10 suosikkivarustetta, mitkä kulkevat kuvausretkillä mukana

0

1. MrJan Gearin Boris reppu

Uskollinen reppuni, joka kulkee mukana lähes kaikilla kuvausreissulla. Kuvassa vasemmalla vanha malli ja oikealla uusin BORIS IV. Pidemmillä kuvausreissuilla kojuille mukana kulkee usein kummatkin reput, toisessa eväitä ja muita varusteita.

Tämä on ensimmäinen tuote, mikä liittää minut MrJan Gear tuotemerkkiin. Etsin vanhalle Kibokon repulle korvaajaa ja löysin Boriksen. Tästä asti Boris on kuljettanut kamerakalustoani turvallisesti, mutta ennen kaikkea mukavasti selässä.

Repussa itselläni kulkee toisella puolella tele ja runko ja sitten toisella puolen laajis, tarvikkeita, 70-200, vararunko riippuen kuvauskohteesta. Etutaskuun saa lisää varusteita ja kiinnikkeisiin jalustat ja vaatteet.

2. Canon 1D X mark II ykkösrunkoni

D-DAY 20.7.2016

Kohta tulee neljä vuotta, kun kohtasimme Sellon Rajalassa ensi kerran. Tämän jälkeen olemme nähneet paljon yhdessä ja olet käynyt muutamia kertoja tapaturmien johdosta lääkärissä (JAS-tekniikka). Luottotyökamera, joka kulkee edelleen matkassa vaikka pienempiä ja kehittyneempiä korvaajia huhujen mukaan kilpailijoilla on.

Käytin keväällä muutaman viikon uusinta kolmosversiota, missä oli edistystä tapahtunut varsinkin tarkennuksen puolella. Mitään pakottavaa tarvetta ei ole kuitenkaan vaihtaa vielä, ei ne kuvat vaihtamalla parane… kai?

 

3. Canon EF 400 2.8 L IS USM II

Kuvasin uskollisesti 500mm polttovälillä vuosikausia, kunnes reilu vuosi sitten vaihdoin kevääksi (2019) lyhyemmän ja valovoimaisemman telen. Muistan sen perjantai-illan, kun selasin somea ja JAS-tekniikan/kamerakaupan mainos tuli vastaan. Huomioiden kunto ja hinta niin tämä käytetty oli saatava. Olin onnekas, koska onnistuin saamaan tutun myyjän kiinni jo perjantai-iltana ja tämän telen sivuun. Enää piti myydä oma 500 mm ja se onnistui päivässä. Maanantaina tuli uusi tele kotiin ja valovoimaisemmat hetket oli edessä.

Tätä vaihtoa en ole katunut yhtään. Tämä sopii nykyiseen kuvaustyyliini ja kohteisiin niin paljon paremmin kuin pidempi 500mm, jossa myös lähin tarkennusetäisyys pidempi.

Valovoimaa ei koskaan ole liikaa, kun kuvaukset keskittyy aamun ensimmäisiin ja illan viimeisiin valoihin paikoissa, minne ei paista aurinko koskaan (ainakin siltä tuntuu).

4. Canon EOS R – uusi äänetön ihastukseni

Otsikossa kaikki oleellinen, en tajua miksi en ole tätä vaihtoa tehnyt aiemmin? Keväällä EOS R:n hinta putosi oleellisesti ja se sai minut miettimään olisiko nyt äänettömän kameran vuoro kevään nisäkäskuvauksiin. Pienen kyselykierroksen jälkeen päädyin Sanomataloon, joka oli harvoja paikkoja, josta EOS R löytyi hyllystä.

Kakkoskamerana muutaman vuoden ollut EOS 5D mark IV sai siirtyä syrjään ja etsiä uuden kodin. Nyt keväällä kuvatessa olen päässyt kuvaamaan arkoja eläimiä piilosta ilman, että ne ovat reagoineet yhtään ja miksi olisivat – eivät ne kuule suljinta. Kesällä julkaistavat R5 ja R6 (?) tuovat lisää mielenkiintoa tähän kenttään ja mahdollisesti lisää mahdollisuuksia. Ajattelin kirjoittaa EOS R:stä myöhemmin oman bloggauksen.

