Adobe Lightroom kuvankäsittelyssä esimerkkien kautta – osa 1

0

Adobe Lightroom luontokuvaajan kuvankäsittelytyökaluna. Tässä sarjassa avaan blogissa omaa kuvankäsitteytyyliäni eli miltä kuva näytti raakatiedostona kamerasta tultuaan ja mitä sille on tehty, jotta on päästy haluttuun lopputulokseen. Jokaiselle kuvaajalle syntyy oma tyyli enkä väitä että omani on yhtään oikeampi kuin jonkun toisen tyyli tai etteikö kuvalle voisi vielä tehdä jotain. Käytössäni on Adobe Lightroom 6 ohjelmisto, mutta suurin osa säätimistä on samoja vanhemmissakin versioissa.

OSA 1:

Nokikana pesällä poikasensa kanssa Suomenojan lintualtaalla. Itäisellä reunustalla valon suunta on ongelmallinen auringonnousun jälkeen, tämä kuva on otettu klo 14.50 iltapäivällä, jolloin valo tulee vasemmalta sivusta / etuviistosta.

Käsittelemätön kuva

Ensimmäisessä vaiheessa olen tehnyt perussäädöt:

  • Valotus – 0,36
  • Kontrasti +100 eli kaikki mitä säätimestä saa irti
  • Highlightsit säädetty -100, tällä säädöllä on saatu lähes puhkipalaneita ruokoja etualalla pelastettua
  • Shadows +21 eli avattu vähän varjoja, lähes minimaalisesti koko kuvan alalta
  • Blacks -33 eli lisätty tummia sävyjä lisää, jotta saatu loppu “kalvosta” pois kuvan edestä

Seuraavassa vaiheessa olen siirtynyt osa-alan käsittelyyn eli valinnut Brushin (Adjustment brush – pikavalintana K) ja maalannut sillä punaisen alueen. O-kirjaimesta saa kyseisen työkalun ollessa aktiivinen maalatun alueen punaiseksi ja pois päältä. Alueen ollessa punainen on helpompi tehdä tarkkoja rajauksia, kun alue on rajattu niin siirryn tekemään säädöt alueelle eli otan O-kirjaimella punaisen pois päältä ja säädän oikealta säädöt kohdilleen, tässä tapauksessa varjoja auki eli Shadows +76. Samalla tälle alueelle voisi tehdä terävöitystä lisäämällä Sharpness lukua mikä on nyt 2 jonnekin +20-30.

Varjojen avaamisen jälkeen poikasen pää kaipasi vielä kontrastia eli suljin brushin ja tein uuden maalauksen vain poikasen päähän lisäten kontrastia +36. Shadows luku on +5 vaikka sen pitäisi olla nollissa, huolimaton kämmi, mutta noin pienenä ei vaikuta mihinkään. Brushia käytettäessä kannattaa muistaa tarkastaa mitä vanhoja säätöjä siellä on päällä ja laittaa ne nolliin.

Viimeisenä lisätään saturaatiota +20, koska tykkään värikkäistä kuvista!

Sitten ollaankin valmiita, ainakin minun mielestäni :)


Avainsana LIGHTROOM VINKIT kokoaa yhteen kaikki osat

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!