaan ja mitä sille on tehty, jotta on päästy haluttuun lopputulokseen. Jokaiselle kuvaajalle syntyy oma tyyli enkä väitä että omani on yhtään oikeampi kuin jonkun toisen tyyli tai etteikö kuvalle voisi vielä tehdä jotain. Käytössäni on Adobe Lightroom 6 ohjelmisto, mutta suurin osa säätimistä on samoja vanhemmissakin versioissa.
KUN VALOTUS MENEE IHAN PÄIN P*******
Alla ensimmäinen kuva kameran takanäytöstä, kun kameran ylivalotuksen varoitus varoittaa että koko musta alue on ylivalottunut. Kuvaushetkellä kamerassa on ollut manuaaliasetukset päällä ja aukko asetettuna f/4, kun oikea luku olisi ollut f/8. Meinasin että nyt tulee roskiskamaa tästä sarjasta, mutta kokeilin kuitenkin Lightroomissa mitä siitä syntyisi. Huomioikaa että kyseessä on raakakuva eli RAW-tiedosto, ei jpg!
Näin ihanan vaalealta kuva näytti, kun sen avasi Lightroomiin. Kalibroidulla näytöllä on nähtävissä ettei se ole puhkipalanut.
- En yleensä käytä AUTO-nappia, mutta nyt painoin sitä katsoakseni että mitä sävyjä vaaleasta löytyisi ja löytyihän sieltä. Tämä automaattinen korjaus löytyy siitä valotuksen säädön yläpuolelta, jos ei sitä ole koskaan käyttänyt.
2. Kuvan rajaus, rajasin Crop Overlay työkalulla (R) pikavalinnalla tiukemmaksi.
3. Shadows – avasin varjoja +38, mikä vaikuttaa pääosin tummiin alueisiin.
4. Automaatti oli laskenut kontrastin -25, muutin sen +31 lukuun
5. Kuva on mielestäni hieman sinertävä, joten laskettu sinisen määrää COLOR -> Blue -> Saturaatio -25 ja lisätty kaikkien värien saturaatiota +10. Saatu kuvaan vähän väriä, mutte riittävästi että se miellyttäisi itseäni.
6. Värilämpötilan muuttaminen, mutta vain maakotkiin. Valitsin brush-työkalun ja maalasin kotkat. Jätin tarkoituksella reunoja vähän pois, niin että ruskeat höyhenpeitteet ainakin tulee mukaan. Lumi ympäristössä on oikean värinen, mutta näin saadaan lintuihin enemmän lämpöä ja väriä. Lisätty värilämpötilaa (temperature) kotkien osalta +17 ja samalle alueelle lisätty terävöitystä (sharpness) +43.
7. Viimeinä otin kloonaustyökalun ja poistin oikeasta alakulmasta tumman kohdan. Tässä kuvassa näkyy miltä oikean reunan säätimet näyttää, kun kuva on valmis.
8. Valmis kuva käytettäväksi, mikä jälleen miellyttää omaa silmää.