5. MrJan Gear – Ghillie blanket naamioverkko

Naamioverkko vailla vertaa. Kirjoitin tästä naamioverkosta blogiini aiemmin arvostelun, josta laajemmin aiheesta.

Erittäin toimiva naamioverkko, minkä naamiointikyky ihan omaa luokkaansa. Toki verkko on painavampi ja siihen tarttuu puoli metsää mukaan, mutta sen jälkeen se ajaa vielä paremmin asiansa. Naamioverkkoa on saatavilla myös vaaleana, mikä sopii hyvin heinikkoon ja ruovikkoon. Tämä ei lepata tuulessa niin kuin 3D läpyskät.

6. Herous wear HAIX 

Olen kentällä työskennellessäni 10 vuotta ja sitäkin pidemmän luontokuvausurani aikana kuluttanut monet kengät loppuun ja muutamat hylännyt jo aiemmin. Haixin kenkiin siirryin joskus 2008, mistä lähtien kaikki varsikengät on ollut heiltä. Haix Black Eagle Athletic 2.1 GTX High black on näiden kenkien tarkka tuotenimi, joista en voisi luopua. Omistan myös näistä matalemmat versiot, mitkä sopii hyvin kevyempään liikkumiseen ja pyöräilyyn. Se mikä kengistä tekee myös uskomattomat on 570 gramman paino! Jos et ole koskaan HAIXin kenkiä kokeillut ja tämän tyyppinen Goretex kenkä hakusessa niin ehdottomasti kannattaa kokeilla.

Tämä ei ole maksettu mainos!

7. Hyttysverkko

Ei s******. Eihän ilman hyttyspäähinettä selviäisi hengissä metsässä ja puskissa. Viimeiset viikot ovat taas osoittaneet, että ihmistä ei ole tehty pusikkoon ilman riittävää suojavarustusta. Hyttysverkkoja on monenlaisia hatulla ja ilman. Mallilla ei ole väliä, kunhan paholaiset eivät pääse sisään.

 

8. Istuma- & makuualusta

Mukavuutta kyttäyspaikalle. Itse tehdyt kosteuden- / vedenkestävät istuinaluset ovat keskeltä pehmustetut ja reunoilta lisäsuojaa antaa pelkkä kangas kosteudelle. Toteutus on puolustusvoimien makuualustasta tuttu, mutta nämä ovat enemmän neliön muotoiset kuin makuualustat. Nämä ovat täysin oman talouden tuotantoa ja suunnittelutyötä.

9. Sidekick 

Blogin mukaan 2011 ostin Benron Sidekickin, minkä saa kuulapäähän kiinni. Sittemmin kuulapäät on vaihtunut pari kertaa, mutta Sidekick on edelleen valinta telelle.

Nyt on hieman alkanut videon myötä videopää kiinnostamaan, mutta toistaiseksi mennään vielä Side kickin kanssa. Tuskin videopään myötä tästä täysin luopuisin.

 

10. Telejatkeet Canon 1.4x ja 2x III

Joskus on kuitenkin tilanteita, että 400mm jää lyhyeksi niin silloin apuun astuu telejatkeet. Näitä tuleekin käytettyä välillä enemmän ja välillä on kausia, että vähemmän. Toisaalta välillä nämä ovat 70-200:ssa käytössä.

Telejatkeiden kanssa kannattaa kiinnittää huomiota mikä jatke mihin objektiiviin. Halvalla ei saa hyvää ja halpaan niitä ei kannata kiinnittää. Jatkeissa olevat tarrat ovat osoittautuneet myös käytännöllisiksi. Pudotin yksi talvi 1.4x jatkeen Konttaisen parkkipaikalle Kuusamoon, mistä toinen kuvaaja sen löysi ja soitti kotisivuilta löytämäänsä numeroon palauttaakseen sen. Maailmassa on rehellisyyttä olemassa!

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!